BRIC’e sizi de bekleriz, T’yi nereye koyacağımızı bilmiyoruz

Güncelleme Tarihi:

BRIC’e sizi de bekleriz, T’yi nereye koyacağımızı bilmiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2006 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) Araştırma Direktörü Raghuram G. Rajan, "Türkiye’nin BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) grubuna katılmasında bir sorun yok. Tek sorun BRIC’in kısaltmasının nasıl olacağı. BRICT mi olur, T başa mı getirilir? İsmi yazma dışında sorun yok" dedi.

Hürriyet Gazetesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Finans Dünyası’nın sponsorluğunda düzenlenen Forum İstanbul’un ikinci gününde ’21. Yüzyılın Yeni Ekonomik Güçleri:BRIC ve Türkiye’ başlıklı oturumda konuşan Rajan, Türkiye’nin Hindistan’dan, Hindistan’ın Türkiye’den öğrenebileceği çok şey olduğunu belirterek, Hindistan’ın gelişiminden Türkiye’nin tarihi ile ortak noktalar olabileceğini söyledi. Rajan, Türkiye ile IMF arasındaki ilişkilerin uzun zamandır başarılı bir şekilde devam ettiğini aktararak, "Gelişmekte olan pazarların rekabet gücünü kullanması için elverişli ortam oluşturulması çok önemli" diye konuştu.

SU HATTI DÖŞERSİNİZ:

Uni Credit Grubunun CAIB Bankası Araştırma ve Stareteji Direktörü Simon Quijano-Evans, Türkiye’de cari açığın yüksek durumda olduğunu dile getirerek, Türkiye’nin ihracat potansiyelinin dünyada farkına varıldığını kaydetti. Türkiye’nin jeostratejik önemi bulunan BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkeleriyle çevrelendiğine işaret eden Evans, suyun gelecek için çok önemli olacağını, Türkiye’nin elinde bol su bulunduğunu ifade etti. Evans, "Türkiye su ihraç ediyor. Türkiye AB içerisinde en temiz su kaynaklarına sahip. Gelecekte petrol ve su boru hatlarının döşendiğini görüyorum" dedi.

NÜFUSUNUZ AVANTAJ:

Türkiye’nin 2025 yılına kadar Avrupa Birliği’nin 29 ülkesi arasında en yüksek nüfusa sahip ülke olacağını aktaran Evans, "Türkiye’nin 15-59 yaş arasında çalışan nüfusunun 2025’de yüzde 63 olacak. Almanya ve Batı Avrupa’da bu gruptaki insan sayısı yüzde 25 oranında düşecek. AB için Türkiye’nin bu açıdan önemi var. AB bundan yararlanmalı" şeklinde konuştu. Forum İstanbul Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Öğütçü ise, 2040 yılında şu anki büyümesiyle Çin ekonomisinin ABD’yi liderlik tahdından indireceğini dile getirerek, ABD’nin ikinci, Brezilya’nın üçüncü sırada yer alacağını kaydetti. BRIC’lerin dünya ekonomisindeki payının yüzde 15 olduğunu anlatan Öğütçü, Next Eleven (N-11) denilen aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkenin büyük gelişim içerisinde bulunduğunu aktardı.

Avea: 3G’ye ortak yatırım yapalım

AVEA
Genel Müdürü Cüneyt Türktan, Türkiye’de mobil penetrasyonun düşük olduğunu, daha 10-20 milyon kişilik potansiyel bulunduğunu aktardı. "Düzenleme yapmadan gidilen yenilikler rekabeti olumsuz etkiler. Hakim gücü daha da hakim kılar" diyen Türktan, şöyle devam etti: "Yeni teknolojiler pazara ve son kullanıcılara olumlu etki yapacak. Pazara sonradan girenler hiçbir zaman korunmadı. Numara taşınabilirliğini sağlamak çok önemli. Vergiler de uluslararası standartlara indirilmeli. Ardından da 3G’ye geçilmeli. 3G’de şebekelere operatörler ortak yatırım yapmalı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!