Boşta kalan paranın adresi belli değil

Güncelleme Tarihi:

Boşta kalan paranın adresi belli değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2001 00:00


Piyasaların kısa vadede iki temel argümanı sözkonusu. Bu hafta salı günü ihaleden sonra ortada kalan 1 milyar doların, dolara gidip gitmeyeceği ve yabancı yatırımcının ne zaman geleceği.
Haberin Devamı

Hazine'nin salı günkü ihalesine beklenen talep gelmedi ve bugünkü itfadan da 1 katrilyon liranın üzerinde bir tutar açıkta kaldı. Piyasaların çarşamba sabahı temel sıkıntısı bu 1 milyar doların dövize gidip gitmeyeceğiydi. Merkez Bankası bu paranın dolara kaymasını engellemek için 13 Temmuz vadeli bir ters repo ihalesi açtı.

Yani piyasada kalan bu parayı sterilize etmeye (piyasadan çekmeye) çalıştı. Ama bu ihaleye vadenin çok uzun olması nedeniyle 69.4 trilyon liralık talep geldi. Kısacası piyasada boşta kalan para hala adresini belirleyemedi. Ama en azından dövize talep gelmemesi ve fiyatın yükselmemiş olması piyasaların stabilizasyonu açısından önemli bir gelişme.

Tüm piyasaların, sadece borsanın değil, üzerinde durduğu bir başka konu ise yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelip gelmeyeceği. Oysa dünyanın en büyük ve en saygın aracı kurumları, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasalardan genel bir kaçışa dikkat çekiyor. Bunda uluslararası piyasaların durumunun da etkisi oldukça yüksek. Morgan Stanley'in kendi yatırımcıları için hazırladığı son araştırma raporunda ise Türkiye için "bekle gör" stratejisi öneriliyor.

ÖNEMLİ NOT: Sık sık piyasalar arasındaki karşılıklı etkileşimin (korelasyon) arttığını belirtiyoruz. Buna bir ek yapalım: Türkiye'nin uluslararası piyasalarla ilişkisi de üst seviyelere çıktı. Bunun ilk etkisini Rusya krizinde hissetik. Son yaşanılan krizde ise Almanya'nın dev ekonomisinin bile Türkiye sıkıntılarını net olarak hissettiğini gördük. Çünkü Almanya'nın dev bankaları, Deutsche Bank ve Dresdner Bank Türk tahvillerinin en iyi alıcıları durumunda. Bu nedenle paranın yönünü anlamak için uluslararası piyasaları da sıkı bir takibe almakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Deniz Bayramoğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!