Borsaya uzun vadeli yatırım yapan kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

Borsaya uzun vadeli yatırım yapan kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 11:05

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, kısa vadeli alım satımlarla uğraşmayan, uzun vadeli hisse senedi alımı yapan yatırımcının hep kazandığını söyledi.

Erkan,  Anadolu'daki şirketlerin gelecek vadettiklerini, hızlı bir gelişim içinde olduklarını, ancak bu gelişimin sürekli hale gelebilmesi için kurumsallaşmaları gerektiğini belirtti.

KOBİ'ler içinde çok sayıda aile şirketi olduğunu, “aile şirketi” gerçeğinin Türkiye'ye mahsus bir şey olmadığını anlatan Erkan, “Globalleşen ekonomilerde, aile şirketleri kurumsallaşma yolunda adımlar atıyor, 'küçük olsun benim olsun' anlayışı terk ediliyor. Türkiye'de de bu yönde değişim başladı, yakın zamanda önemli gelişmeler göreceğiz” dedi.
Kurumsallaşan şirketlerin daha uzun vadeli kaynaklara sahip olduklarını, bunun da şirketleri güçlendirdiğini dile getiren Erkan, böylece kurumsallaşan şirketlerin yatırımlarını kolayca tamamlayabildiklerini, kendilerinden sonra gelen jenerasyona da miras bırakabilme olanağı kazandıklarının altını çizdi.

Erkan, Sermaye Piyasası ve İMKB'nin, kurumsallaşmak isteyen Anadolu şirketleri için iyi bir araç durumunda olduğuna dikkati çekerek, “Biz İMKB'ye kabul edeceğimiz şirketlerde hiç bir sayısal kriter gözetmiyoruz. Bir şirket Sermaye Piyasasına dahil olursa, tüketici nezdinde tanınırlığı artar, markasını öne çıkarır, bankalar nezdinde kredibilitesi artar, yabancı şirketler kendilerini yatırım için güvenli firma olarak görür, sonuç olarak uzun vadeli başarıya ulaşırlar” diye konuştu.

BORSA YATIRIMCISINA TÜYOLAR

İMKB'nin uzun vadede en iyi yatırım aracı olduğunu, yabancı yatırımcıların İMKB'ye yoğun ilgisi ve duydukları güveninin bunun bir göstergesi olduğunu vurgulayan Erkan, şunları kaydetti:
“Zaman zaman, 'İMKB'de hisse senedi yatırımcısı artık, hisse senedi oyuncusu haline gelmiş' gibi konuşuluyor, bu yanlıştır. Yabancılar yılda bir kez alım satım yapıyorsa Türk yatırımcı ortalama ayda bir, hatta daha kısa sürede alım satım yapıyor. Türk yatırımcısının alım satım davranışı amatörcedir. Kısa süreli hisse senedi alım satımı yapmak çoğu zaman kazandırmaz, kaybettirir. Hisse senedi iyi bir yatırım aracıdır. Kısa vadeli alım satımlarla uğraşmazsanız, uzun vadeli hisse senedi alımı hep kazandırır, bugüne kadar hep bunu gördük.”

Erkan, her yatırım aracı gibi hisse senedinin de riskleri olduğunu, bazı şirketlerde sorun yaşanabileceğini, bunun da doğal karşılanması gerektiğini belirterek, “Ancak ilgili kurullar bunu sıkı şekilde takip eder ve önlem alınır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!