Borsaya Fitch dopingi

Güncelleme Tarihi:

Borsaya Fitch dopingi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2024 07:00

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltip, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkarması sonra BIST 100 endeksi, yeni haftaya yüzde 2.28 yükselişle başladı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, “Hem kredi notu hem görünüm yukarı çekilince borsa yeni haftaya coşkulu başladı” yorumunu yaparken, endeksin yerel seçimler öncesinde 10 bin seviyesini test etme olasılığının yüksek olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesinin ardından Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 2’nin üzerinde yükselişle başladı. Cuma günü, alış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks, haftayı yüzde 1.12 değer kazancıyla 9 bin 155,32 puandan tamamlamıştı. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise endeks, önceki kapanışa göre 208.57 puan ve yüzde 2.28 değer kazancıyla 9 bin 363,89 puana yükseldi. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 4.74, holding endeksi yüzde 2.01 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri kazandırırken, en fazla yükselen bankacılık oldu. Açılış sonrasında 9 bin 368’e kadar yükselen ancak daha sonra bir miktar kâr satışıyla 9 bin 200 seviyelerine gerileyen endeks, günü yüzde 0.26’lık sınırlı düşüşle 9 bin 131 puandan tamamladı.

Haberin Devamı

Fitch Ratings, cumartesi günü Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken, not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkarmıştı.

Borsadaki seyri Hürriyet’e değerlendiren uzmanlar, endeksin yeni haftaya primli başlamasında Fitch kararının etkili olduğunu, ilerleyen günlerde BIST 100 endeksinde yeni rekor denemelerinin görüleceğini anlattı.

Borsaya Fitch dopingi

‘COŞKULU’ BAŞLADI

Hürriyet’e konuşan İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, “Fitch’in kredi notunu yükseltmesi beklenmiyordu, bu yüzden yeni haftayı güçlü alıcılı seyirle açtık. Hem kredi notu hem görünümü yukarı çekince borsa yeni haftaya coşkulu başladı” ifadelerine yer verdi. Bunda bankalar tarafında temettülerin açıklanmasının da etkili olduğunu kaydeden Toros, “BIST 100 endeksinde orta vadede yukarı yönlü hareketin devamını bekliyoruz. Eğer 9 bin 200’ün üzerinde kalırsak 9 bin 600 seviyesi hedef haline gelecektir” dedi ve endekste yeni bir rekor denemesinin olabileceğine işaret etti.

KÂR SATIŞI GELDİ

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede “Geçen hafta çarşamba günü 8 bin 745 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, haftanın son 2 günü gelen alımlarla geçen haftayı 9 bin 155 puan seviyesinden kapatmıştı. Cuma gecesi piyasaların kapanışının ardından Fitch sürpriz bir kararla hem Türkiye’nin kredi notunu B+’ya yükseltmiş, hem görünümü pozitif olarak açıkladı. Fitch’in, görünümü pozitif olarak belirlemesi de, önümüzdeki 6 aylık dönemde notun bir kez daha yükselebileceğine işaret ediyor” dedi. Olumlu beklentilerle haftaya başlayan BIST100 endeksinin cuma günü kapanışa göre yüzde 2.3 artışla 9 bin 368’e kadar yükseldikten sonra bir miktar kâr satışı yaşadığını anımsatan Demirtaş, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘İLGİ SÜRECEK’

“Normal şartlarda, beklentilerin satın alındığını, gerçekleşmelerin ise kâr realizasyonlarına neden olduğunu söyleyebiliriz. Fakat, Fitch’in, not artırımına ek olarak, görünümü de pozitife yükseltmesi, borsaya olan ilgiyi de yüksek tutmaya devam edecektir. Zaman zaman gün içi yaşanabilecek geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.” Demirtaş ayrıca, “BIST 100 endeksinin, 3 Ekim’deki TL bazlı rekor seviyesini yakaladığı 8 bin 500’lerde, dolar bazlı BIST 100 endeksi 310 dolar seviyesindeydi. Mevcut döviz kurlarıyla baktığımızda, yerel seçimler öncesi 3 Ekim seviyelerini yakalayabileceğini ve endeksin 10 bin seviyelerini aşma olasılığının yüksek olduğunu söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

BITCOIN’İN FİYATI REKOR TAZELEDİ

EN büyük kripto para birimi Bitcoin’in fiyatı, 71 bin doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Bunda, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesinin etkili olduğu belirtildi. Aynı zamanda, büyük merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını düşüreceğine yönelik beklentiler de kripto paralardaki artışı destekliyor. Öte yandan, kripto rallisine Ethereum da katıldı. İkinci en büyük kripto varlık olan Ethereum, son 24 saatte yüzde 3 değer kazanarak 4 dolar seviyesini aştı. Ethereum böylece yaklaşık 27 ayın en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Borsaya Fitch dopingi

DOLAR 32 TL’Yİ AŞTI

Haberin Devamı

DÖVİZ kurlarındaki hareketlilik sürüyor. Dolar kuru yeni haftanın ilk işlem gününde 32 lira seviyesini aştı. Kur, dün 32.0075 seviyesinden güne başladı. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı sene başından bu yana yaklaşık yüzde 8 seviyesinde gerçekleşti. Euro/TL de dün 35 lirayı aştı. Kurdaki artışı Hürriyet’e değerlendiren Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, “Döviz kurundaki kademeli artışı, faizlerin de yüksek olarak seyrettiği dönemde normal karşılamak lazım” dedi. “Fakat, döviz artışlarında öngörülerin dışında sert artışlar olursa, o zaman yeniden yüksek enflasyon kaygılarıyla, faiz beklentilerinin bozulması risk olarak ortaya çıkabilir” diyen Demirtaş, “Önümüzdeki dönemde cari açık tarafında belirgin bir artış olmadığı sürece, döviz kurlarındaki artışın enflasyon artışının altında seyredeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Borsaya Fitch dopingi

ONS VE DOLAR GRAMI COŞTURDU

Öte yandan, gram altın fiyatları da rekor kırmaya devam ediyor. Bu yükselişte, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları, ons altın tarafındaki hareketlilik ve dolar kurundaki artışın sürmesi etkili oluyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde ons fiyatı yükseliş eğilimini üst üste 9’uncu işlem gününe taşıyarak 2 bin 180 dolar seviyesinde işlem gördü. Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle altının gramı, yeni haftaya da yükselişle başlamasının ardından 2 bin 243 lira seviyesinde işlem gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!