Borsalar FED'in faizini bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Borsalar FEDin faizini bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'ın global krizi çözmek ve özellikle gelişmekte olan ülkelerden sermaye kaçışını önlemek için ortaya attığı faiz indirimi, uluslarası borsalarda büyük beklenti yarattı.

Asya'dan Avrupa'ya dün tüm menkul kıymet borsaları bu beklenti nedeniyle yükseliş trendindeydi. Uzakdoğu'da Hong Kong Borsası yüzde 3'ten fazla yükselirken, Tokyo Borsası da, ülkenin en büyük leasing şirketinin piyasaya 16.1 milyar dolar takarak iflasına karşın yüzde 1 oranında primli kapandı.

Avrupa borsaları da bu beklentiyle sabah saatlerinde hızlı yükselirken, öğleden sonra FED'in faiz indirimini çok sınırlı düzeyde tutacağı ve bunun da piyasaları tatmin etmeyeceği yolundaki söylentilerin ardından kazandıklarını geri verdi.

İstanbul Borsası da global dalgaya dün sabah açılışta kısmen takıldı. İlk dakikalarda yükselen İMKB endeksi, ilerleyen saatlerde gelen satış dalgası ile hızlı düştü. İlk seans içinde birara 100 puandan fazla gerileyen borsada ikinci seansta ciddi bir toparlanma yaşandı. Birinci seansı yüzde 2.5 oranında kayıpla kapatan borsada, ikinci seansın sonlarına doğru, birara 3-5 puanlık yükseliş bile yaşandı. Fakat ağırlıklı olarak yabancıların özellikle finans sektörü hisselerindeki satışları ile borsa günü binde 6'lık zararla tamamladı.

ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi, beklentiler doğrultusunda gerçekleşirse, uluslararası borsalarda ciddi bir toparlanmanın başlayabileceği konuşuluyor. Dünya borsalarındaki bu toparlanma, global dalgalanmalardan artık daha çabuk nem kapan İMKB'yi olumlu etkilemesi bekleniyor.

İMKB'nin bugün ve yarınki seyrini etkileyebilecek gelişmelerden biri de, Hazine'nin bugün düzenlediği 7 aylık bono ihalesinin sonucu. Geçen hafta bir yıllık TÜFE (X) ihalesinde başarısız olan Hazine'nin önümüzdeki günlerdeki yüklü itfaları nedeniyle, enaz 300 trilyon lira civarında borçlanması gerekiyor. Bu borçlanma zorunluluğu, Hazine, yüzde 130'un üzerinde seyreden bono faizlerini biraz daha yükseltebilir. Faizlerin yükselmesi ise taze para ihtiyacı duyan borsayı olumsuz etkileyecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!