Borsada rüzgâr yükselişe döndü

Güncelleme Tarihi:

Borsada rüzgâr yükselişe döndü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2024 07:00

Bank of America’nın rekor alımları, Moody’s’in pozitif mesajları, TCMB’nin olumlu geçen yatırımcı toplantısı ve mevduat faizlerindeki gerileme borsayı desteklemeye devam ediyor. Piyasadaki yaygın beklenti, iyimserliğin sürmesi halinde BIST 100 endeksinin yukarı harekete zirve yönünde devam etmesi.

Haberin Devamı

Son dönemde satış baskısının hakim olduğu Borsa İstanbul’da iki haftadır görülen toparlanma sürüyor. Geçen haftayı yüzde 1.15 değer kazancıyla 7986,47 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, yeni haftanın ilk gününe de alış ağırlıklı seyirle başladı. Açılışta yüzde 0.13 değer kazanarak 7996 puana çıkan endeks, günü yüzde 0.72 yükselişle 8 bin 44 puandan tamamladı. Öne çıkan endeksler BIST Halka Arz Endeksi, BIST İletişim Endeksi ve BIST Turizm Endeksi oldu. Geçen haftanın en önemli yükselişini kaydeden bankacılık hisseleri ise bu kez negatif ayrışarak bayrağı diğer sektörlere devretti. Dolar/TL de geçen hafta 30.50’ye yükseldikten sonra yeni haftaya 30.10 civarında başladı.

ZİRVE BEKLENTİSİ

Borsadaki pozitif seyri Hürriyet’e değerlendiren uzmanlar, Bank of America’nın geçen hafta Borsa İstanbul’daki 6.3 milyar TL’lik rekor alımının etkilerinin sürdüğünü, bunun yanı sıra Merkez Bankası’nın (TCMB) ABD’deki yatırımcı toplantısının olumlu geçmesinin, Moody’s’in verdiği pozitif mesajların ve mevduat faizindeki gerileme gibi birçok faktörün borsayı desteklediğini anlattı. Piyasadaki yaygın beklenti ise, borsadaki iyimserliğin devam etmesi halinde BIST 100 endeksinin yukarı harekete zirve yönünde devam etmesi. İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Ali Acer, “Piyasa artık gelişmeler pozitif yönlü bakıyor. Bu yükseliş devam edebilir” dedi.

Haberin Devamı

Asıl pozitif etkinin, Bank Of America’nın cuma günü yaptığı 6.3 milyar liralık alım olduğunu söyleyen Acer, “Böyle bir alım görmemiştik daha önce. Eğer dış etkiler kaynaklı olumsuz haber akışı görmezsek, BIST 100 tarafında 8 bin seviyelerinin üzerinde de kalıcı olursak, yukarı yönlü hareket zirve yönünde devam edebilir” dedi.

HALKA ARZLARDA TOPARLANMA

Neredeyse çöken halka arzların ise tamamına yakınında yeniden hareketlenmeler gözleniyor. Acer bu durumu, “Halka arzlar ciddi şekilde gerilemişti. Üçte bir fiyatına düşen vardı. Uzun zamandır dip yapan halka arzlar yeniden hareketlenmeye başladı, pozitif yöne evrildi. Bu da borsayı yukarı taşıyan unsurlardan biri” şeklinde değerlendirdi.

Haberin Devamı

‘NOT ARTIŞI DEĞİL MESAJLAR ETKİLİYOR’

Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin ise, piyasanın Moody’s’in not artırmasından ziyade verdiği mesajları daha fazla dikkate aldığını; gelen mesajların da borsadaki yukarı seyri desteklediğini anlattı.

“Mesajlarda özetle ortodoks politikalara dönüş sonrası dezenflasyon sürecinin başlaması, cari açığın düşmesi ve her geçen gün tekrar ‘ortodoks olmayan’ politikalara dönüş ihtimalinin azalması gibi noktalardan övgüyle söz edildi” diyen Öztekin, “Makro ekonomik dengesizliklerin kalıcı olarak düşmesi halinde not artışının da gelebileceği belirtildi. Piyasalar, ABD’deki yabancı yatırımcılarla yapılan toplantılar sonrası ilk işlem gününde olduğundan daha olumlu yorumlayarak haftaya pozitif başladı” şeklinde konuştu. Öztekin, olumsuz bir haber akışı olmaması halinde, düşen mevduat faizlerinin de etkisiyle endeksin seyrinin pozitif kalmasını beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

ENDEKS 8.500’Ü TEST EDEBİLİR

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, olası geri çekilmelerde BIST 100 Endeksinin 7 bin 900 ve 7 bin 800 desteklerini takip edeceğini; iyimserliğin artması halinde 8 bin 100, 8 bin 250 ve 8 bin 500 direnç seviyeleri test edilebileceğini aktardı.

“Moody’s’in not görünümünü düzeltmesi ve diğer değerlendirme raporlarında geçen TCMB rezervleri ve maliye politikalarına atıfta bulunmasını önemli buluyoruz” diyen Yavaş, “Özellikle yatırımcı toplantısının iyi geçmesi gözleri bu iki alana çevirdi ve yabancı yatırımcıya yönelik iyimserlik korundu. Endekste 8 bin seviyesinin tekniksel bazda korunması da pozitifliği artıran bir diğer etmen. Bankacılık hisselerinin bayrağı diğer sektörlere devretmiş olması pozitif başlangıçta etkili oldu” ifadelerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!