Borsada özelleştirme rüzgarı esiyor

Güncelleme Tarihi:

Borsada özelleştirme rüzgarı esiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalar geçen hafta yaşanan olumlu gelişmelerle moral buldu. En önemli gelişme, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık mali yardımı onaylayarak, dış kredi musluğunu açmasıydı. Bu, Türkiye için Dünya Bankası'nca uluslararası piyasalara verilen büyük bir güven mesajıydı.

Geçen hafta döviz ve faizin ateşi biraz düştü. Bir süredir yatay seyreden borsa ise enflasyon ve özelleştirme açıklamalarının da desteğiyle öne çıktı.

Hazine, hafta başında borçlanma programı çerçevesinde yaptığı ihalede, istediği miktardaki bonoyu, yıllık bileşik yüzde 120 düzeyinde faizle satmayı başardı. Piyasalara ilk moral, Hazine'nin yeni uygulamaya başladığı bu başarılı şeffaf ihaleyle geldi. İhalenin ertesinde likidite sıkışıklığına karşın yüzde 120'lik bono oranları 1-2 puan birden düştü.

Düşen sadece bono oranları değildi. Gecelik repo ve faiz oranlarında da büyük düşüş gözlendi. Hafta başında yüzde 85-90 aralığında olan bankalarasındaki gecelik faizler, ihalenin ertesinde yüzde 83'e geriledi. Gecelik repo oranları da yüzde 80'nin altına, yüzde 79'a geriledi.

Piyasaların yönünü etkileyecek en önemli gelişme ise, enflasyon rakamlarının açıklandığı haftanın ikinci yarısında yaşandı. Bugüne kadarki tüm ağustos aylarının en yükseği olmasına karşın, açıklanan rakamlar piyasalarda beklenilenin bir puan kadar altındaydı.

Ağustos enflasyonunun açıklanmasının ardından gecelik repo ve faizlerle, bono oranlarında ikinci bir düşüş dalgası başladı. İkinci elde bono oranları yıllık, bileşik yüzde 117'ye kadar geriledi. Faiz cephesinde en büyük düşüşler gecelik oranlarda yaşandı. Merkez Bankası'nın sürekli fonlamasıyla yüzde 80'nin fazla altına inmeyen gecelik repo oranları, yüzde 76'ya kadar geriledi. Benzeri bir gelişme bankaların kendi aralarındaki gecelik faiz oranlarında yaşandı. Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklandığı gün, bankalararasındaki gecelik faizler 7-8 puan birden düşüşle, yüzde 77'ye kadar indi.

Fakat faizlerde geçen haftanın ikinci yarısında yaşanan ani düşüşün kalıcı olması beklenmiyor. Keza piyasalarda likidite sıkıntısı sürüyor.

RİSKİ SEVENLERE

Geçen hafta döviz piyasaları da tamamen dış borsalara endeksliydi. Doların dış borsalarda özellikle mark karşısındaki hızlı tırmanışı durdu. Dahası, hafta sonunda çıkış biraz tersine bile döndü. Dolar, Avrupa borsalarında 1.82 mark sınırında açtığı haftayı, 1.79 mark düzeyinde kapattı. Paritedeki bu gelişme doların, Türk Lirası karşısındaki artış hızını da kesti. Dolar, geçen hafta serbest piyasada yüzde 1.9 oranında artarken Alman Markı, yüzde 2 düzeyinde prim yaptı. Dövizde riski sevenlerin marka geçebileceği yolundaki önerimizi tekrarlıyoruz.

Geçen hafta gerek faizde gerekse dövizde yaşanan durgunluk, borsayı ateşledi. Fakat borsada rekorların kırılmasına yol açan asıl hareket enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla haftanın ikinci yarısında başladı. Enflasyon oranının beklenilenin altında çıkmasıyla alıma geçen borsa yatırımcılarını, haftanın son gününde Özelleştirme İdaresi Başkanı'ndan gelen haberler sevindirdi. Halen küçük işletmelerin satışıyla ilgilendiklerini belirten ÖİB Başkanı, önümüzdeki aylarda sıranın büyüklere geleceği müjdesini veriyordu.

Özelleştirme dopinginin yanısıra önümüzdeki günlerde 9 aylık bilançolara ilişkin beklentilerin satın alınmaya başlanacağı dikkate alınırsa, borsada eylül ayı hareketli geçeceğe benzer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!