Borsada halka arz bereketi

Güncelleme Tarihi:

Borsada halka arz bereketi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2024 07:00

MEVDUAT faizlerindeki yükseliş ivmesi ve halka arzların beklenen getiriyi sağlamaması gibi nedenlerle son aylarda ‘yatırımcı göçü’ yaşanan borsada, son iki haftadır yeniden yatırımcı hareketliliği yaşanıyor.

Haberin Devamı

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, pay senedi yatırımcı sayısında üst üste iki haftadır artış yaşanması dikkat çekti. Son dönemdeki yeni halka arzların başlamasıyla birlikte borsadaki yatırımcı sayısı yeniden 8 milyon sınırına dayandı. Buna göre, yatırımcı sayısı 23 Şubat ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 245 bin 272 kişi artarak 7 milyon 974 bin 209’a yükseldi. Böylece, son iki haftada yatırımcı sayısında yaşanan artış 773 bin 773’ü buldu. Aynı hafta pay senedi değeri ise 12.35 trilyon TL’den 12.51 trilyon TL’ye yükseldi.

SON 3 AYDA 1.3 MİLYONU GİTTİ

Borsada yatırımcı sayısı ekim ayında 8.6 milyon ile rekor kırmıştı. Ancak 2024 Ocak itibarıyla son üç ayda borsadan 1.3 milyon yatırımcının çıktığı görülmüştü.

Bu düşüşün nedenlerini Hürriyet’e anlatan uzmanlara göre, sadece halka arzlardan kazanç sağlamak için borsaya giren küçük yatırımcılar, hem arzlar azaldığından hem de ufak getiriler sonrasında umduklarını bulamadıklarından borsadan çıkmayı tercih etmişti. Küçük yatırımcı borsadan çekilirken, yerini kurumsal yatırımcılara bıraktığı yorumları yapılmıştı. Ancak son dönemde peş peşe gelen yeni halka arzların, küçük yatırımcı sayısında yeni bir artışa neden olduğu; yani son iki haftadır yaşanan artışların halka arzların getirdiği bir hareketlilik olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

REKOR SERİSİNE DEVAM

Öte yandan, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi geçen hafta ara verdiği rekor serisine, bu hafta devam ediyor. Geçen hafta 9 bin 416,70 ile zirve seviyeyi gördükten sonra düşüşe geçen endeks için, ‘yukarı hareketine daha sağlam adımlarla devam edebilmek için dinlenmeye çekildiği’ yorumları yapılmıştı. Hürriyet’e konuşan İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, endeksteki zirve sonrası görülen düşüşler için “Bu düzeltmeler sağlıklı. İlerleyen günlerde yeniden yukarı yönlü hareket sürecektir” demişti. Yeni haftaya yüzde 0.39 yükselişle 9 bin 411,11 puanndan başlayan endeks, gün içinde 9 bin 450 puana kadar yükselerek rekor serisine devam etti. Günü ise yüzde 0.43 düşüşle 9 bin 334 puandan tamamladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!