Borsa Petrol Yasası ve Petkim’le rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

Borsa Petrol Yasası ve Petkim’le rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2003 01:51

Petrol piyasasını serbestleştiren tasarının Meclis'te yasalaşması ve Petkim'e bir de İran'dan talip çıkması, İMKB'ye 2003'ün yeni rekorunu getirdi. İMKB endeksi 16.504 puanlık rekorla haftayı kapattı.

Petrol Piyasası Kanunu'nun Meclis'te kabul edilmesi, Hema'nın İranlı bir sermaye grubu ile Petkim'e talip olyacağına yönelik açıklama ve sonrasında Petkim hisseleri hareketi, bu ikisine bağlı olarak Tüpraş ihalesinin ilerliyor olması ve Ulaslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye arasındaki görüşmelerin şimdilik sorunsuz devam etmesi piyasaların rahatlama nedenleri olunca İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2003'ün rekorunu yeniledi.

İMKB-100 Endeksi, 5 Kasım 2003 tarihinde, 16.408 puanla kırdığı yıllık bazdaki en yüksek kapanış rekorunu dün 16.504 puandan kapanarak yeniledi. Borsa 233 puan yükselirken işlem hacmi de 707 trilyon lira oldu.

Merkez Bankası dolar satış kuru yaklaşık üç bin lira gerileyip 1 milyon 452 bin lira oldu. İstanbul serbest piyasasındaki dolar satış değeri de önceki güne göre sekiz bin lira düşüp 1 milyon 450 bin liraya çekildi.

Bono ve tahvil piyasasındaki oranlar haftayı sakin kapattılar. Bu piyasanın göstergesi olarak kabul edilen 15 aralık 2004 vadeli tahvilin kapanışı önceki güne göre 0.2 puan yükselip 28.94 oldu.

BORSA CANLI

IMF ile Türkiye arasındaki görüşmelerin ılımlı devam etmesine bağlı olarak özelleştirme ile ilgili gelişmeler dün özellikle ikinci seansta piyasayı sürükledi.

ABD'nin 2002 yılında çelik ithalatında uyguladığı tarifeleri kaldırmasıyla Ereğli Demir Çelik (Erdemir) hisse senetlerinde haraketlenmenin başlaması, Petkim'in özelleştirilmesiyle ilgili açıklamalarla birleşince borsa 16.500 sınırını aşmayı başardı. Dünkü kapanış ile İMKB-100 Endeksi 1.14 sent düzeyine çıktı.

TÜRK TAHVİLLERİ ARTTI

Meclis'te Petrol Piyasası Kanunu'nun kabul edilmesi ile birlikte iç piyasalarda olduğu kadar dış piyasalarda da olumlu etkiler oluştu.

Türkiye'nin dış piyasalardaki göstergesi olarak kabul edilen 2030 vadeli tahviller önceki güne göre yaklaşık 2 puan değerlenmiş ve yüzde 132'ye ulaşmıştı.

Hazine rahat haftada dövizle borçlanacak

Hazine, iç borç geri ödemesi açısından rahat geçireceği gelecek hafta uzun vadeli dolar cinsi tahvil ihraç ederek borçlanacak.

Ayrıca, Hazine, 3 Mart 2004'te yapacağı 11.5 katrilyon liralık rekor iç borç geri ödesini azaltmak amacıyla gelecek hafta yeni bir değişim ihalesi yapacak. Değişim ihalesinde geri alınacak olan 3 Mart 2004 vadeli senetlerin yerine 26 Ocak 2005 vadeli senetler verilecek. Hazine'den yapılan açıklamaya göre salı günü yapılacak ihalede 679 gün vadeli 6 ayda bir yüzde 2.5 kupon ödemeli, dolar cinsi devlet tahvili ihraç edilcek. Tahvillerin vadesi 10 Aralık Çarşamba günü başlayacak. Söz konusu ihale, daha önce ihraç edilen 19 Ekim 2005 vadeli tahvillerin azalan vadeyle yeniden ihracına yönelik bulunuyor. İhalede, 10 bin dolar nominal değerli tahvil için fiyat teklifinde bulunulacak.

Hazine, piyasa yapıcılığı sistemi çerçevesinde ihalede değişim işlemine konu geri alınacak devlet iç borçlanma senetlerine ilişkin fiyat listesini de açıkladı.

Hazine'nin ihalede satacağı tahvillerin parasını tahsil edeceği 10 Aralık Çarşamba günü, vadesi gelen iç borçları dolayısıyla 744 trilyon liralık bir geri ödemesi bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!