Borsa İstanbul’da swap pazarı

Güncelleme Tarihi:

Borsa İstanbul’da swap pazarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2018 01:33

Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu, swap pazarını kurmak için kolları sıvadı. Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, “Takasbank, Merkezi Karşı Taraf olarak bu pazardaki işlemlerin takasını gerçekleştirecek olup risk ve teminat yönetimi hizmeti verecek” denildi.

Haberin Devamı

BORSA İstanbul, global finansal piyasalardaki en aktif pazarlardan biri olan swap pazarının başta bankalar olmak üzere tüm finans sektörü katılımcılarına hizmet edecek şekilde Borsa İstanbul’da kurulması çalışmalarına başladı. Borsadan yapılan açıklamada “Takasbank, Merkezi Karşı Taraf olarak bu pazardaki işlemlerin takasını gerçekleştirecek olup, küresel en iyi uygulamalara uygun olarak risk ve teminat yönetimi hizmeti verecektir” denildi. Açıklamada, ilk etapta döviz piyasaları için hayata geçirilmesi planlanan swap pazarı ile birlikte, yeni ürün ve pazarlar konusunda çalışmalara devam edileceği vurgulandı.

ORGANİZE OLACAK

Açıklamada, Borsa İstanbul’un, İstanbul Finans Merkezi hedefi doğrultusunda Borsa İstanbul ve bağlı ortaklıkları Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu olarak Borsa İstanbul Grubu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın liderliğinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtilerek şöyle devam edildi: “Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu başta olmak üzere, düzenleyici otoriteler ile koordineli bir şekilde Borsa İstanbul Grubunda yeni ürünler ve yeni pazarlar işleme açılmaktadır. Bu bağlamda, global finansal piyasalardaki en aktif pazarlardan biri olan swap pazarının başta bankalarımız olmak üzere tüm finans sektörü katılımcılarına hizmet edecek şekilde kurulması çalışmalarına başlanmıştır. Takasbank, Merkezi Karşı Taraf olarak bu pazardaki işlemlerin takasını gerçekleştirecek olup, uygun olarak risk ve teminat yönetimi hizmeti verecektir. Swap pazarının faaliyete geçmesi ile tezgahüstü piyasalarda gerçekleştirilen bu tür işlemlerin, organize bir piyasa güvencesinde de yapılabilmesinin önü açılmış olacaktır.”

Haberin Devamı

SWAP NE DEMEK

Yabancı oyuncular Londra swap merkezinde TL borçlanıp bununla dolar satın alıyor, dolar artınca da TL borcunu kapatıyordu. Ve kur artışından dolayı elde ettiği kâr kendisinde kalıyordu. BDDK’da bu nedenle Türk bankalarına “TL borç verip döviz borç alma” sınırı koymuştu. Şimdi Londra’da genellikle yapılan swap işlemlerinin Türkiye’de yapılması sağlanacak. Swap sadece spekülatif bir hareket değil. Bankalar da kendi ihtiyaçları olan para birimini belli bir zamana kadar belli bir bedelle değiş tokuş yani swap yaparlar. Swap bedelleri, işlem yapılan döviz kurunda pozisyon durumuna bağlı olarak, düşük faiz ve yüksek faiz ilişkisine göre hesaplanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!