Borsa İstanbul enerjisini güneşten alacak

Güncelleme Tarihi:

Borsa İstanbul enerjisini güneşten alacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2023 07:00

Dünya elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 65’i fosil yakıtlardan, yüzde 16.5’i hidrolik kaynaklardan, yüzde 7’si nükleerden, yüzde 11.5’i de yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiliyor.

Haberin Devamı

Ancak dünyadaki petrol rezervlerinin 40 yıl, doğalgaz rezervlerinin 67 yıl ve kömür rezervlerinin ise 227 yıl sonra tükeneceği tahmini yapılıyor. Bu gerçek bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı artırıyor. Kamuda ve özel sektörde birçok şirketin gerek güneş gerekse rüzgar santralı yatırımlarına yenileri ekleniyor. 

Borsa İstanbul da güneşe yatırım yapanlar kervanına katıldı. Şirketin Batman Gercüş’te 20 hektarlık hazine arazisi üzerinde kuracağı 16.5 MWm’lik santral için ÇED süreci başladı. 30 bin güneş panelinin yer alacağı proje, yaklaşık 326 milyon liraya mal olacak.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) da Ankara Polatlı’da 546 milyon liralık yatırımla 84 MWm büyüklüğünde güneş santralı kurmak üzere başvurdu. 13 Aralık’ta inceleme değerlendirme toplantısı yapılacak olan ÇED dosyasına göre 546 milyon liralık proje kapsamında 152 bin 720 adet 550 Wp gücünde paneller kullanılacak. İnşaat ve montajı ise 24 ay sürecek.

Haberin Devamı

KARDEMİR DE VAR TURKCELL DE

Güneş enerjisi santralı için ÇED süreci başlayan özel şirketler de var. Kardemir Van Tuşba’da 27.3 MWm’lik, Migros Kars Merkez ile Erzincan Tercan’da; Galata Wind Antalya Korkuteli’nde, Adana Mensucat Malatya Arapgir’de, Gemak Gemi Nevşehir Avanos’ta, Naturelgaz Muş Bulanık’ta yatırıma hazırlanıyor. Turkcell’in Şanlıurfa Viranşehir’de 11.3 MWm’lık, Türk Telekom’un Ağrı Doğubeyazıt ve Sivas Zara’daki yatırımları, Egesa Elektrik’in Batman Merkez’de 19.5 MWm’lik projesi için de ÇED süreci devam ediyor. Batman Gercüş’te Altın Yenilenebilir Enerji’nin beş projesi içinse halkın katılımı toplantısı aşamasına gelindi.

KALYON EKSİM RÜZGÂR’DA

Rüzgar yatırımlarına bakıldığında ise Kalyon İnşaat Bilecik’in Söğüt ve Eskişehir’in Tepebaşı; IC İçtaş Tokat’ın Niksar; Eksim Enerji Samsun’un Havza, Tokat’ın Merkez ve Yozgat’ın Sorgun; SYCS İnşaat da Tekirdağ’ın Malkara ile Edirne’nin Uzunköprü ilçelerini tercih etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!