Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2000 00:00

Haberin Devamı


Borsa dibini arıyor

Ne oldu?

Borsa haftaya satışlarla başladı. Birinci seans boyunca düşüşünü sürdüren endeks ciddi bir gerileme kaydetti. İMKB Ulusal-100 endeksi 502 puanlık kayıpla birinci seansı 10 bin 964 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 4.38 oranında düşüş gösterdi. 145 trilyon 111 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta İş Bankası-C, Akbank, Tüpraş, Sabancı Holding, Yapı Kredi Bankası yoğun işlem gördü Borsa ikinci seansta yatay bir seyir izledi. İşlem hacmi oldukça düşüktü. İMKB Ulusal-100 endeksi 604 puanlık kayıpla günü 10 bin 862 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 5.27 oranında düşüş gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 14 bin 570 puan, sınai endeksi 8 bin 685 puan, hizmetler endeksi 9 bin 204 puan oldu. 114 trilyon 715 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta İş Bankası-C, Akbank, Doğan Holding, Yapı Kredi Bankası, Sabancı Holding yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

Gün içinde işlem hacmindeki düşüş dikkat çekiciydi. Her iki seansta toplam işlem hacmi 259 trilyon lira olarak gerçekleşti. Gelen tepki alımları çok zayıf kaldığı için düşüş hızlandı. Moody's'in bankacılık raporu, yükselen petrol fiyatları, düşük euro gibi nedenler borsanın gevşemesini kolaylaştırıyor. Bugün özellikle bankacılık hisslerinde satış vardı. Endeks dip seviyelerini arıyor.

Ne olacak?

Uzmanlar, yarın gelecek tepki alımlarının da zayıf kalacağını ve düşüş trendinin devam edeceğini belirtiyorlar. Yeni pozisyon alacaklar için endeksin taban seviyesinin beklenmesi öneriliyor.

Uzman gözüyle

İsmet Palanlı - Gedik Menkul Değerler

Borsanın düşüşünde IMF'nin "ince ayar yapılmalı, yeni reformlar gelmeli, ekonomi daha şeffaf olmalı" gibi açıklamalarla Türkiye'den daha fazla fedarlık istenmesi etkili oldu. Yeterince düşük çıkmayan Ağustos enflasyonu beraberinde Eylül ayı enflasyonunun da yüksek çıkacağı beklentisi yarattı. Böylece hükümetin enflasyon hedefinden sapma olacağı düşüncesi kuvvetlendi. Moody's'in bankacılık sektörü ile ilgili açıklamaları da moralleri bozdu. Ayrıca euro/dolar paritesi geriliyor. Türkiye gibi ticaretinin büyük çoğunluğunu euro ile yapan bir ülke için olumsuz bir gelişme. Borsanın iç dinamikleriyle satış baskısı arttı. Düşüşün sonunu yaklaşıyoruz. Ama kısa vadede teknik olarak 10 bin 500 kuvvetli bir destek olarak gözüküyor. Eğer petrol fiyatları düşer, Dünya Bankası kredisi gelir, IMF olumlu açıklamalar yaparsa alımlar gelebilir. Yatırımcıların İMKB-30 hisselerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!