Borsa 3000'i devirdi

Güncelleme Tarihi:

Borsa 3000i devirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Alternatif yatırım araçlarının yerinde sayması borsaya yarıyor. Piyasalardaki olumlu hava ile güne alıcılı başlayan borsa, faiz oranlarındaki hızlı düşüşün de etkisiyle dün 3 bin puanı aşmakta zorlanmadı.

Borsa endeksi dün tam 105 puan birden artarak 3 bin 48 puanla, yeni rekoruna ulaştı. Böylece hisseler dün ortalama yüzde 3.57 prim yaptı. Borsada dün toplam işlem hacmi de 65 trilyon liranın üzerinde gerçekleşti. Özelleştirme ile ilgili icraatları bekleyen kamu hisseleri dün yerinde sayarken başta enerji sektörü ile endekste ağırlığı olan İş Bankası ve Koç Grubu hisselerindeki yoğun işlemler borsayı 3 bin puanın üstüne taşıdı.

Dövizdeki durgunluğun yanısıra, faizlerdeki düşüş ve Türkiye'ye ilişkin uluslararası piyasalardan gelen iyimser mesajlar, borsadaki çıkışı körüklüyor.

FAİZLER DÜŞÜYOR

Bono piyasasında dün oranlar hızlı düştü. İkinci piyasada, bono oranları 2-3 puan birden gerileyerek yüzde 97'ye kadar düştü. Bono oranlarındaki düşüş piyasalarda iyimser havanın devam etmesine bağlanıyor. Bu iyimser hava nedeniyle, daha önce yüzde 95 olarak öngörülen bonoda faiz tabanı, yüzde 90'a indirilmiş durumda.

Finans çevrelerinde, dünyanın hiç bir yerinde bu kadar kısa sürede yüksek kar marjı olmadığı için yabancıların ilgisinin Türkiye'ye yöneldiğie dikkat çekiliyor. Keza ağustos sonunda bir yıl vadeli kağıtların oranları yüzde 125 seviyesindeydi. Bugün aynı vadedeki kağıtların oranları yüzde 96 seviyesine geriledi. Sonuçta yüzde 20'nin üzerinde bir düşüş yaşandı.

Bono oranlarının yanısıra, gecelik faiz ve repo oranları da dün hızlı geriledi. Geçen hafta yüzde 79 düzeyinde kapanan gecelik repo oranları dün yüzde 72'ye kadar indi. Merkez Bankası'nın interbankın kapanışına doğru yüzde 56 ile piyasadan 15 trilyon lira çekmesi dikkat çekti.

Yarın yapılacak maaş ödemeleri nedeniyle yaşanacak nakit sıkıntısı, gecelik oranların bir miktar yükselmesine yolaçabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!