Borcunu ödemede nazlanan Aksoy’a tahsilat operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Borcunu ödemede nazlanan Aksoy’a tahsilat operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2004 01:42

Geçen yıl Uzan Grubu’nun 219 şirketine el koyan TMSF dün de Erol Aksoy’un 38 şirketini devraldı. Mali Şube ve TMSF elemanları, Cine-5’in de bulunduğu holdinge baskın düzenledi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), İktisat Bankası’ndan kaynaklanan alacaklar nedeniyle kendi rızasıyla ödeme yapmayan Erol Aksoy’un  toplam 38 şirketinin yönetim ve denetimine el koydu. Benzer bir operasyon daha önce İmar Bankası olayında Uzan Ailesi için gerçekleştirilmişti.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 5020 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ikinci büyük operasyonu gerçekleştirdi. 14 Şubat 2004’te Uzan Grubu’nun toplam 7.5 katrilyon lira batıran 219 şirketinin yönetimine yeni yöneticiler atayarak, ödenmeyen borçların tahsilatında yeni bir dönem başlatan TMSF, dün de İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy’un 38 şirketini devraldı.

Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş’ın başında olduğu Mali Şube ekipleri ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu elemanları Çevik Kuvvet’in önlem aldığı Zincirlikuyu’daki, Cine-5 televizyonunun da bulunduğu Avrupa Amerika Holding Binası’na baskın düzenlediler.

Aynı saatlerde başka ekipler de Aksoy’un Yeniköy, Köybaşı Caddesi 247 numaradaki yalısına gelerek haciz işlemi gerçekleştirdi. Aksoy’un yalısındaki eşyalar haczedilirken, otoparkında bulunan Land Rover marka cip ile biri Peugeot diğeri Saab marka iki otomobili de alınarak TMSF’nin deposuna götürüldü. Yalıdaki kayıt işleminin sona ermesinin ardından TMSF tarafından çağrılan iki nakliye kamyoneti yalının bahçesine alınarak eşyalar yüklendi. Haciz işlemiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, yalıda bulunan ev eşyaları, beyaz eşyalar, tablolar ve antika eşyaların haczedildiği ileri sürüldü.

Aksoy’un 15 Mart 2001 tarihinde TMSF’ye devredilen İktisat Bankası nedeniyle, devir tarihi baz alındığında 850 milyon dolar borcu olduğu belirtildi. Dün Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise yaptığı açıklamada, Aksoy’un doğrudan ve dolaylı olarak TMSF’ye yaklaşık 1.6 milyar dolar borcu olduğunu, bunun sadece 75 milyon dolarını ödediğini açıkladı.

TMSF’den yapılan açıklamada, İktisat Bankası hakim ortağının, Banka’nın TMSF’ye devir tarihinden itibaren TMSF’nin tahsilat yapmasını engelleyici tutum sergilediği, Fon çalışanları ve Fon tarafından grup şirketlerine atanan yöneticilerin görevlerini yerine getirmesini engellemek amacıyla yoğun şekilde girişimlerde bulunduğu belirtildi. İktisat Bankası hakim ortağının bugüne kadar Fon’a rızaen hiçbir ödemede bulunmadığı ve yapılan tahsilatların tamamına yakınının cebri icra yoluyla gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, TMSF’ye verilen ödeme önerilerinin de sadece halen Fon tarafından yönetilen varlıkların gruba iadesi temeline dayandığı ve mevcut varlıklara ilave hiçbir teminat ve tahsilat unsuru önermediği belirtildi.

‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ devlete geçti

TASARRUF
Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından şirketlerine dün sabah el konulan İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy’un, Gayrettepe’deki Avrupa&Amerika Holding’inden aralarında Osman Hamdi Bey’in ünlü tablosu ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ nin de bulunduğu trilyonluk tablolar çıktı. Ressam Osman Hamdi Bey’in değeri 3,5 milyon dolar olan ünlü tablosu ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ de haciz işlemleri sonucunda devlete geçti.

Lanetli yalı

EROL Aksoy’un haczedilen Yeniköy’deki yalısı, bir süre önce basında ‘lanetli yalı’ olarak yer almıştı. Ancak yazar Murat Bardakçı, lanetli olarak bahsedilen bu yalının, Selahattin Adil Paşa’ya değil, dönemin zenginlerinden Tahsin Uzel’e ait olduğunu ortaya çıkarmıştı. Yalıyı alan barajlar kralı olarak da bilinen Tahsin Uzel ile eşi Baykan Hanım talihsizlikleri bu yalı ile yaşamaya başladılar. Çiftin, Murat adında bir oğulları vardı ve Avrupa’da okuyordu. Aile çocuklarının mezuniyet telgrafını bekledikleri gün, onun ölüm haberini aldılar. Murat otomobiliyle düşüp can vermişti. Ardından yalı, tapuya Uzel’in sahip olduğu bir şirketin mülkü olarak kaydedilmişti. Şirket batınca yalı, Ilıcak Ailesi’ne geçti. Aksoy, bu yalıyı 1993’te iflas eden ve daha sonra ölen Tercüman Gazetesi’nin sahibi Kemal Ilıcak’ın eşi Nazlı Ilıcak’tan 15 milyon dolara satın aldı.

TMSF’nin devraldığı 38 Erol Aksoy şirketi

MEDYA

Aks Radyo Yayıncılık

Anadolu Radyo

Cine Beş Filmcilik

Cinedigital İletişim

Cine Müzik Yayıncılık

Direknet İletişim

Erdem Radyo

Gala Televizyon

Kutyay Özel Radyo

Kidnet Elektronik

Kablotel İnteraktif İletişim

Medya İletişim

Multikanal Pazarlama

Multimedya Basım Yayıncılık

Öner Radyo-Televizyon

Radyocenter Reklam Pazarlama

Spor ve Çocuk Televizyon Reklamcılık

Uluslararası Moda

Universal Yayıncılık

Viva Yayıncılık

TEKNOLOJİ

Apaz İletişim Sistemleri

Anet İletişim Sistemleri

İnfoplus Elektronik

Pasaj Elektronik

Voyagerclup Turizm

ENERJİ

Çaba Çanakkale Balıkesir Enerji

Entel Enerji Telekomünikasyon İnşaat

Tekaş Elektrik Dağıtım

FİNANS

Avrupa ve Amerika Holding

Data Sigorta Aracılık Hizmetleri

Emek Hayat Sigorta Aracılık Hizmetleri

İfk Dış Ticaret

Uzman Sigorta Aracılık

DİĞER

Canka İnşaat Turizm

Ergür Kablo

Msm Mali Sistemler Müşavirlik

Radyo Reklam

Showpa Televizyonla Pazarlama
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!