Borçlar için 'barter' önerisi

Güncelleme Tarihi:

Borçlar için barter önerisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 14:39

Eski bürokrat Nevzat Saygılıoğlu, nakit sıkıntısı nedeniyle zor günler yaşayan firmalara, krizi aşma ve fırsata çevirme formülü sunuyor.

Haberin Devamı

Saygılıoğlu, firmaların barter ile hem stoklarını eritebileceklerini, hem nakit olmaksızın üretim girdilerini temin edebileceklerini hem de bedava reklam yapabileceklerini söylüyor.

Yılların bürokratı ve hocası Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, krizlerin ‘kötü kader’ olmadığını belirterek, firmaların krizleri fırsata çevirebileceklerini söylüyor.

Damadı Bülent Korkmaz ile Bartürk Barter Hizmetleri A.Ş adında bir şirket kuran Saygılıoğlu, dünyada barter ile yani çoklu takas ile ticaretin 500 milyar dolarlık bir hacme ulaştığına dikkat çekiyor. Barter’ın en fazla Amerika, İngiltere, Fransa gibi dünyanın dev ekonomilerinde uygulandığını belirten Saygılıoğlu, bu sistemin ilk olarak 1929 dünya krizinden sonra ortaya çıktığını anımsatıyor.

2008 Eylül ayında başladığı varsayılan küresel krizin Türkiye’de de talep daralması ve ‘nakit’ sıkıntısına neden olduğunu belirten Saygılıoğlu, firmaları stoklarını eritebilmek, yeniden üretime geçebilmek için ‘bartera’ dahil olmaya davet ediyor.

Haberin Devamı

Sistem nasıl işliyor?

Bartürk’ün havuzunda aktif olarak 200’ün üzerinde firma, 1500 kalem ürün bulunuyor. Elinde konut stoku bulunan bir müteahhit; cebinden nakit çıkmaksızın havuzdan kapı alabilirken; bir mermer firması da İstanbul’da arsa satın alabiliyor. Ya da bir firma 200 bayisini hiç nakit ödemeksizin Antalya’daki bir otelde ağırlayabiliyor. Firmalar, yaptıkları işlem hacmine göre yüzde 1 ila 5 oranında komisyon ödüyor. Havuzda rent a car şirketinden avukatlığa; PR şirketinden konut ve arsaya; İstanbul’da beş yıldızlı otelden Afyon’da mermerciye kadar binlerce kalem ürün ve hizmet bulunuyor.

Genel Müdür Bülent Korkmaz, sistemden sorunlu firmaların da yararlanabildiğine dikkat çekiyor. Örneğin Ankara’da bir rent a car firmasının İstanbul’daki bir perakendeciden alacağını tahsil edemediği için sıkıntıya girdiğini anlatıyor. ‘İflas erteleme kararı’ aldıran perakendeciye dokunulamadığını belirten Korkmaz, “Biz o perakendeciye gittik ve onunla anlaştık. Havuzumuzdaki firmaların o perakendeciden alışveriş etmelerini sağladık. Yani adama işiyle borcunu ödetme fırsatı sunduk” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!