Bor bir fıkrayla özelleşecek

Güncelleme Tarihi:

Bor bir fıkrayla özelleşecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 15:32

Türk-İş, en değerli milli servet olan bor madenlerinin bir fıkralık yasa değişikliğiyle özelleştirilmek istendiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Türk-İş Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin dünyanın en büyük bor rezervine sahip olduğunu belirterek, “Bor, bütün maden tekellerinin dikkatini üzerine çeken, paha biçilmez milli servetimizdir. Devletçe işletilecek madenleri düzenleyen 2840 sayılı yasanın 2.maddesinde  ‘bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılır’  hükmü yer almış, Türkiye'de bor madenlerinin kamulaştırılması ile başlayan bor üretim ve pazarlama faaliyetleri, ülkemizi dünya bor pazarında güçlü bir kaynak ve rakip haline getirmiştir” denildi.

850 MİLYON DOLAR GELİR 

Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'ünü elinde bulunduran Eti Maden'e bağlı bor işletmelerinin hemen hepsinin karlı kuruluşlar olduğu vurgulanarak, dünya bor talebinin yüzde 40’ını karşılayan Eti Maden’in yıllık 850 milyon dolarlık gelir elde ettiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı


Buna rağmen hükümetin, 2840 sayılı yasanın 2. maddesinde değişiklik yapmak üzere bir yasa tasarısı hazırlayarak TBMM’ye sevkettiği belirtilen açıklamada, “Tasarı ile mülkiyeti ruhsat sahibinde kalmak üzere Eti Maden bünyesindeki bor ürünleri üretim ve zenginleştirilmesinin 3 ila 49 yıllık süre ile üçüncü şahıslara devredilmesinin yolu açılmıştır” denildi.


Konuyla ilgili olarak Eti Maden Genel Müdürü, Enerji Bakan Yardımcısı ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ile görüşmeler yapıldığı belirtilen açıklamada, yetkililerinin özelleştirme için değil kurumun ihtiyaçlarını karşılamak ve üretim artışı için bu düzenlemeyi istedikleri aktarıldı.


YABANCI TEKELLERE GEÇER

Ancak bunun ucu açık bir düzenleme olduğu ve işletme hakkı devri ve kiralama yöntemleriyle örtüşen bir özelleştirme olacağını savundular. “ Bor madenlerinin devlet eliyle işletilmesi Anayasa ve 2840 sayılı yasa gereğidir. Bu nedenle bu düzenleme hem Anayasa’ya hem de 2840 sayılı yasaya aykırıdır, daha önemlisi, Türkiye’nin gözbebeği madenlerin süreç içinde yabancı tekellerin eline geçmesine yol açacak bir düzenlemedir. Mutlaka geri çekilmelidir” dediler.

MADENLERİ SATMAK İÇİN DEĞİL ETİ MADEN’İ GÜÇLENDİRMEK İÇİN YASA ÇIKARIN

Haberin Devamı

Tasarının yasalaşması halinde yerli yabancı şirketlere devredilebilecek olan bor işletmelerinin, Türkiye için vazgeçilmez kaynaklar olduğu tekrarlanan açıklama şöyle devam etti:

“Bor madenlerimizin özel sektöre uzun vadeli taahhütlerle verilmesi, dünya lideri olabileceğimiz bir sektörde uzun yıllar süren çabalar sonucunda elde ettiğimiz etkinliği olumsuz yönde etkileyecektir.


Kanun değişiklikleri yapılacaksa, borların satışı için değil Eti Maden'in teknolojik olarak önünün açılması, gerekli personel alımı, yatırımların yapılması ve uç ürün üretiminin artırılması için yapılmalıdır. Ham bor ihracatı yerine rafine bor ve özel bor ürünlerine yatırım yapılarak bor minerallerine dayalı tesislerin ülkemizde kurulması sağlanmalıdır. Bor ürünlerinin hammadde olarak kullanıldığı sanayi alanlarının gelişmesine yönelik yatırımlar teşvik edilmelidir. Türkiye'nin hedefi, nihai ürün pazarları olmalıdır.

Haberin Devamı

Bor madenlerimizin kamu eliyle işletilmesi sürdürülmelidir. TÜRK-İŞ Hükümeti, ilgili kanun değişikliğinden vazgeçmeye ya da maddeyi endişeleri giderecek şekilde yeniden düzenlemeye çağırmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!