Bonoda seçim korkusu yok

Güncelleme Tarihi:

Bonoda seçim korkusu yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hazine'nin dün yaptığı altı aylık bono ihalesinde faiz düşerken, seçim tedirginliğinin ikinci planda kaldığı gözlendi. Altı aylık bonoya bankaların talebi yoğundu. Hazine'nin ihtiyacından fazla satış yapmamüyo tercih edince de talebin yarısından fazlasını karşılanamadı.

Hazine, ihalede yüzde 93.8 basit faizle 401.6 trilyon liralık bono sattı. İhaleye ise 837 trilyon liralık teklif geldi. İhalede, stopajlı yıllık bileşik faiz yüzde 115.80 olurken, stopajsız yıllık bileşik faiz yüzde 106.80 olarak gerçekleşti.

Hazine'nin en son 17 Mart'ta gerçekleştirdiği üç aylık bono ihalesinde brüt bileşik faiz yüzde 123.62 düzeyinde olmuştu. Buna göre bono oranları ihalede yaklaşık 8 puan düştü.

Geçen günlerde açıklanan programda 220-280 trilyon lira arasındaki borçlanma rakamı dikkate alındığında Hazine'nin bu borçlanma programına uyduğu söylenebilir. Keza dünkü ihalede net satış miktarı 273 trilyon lira oldu. Bugün 314 trilyon lira itfası bulunan Hazine, vergi gelirlerine güvendiği için borçlanma sınırını aşmamaya özen gösterdi.

Dün satılan bonoların vadesi 30 Eylül 1988'de doluyor. Bu vadenin olası bir erken seçim tarihi ile çakışabileceği veya kısa bir süre öncesine rastlayabileceğini hesaplayan bankacıların dünkü ihaleye girmekte tereddüt etmedikleri konuşuluyor.

İhale sonrasında bonoda gelen alımlarla oranlarda tekrar düşüş eğiliminin başladığı gözlendi. Bayram sonrasına dönük olumlu beklentilere karşın, siyasi belirsizliğin tamamen gözardı edilemediğine dikkat çekiliyor.

Bono ihalesinde faizlerin düşmesi dün borsayı da olumlu etkiledi. Önceki gün biraz da seçim tarihi bahanesi ile kredicilerin yoğun satışları sayesinde hızlı düşen borsa dün tekrar toparlandı. Borsa endeksi 36 puan artarak 3 bin 259 puana çıktı. Borsada özellikle yarından itibaren uzun bayram tatili nedeniyle takas avantajının da kullanılarak alımların başlayabileceği konuşuluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!