Bomba gölgesinde iki bankaya 900 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Bomba gölgesinde iki bankaya 900 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2003 01:54

İstanbul'da ardarda patlayan bombalar, Türk ekonomisine uluslararası piyasalarda duyulan güveni sarsmadı. Bunun örneğini birer gün arayla 450'şer milyon dolar kredi sağlayan Garanti Bankası ile Akbank verdi. İki bankanın sağladığı kredi toplamı 900 milyon doları buldu.

Garanti Bankası'nın uluslarası piyasalardan aldığı 450 milyon dolarlık sendikasyon kredisi İstanbul'a bombalı saldırıların gölgesinde kaldı. 2003 yılında ikinci kez sendikasyon kredisi alan Garanti Bankası'nın Londra'da düzenlediği imza töreninde gündem terör saldırıları oldu. Akbank da dün uluslararası bankalarla 450 milyon dolarlık sendikasyona imza attı. Böylece, bir yandan Türkiye bombalarla sarsılırken, diğer taraftan Türkiye'nin önde gelen iki bankası birer gün arayla toplam 900 milyon dolar kredi sağlamış oldu.

LONDRA'DA TÖREN

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, sendikasyon kredisine 26 ülkeden katılan 58 bankanın yetkililerine İstanbul'daki saldırılar hakkında bilgi verirken, ‘‘Bu tip saldırılar Türkiye'ye olan güveni sarsamaz’’ dedi.

The Bank of Tokyo Mitsubishi yetkilisi Francesco Carobbi ise saldırılar hakkında üzüntülerine dile getirerek, bu tip saldırıların insanlık dışı eylemler olduğunu ifade etti. İmza töreninde uluslarası bankalar bombalı saldırılar hakkında bilgi alırken, Garanti Bankası yetkilileri ise Londra ve İstanbul arasında telefon trafiği yaşadı.

TELEFONLA İZLEDİ

Ergun Özen, telefonla İstanbul'daki gelişmeleri izleyerek gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Özen, saldırılar hakkında bilgi verdikten sonra toplantının normal gündemine dönerek Türkiye ekonomisinin son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özen konuşmasında, Garanti Bankası olarak Türkiye ekonomisine taze kaynak bulmaya devam ettiklerini belirterek, 450 milyon dolarlık kredi anlaşmasının bankaya uluslararası finans dünyasında duyulan güvenin bir eseri olduğunu belirtti.

Özen şunları söyledi: ‘‘Libor artı 0.65 faiz oranıyla ve bir yıl vadeli olarak sağlanan 450 milyon dolarlık krediyi ihracatçılarımızın hizmetine sunuyoruz. Dört ay arayla çıktığımız iki sendikasyon ve geçtiğimiz ay tamamladığımız iki ayrı seküritizasyonla toplamda 1.250 milyar dolarlık yakın bir kaynak yaratılmış olmaktan dolayı gururluyuz.’’

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen de, ‘‘Uluslararası piyasaların Türkiye'de gerçekleştirilen yapısal ve ekonomik reformlara inancı Garanti'de somutlaşıyor. Bu anlamda 26 ülkeden 58 bankanın katılımını çok önemli buluyoruz’’ dedi.

Sendikasyon kredisi konsorsiyumunda, ABN AMRO Bank N.V.,Alpha Bank A.E., American Express Bank GmbH, The Arab Investment Company S.A.A., The Bank of New York, The Bank of Nova Scotia, The Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd, Banque Saudi Fransi, BayernLB, Burgan Bank, Citibank N.A., Deutsche Bank AG London, Dresdner Kleinwort Wasserstein (acting through Dresdner Bank Luxembourg S.A.), Erste Bankder oesterreichischen Sparkassen AG, Gulf Bank K.S.C., HVB Group, J.P.Morgan plc, Natexis Banques Populaires, SANPAOLO IMI S.p.A., Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited, UFJ Bank Limited ve Wachovia Bank, National Association yer aldı.

Akbank: 1.2 milyar doları da aştık

Akbank, uluslararası piyasalardan 450 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Sözleşmesi dün Londra'da imzalanan kredinin vadesi 1 yıl, faizi ise ‘Libor artı 0.65’ puan olarak belirlendi. Kredi, ihracatın prefinansmanında kullanılacak. Zafer Kurtul, bu yeni krediyle Akbank'ın 2003 içinde sağladığı dış kredi tutarının 1 milyar 225 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Başlangıçta 300 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi düzenlenmesi için yetki veren Akbank, katılımcı bankaların yüksek talebi ile kredi tutarını 450 milyon dolara yükseltti.

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, kredinin çok saygın uluslararasıbankaların katılımıyla temin edildiğini belirterek, söz konusu krediye yüksek miktarda talep gelmesine rağmen, kredi tutarını 450 milyon dolar ile sınırlandırdıklarını kaydetti.

Bunun da Akbank'ın yüksek likiditesinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Kurtul, ‘‘Alınan bu yoğun talep, bankamızın güçlü muhabir ilişkilerinin, finansal sağlamlığının ve ülke ratingi üzerindeki kredinotunun getirdiği itibarın bir neticesidir’’ dedi.

Sendikasyon kredisi, ABN AMRO, Alpha Bank, AmericanExpress GmbH, The Bank of Nova Scotia, The Bank of Tokyo-Mitsubishi, Banque Saudi Fransi, Citibank, Commerzbank Aktiengesellschaft, Credit Agricole Indosuez, Deutsche Bank AG London, Dresdner Kleinworth Wasserstein, Gulf Bank, HSHNordbank, Natexis Banques Populaires, The Saudi National CommercialBank, Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited, UFJ Bank, Wachovia Bank, National Association ve WestLB London Branch'in eşliderliğinde, dünyanın önde gelen bankalarının aralarında bulunduğu 52 bankanın katılımıyla düzenlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!