Bolu Tüneli'nde bakan resti

Güncelleme Tarihi:

Bolu Tünelinde bakan resti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, ‘‘Bolu Tüneli'nde beklemeye tahammülümüz kalmadı. O bölgede her gün insan ölüyor. İtalyan Astaldi firması tüneli Haziran 1999'a kadar bitiremezse, müteahhidi değiştiririz’’ dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, Bolu Tüneli müteahhidi İtalyan Astaldi firmasının, tünel inşaatını 1999 Haziran'ına kadar bitirememesi halinde, müteahhidi değiştireceğini söyledi.

Topçu, firmaya ‘sınav’ niteliğinde üç aylık bir performans süresi tanıdıklarını belirterek, ‘‘Firma bu üç ayda ne kadar deleceğini bize gösterecek’’ dedi. Üç aylık performans süresinin, tünelin akibeti bakımından sınav niteliğinde olduğunu söyleyen Bakan, ‘‘Orada her gün bir sürü insan ölüyor. Yazık değil mi? Türkiye'nin beklemeye tahammülü kalmadı’’ diye konuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İtalyan firma Astaldi arasında, projenin başından bu yana; kredinin kullanımı, fay hattı, coğrafi ve jeolojik koşullar ve projede yapılması gerekli değişiklikler konusunda uyuşmazlıklar çıkıyor. İstanbul-Ankara otoyolunun en önemli darboğazı olan Bolu Tüneli'ni 10 yıl önce üstlenen firma, projeyi en son 2000 yılında bitireceğini taahhüt etmişti. Bakan Topçu, bu açıklamasıyla süreyi bir yıl öne çekmiş oluyor.

GERÇEKÇİ DEĞİL

Topçu, firmanın iyiniyetli olduğuna inanmak istediğini, ancak olup bitenler karşısında bunun zor olduğunu söyledi. Firmanın ileri sürdüğü, ‘coğrafi koşulların güçlüğü’ gerekçesinin gerçekçi olmadığını söyleyen Topçu, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘İnşaatı birkaç yıl önce, yeni fay hattı çıktığı gerekçesiyle durdurdular. İzmir-Aydın otoyolundaki Selatin Tüneli'nde bunun gibi dört tane fay hattı geçildi. Bolu Tüneli'nde, delme işlemi sırasında çok su çıkıyormuş. Selatin Tüneli'nde Bolu'dakinden 20 kat fazla su çıktığı kanıtlandı.’’ Astaldi yetkilileri, üç aylık performans süresini başarıyla tamamlayacaklarını söyleyerek, ‘‘Ancak bunun için bize çalışma imkanı verilmesi lazım’’ dedi. Yetkililer Karayolları Genel Müdürlüğü'nün iş yapmalarına olanak tanıyacak bazı onayları hâlâ vermediğini belirttiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!