Boğaz’dan dünyaya yelken

Güncelleme Tarihi:

Boğaz’dan dünyaya yelken
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 21:10

16 yıldır aralıksız olarak devam eden Bosphorus Cup, bu yıl 11-14 mayıs tarihlerinden düzenleniyor.

Haberin Devamı

 Değerleri 100 bin Euro ile 4 milyon Euro arasında değişen yaklaşık 100 yelkenli İstanbul Boğaz’ında birinci olmak için yarışacak. Bu yıl üçüncü kez Turkcell Platinum sponsorluğunda düzenlenen yarışma ile İstanbul’un tüm dünyada tanıtılması amaçlanıyor. 4 gün süren etkinlikte bu yıl toplamda 5 yarış düzenlenecek. Yarışların ilk gününde yelkenliler, Caddebostan’da antrenman yarışı ve ikinci gün şamandra yarışı yaparak 13 Mayıs Cumartesi günü Boğaz yarışında mücadele edecek. Yerli yabancı yaklaşık 1000 yelkencinin katılması beklenen yarışta tekneler Dolmabahçe’den start alarak Anadolu Hisarı şamandırası ve Çırağan şamandırası arasındaki hatta devam edecek. 

YÜZDE 30’U YABANCI

16 yıldır bu organizasyonu düzenleyen isim olarak ön plana çıkan Bosphorus Cup’ın mimarı ORG Sports’un ve Gorbon Seramiks’in sahibi Orhan Gorbon, yarışların Türkiye’nin en uzun soluklu yelken organizasyonlarından biri olduğunu söyledi. Geride kalan 15 yılda 650’si yabancı olmak üzere toplam 970 teknenin bu organizasyonda yer aldığının altnı çizen Gorbon, “Bu sene İstanbul’da yelken açacak teknelerin yüzde 30’unun yabancı olmasını bekliyoruz. Türkiye spor organizasyonlarının en önemlilerinden biri haline gelen Turkcell Platinum Bosphorus Cup’ın Türkiye’nin tanıtımına ve ekonomisine katkısını da büyük olmasını bekliyoruz” dedi.

1 YILLIK KUPA

Haberin Devamı

Yarışın ülke tanıtımına yaklaşık 25 milyon Euro’luk bir katkı sağladığını dile getiren Gorbon, “ABD, Yunanistan, Ukrayna, Bulgaristan ve Rusya başta olmak üzere 20 ülkeden yelkenci ve yabancı basın mensuplarını bekliyoruz. Organizasyonun İstanbul Boğazı’nda yapılması, tarihi güzellikler arasında görsel bir şölen ifade ediyor. Özellikle Boğaz’ın, hava şartlarının yelken yapmaya müsait olması, yelken meraklılarını cezbediyor. 16 yıldır her sene boğazda gerçekleşen yelken yarışlarında birinci olan grup, Torfe kupasını evine götürüyor ve bir yıl boyunca vitrininde sergiliyor. Sonraki sene kupa kulübe teslim ediliyor. Böylece kupa her yıl el değiştirmiş oluyor.

Hedefimiz Bosphorus Cup, uluslararası bir yarış haline getirmek” diye konuştu.

Haberin Devamı

19 TEKNE İLE BAŞLADI

YARIŞIN ilk olarak 2002’de düzenlendiğini belirten Orhan Gorbon, “2002’de yurtdışından hiç katılım katılım yoktu. Yurtiçinden 19 tekne katılmıştı. Organizasyon büyük bir aşama kaydetti. İstanbul’u yurtdışında tanıtmak için çok ideal bir organizasyon. Yarışmaya katılan teknelerin boyutları ise 7 ile 16 metre arasında değişiyor. Bazıları hem yarış hem gezi teknesi olarak kullanılıyor. Yelkenliler Boğaz’da bir renk cümbüşü yaratıyor” dedi. 

4 MİLYON EURO

Yarışlara katılacak en pahalı teknenin fiyatı

1000

Yarışmaya katılması beklenen yelkenci sayısı

650

15 yılda yarışmaya katılan yelkenci sayısı

25 MİLYON EURO

Ülke tanıtımına yapacağı katkının değeri

970

Haberin Devamı

15 yılda yarışmaya katılan tekne sayısı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!