Bizim faize ’yüksek’ diyen dönsün Brezilya’ya baksın

Güncelleme Tarihi:

Bizim faize ’yüksek’ diyen dönsün Brezilya’ya baksın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 00:00

Türkiye’de faizlerin yüksek olduğu görüşüne katılmadığını belirten Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Brezilya’nın enflasyonu bizden düşük. Brezilya’nın kamu borçlanma gereğinin milli gelire oranı bizimkinden aşağıda. Buna rağmen Brezilya Merkez Bankası’nın faizleri bizimkinden çok daha fazla. Bizim faizleri yüksek bulanlar dönüp Brezilya’ya baksın" dedi.

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Bizim faizlerin yüksek olduğu görüşüne kesinlikle katılmıyorum. Brezilya’nın enflasyonu bizden düşük. Brezilya’nın kamu borçlanma gereğinin milli gelire oranı bizimkinden aşağıda. Buna rağmen Brezilya Merkez Bankası’nın faizleri bizimkinden çok daha fazla. Bizim faizleri yüksek bulanlar dönüp Brezilya’ya baksın" dedi. Serdengeçti, Merkez Bankası rezervini yeterli görmediklerini, bu yüzden de rezerv artırıcı döviz alımları yapmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

KURUL KARAR VERİR: Süreyya Serdengeçti, "13 Mart’ta görev süreniz dolacak. Eğer hükümet sizin devam etmeniz yerine bir başkasını atarsa, Merkez Bankası faiz politikası değişir mi? Hemen nisan ayında bu hissedilir mi?" sorusunu, "Pazartesi günü (bugün) toplanacak Para Politikası Kurulu’ndan ne tür bir karar çıkacağını ben bilemem. Hedefler kişilere bağlı olarak değişmez. Para Politikası Kurulu, eline gelen raporları inceler, ona göre faize dönük
/images/100/0x0/55eb4d59f018fbb8f8b87ac7
kararını verir. Ben nisan ayında da Para Politikası Kurulu’nun bu tavrının değişeceğini sanmıyorum" diye yanıtladı.

FAİZİMİZ NEYİ ENGELLEDİ: Serdengeçti, Merkez Bankası faizinin düzeyini yüksek bulanlara şöyle seslendi: "Merkez Bankası faizini yüksek tutarak büyümeyi mi engelledi? Hayır. Kurun yükselmesini mi engelledi? Hayır. Merkez Bankası faizinin yüksek olması Hazine faizinin düşmesini mi engelledi? Hayır. Çünkü, Hazine’nin borçlanma faizi Merkez Bankası faizine duyarlı değildir. Şubat 2005-Eylül 2005 dönemine bakın. Hazine’nin borçlanma faizi hep Merkez Bankası faizinin üzerinde seyretmiştir. Eylül 2005’ten sonra Hazine’nin borçlanma faizi Merkez Bankası’nın altına inmiştir. Bizim faizimizin yüksek olduğu görüşüne katiyen katılmıyorum. Bizim faizin yüksek olduğunu düşünenler dönüp Brezilya Merkez Bankası’nın faiz düzeyine baksın, orayı incelesin."

REZERV AZAR AZAR BÜYÜR: Serdengeçti, "Merkez Bankası rezervlerini daha fazla döviz alımlarıyla yükseltmeliydi" eleştirileri hatırlatılınca, şu değerlendirmeyi yaptı: "Merkez Bankası’nın döviz rezervi seviyesinin yeterli olmadığını biz de kabul ediyoruz. Rezervlerimizi artırmak zorundayız. Bu yüzden de döviz rezervlerimizi artırmaya dönük müdahaleler yapıyoruz, alımlar gerçekleştiriyoruz. Bizce bu kısa değil, uzun vadeli bir iştir. Bizce azar azar alımlarla döviz rezervini yükseltmek daha doğrudur. Öbür türlüsü, yani ani büyük alımlar dengeleri bozar."

SEVİYE SÖYLEYEMEM: Serdengeçti, "Şu anda 50 milyar dolar dolayında olan rezervlerin nereye kadar yükselmesi gerekiyor? Üst sınırı nedir?" sorusu üzerine, "Rezerv konusunda değişik senaryolar vardır. Ancak, mutlaka şu seviyeye çıkması gerekir, olması gerekir gibi bir seviye belirtmemiz doğru olmaz" dedi.

Para politikası bir sektörü değil, Türkiye’yi kucaklar

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, özellikle ihracatçıların uygulanan para politikasından şikayetçi olduklarının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: "Para politikası bütün ekonomiyi hedef almalıdır. Herhangi bir sektöre göre hareket edilmez. Uygulanan para politikasıyla kimilerinin beklentisinin aksine Türkiye büyüdü, ihracat herşeye rağmen çok iyi performans sergiledi. Ama her sektörün aynı oranda etkilenmesi söz konusu olamaz. Zaten Türkiye’nin artık kur-faiz-borsa üçgeninden çıkıp, daha geniş bir üçgene bakması gerekir. Türkiye, fiyat istikrarını, sürdürülebilir büyümeyi, sürdürülebilir istihdam artışını hedeflemelidir. Bu üçgenden bakılınca da yapısal reformların önemi ortaya çıkıyor."

Enflasyonda artık  nokta hedefe uymalıyız

SÜREYYA Serdengeçti, "enflasyon hedeflemesi"ne geçen Türkiye’nin söz konusu politikayı benimseyen 23’üncü ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin enflasyonda "nokta hedef-belirsizlik aralığı" çerçevesinde yürüyeceğini belirten Serdengeçti, şunları söyledi: "Son dört yılda enflasyon hedefini hem ’alttan ıskalamaya’ çalışıyorduk. Enflasyonu yüzde 35 hedeflerken yüzde 29’a inmek iyi birşeydi. Ancak, artık sürekli ’alttan ıskalamak iyi değil. Bu yıl hedef yüzde 5 enflasyon. Bunu alttan ıskalayıp, yüzde 2 gerçekleştirmek önemli bir yanılma olur. Artık nokta hedefe yakın enflasyon gerçekleşmeleriyle devam etmeliyiz."

Paramızı aşırı değerli gören geçmişi incelesin

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Türk Lirası’nın aşırı değerli olduğu" yorumlarına şu yanıtı verdi: "Yıllarca Türk Lirası neden değer kaybetti. Çünkü, ekonomik istikrarsızlık vardı. Yüksek enflasyon vardı. Kamu açıkları büyük sorundu. Sağlıklı bir para politikası yürütülemiyordu. Böylece Türk Lirası, peşine taktığı bol sıfırlarla beraber dünyada liderliğe yükseldi. Oysa son dört yıldır tüm bunların tersi yapıldı."

’Cari açıktan kriz çıkacak’ diyen neden döviz almıyor

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, dört yıldır sıkça "cari açık yüksek, kriz çıkabilir" söylemini dile getirenlerin olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Dönüp piyasaya bakıyoruz. Merkez Bankası’ndan başka döviz alan yok. Eğer Türkiye’nin cari açık düzeyi tehlikeli boyuttaysa neden Merkez Bankasından başka döviz alan yok?"

Türkiye’de 20 yıllık ortalama büyüme % 3.5

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye’nin son yıllarda sanıldığı kadar da büyümediğini şu sözlerle ortaya koydu: "Türkiye’nin büyümesi son 20 yıla bakıldığında o kadar da ciddi boyutta değil. Ortalamalara göre 20 yılda yıllık büyüme oranı yüzde 3.5 çıkıyor. Bu rakam bütün gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarının altındadır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!