Bizden sakladığı 5 milyon doları varsa öder, o zaman da biz üstüne gideriz

Güncelleme Tarihi:

Bizden sakladığı 5 milyon doları varsa öder, o zaman da biz üstüne gideriz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 00:00

Cem Uzan’dan boşanacağı, boşanırken de imzaladıkları evlilik sözleşmesi gereği 5 milyon dolar alacağı hesaplanan Alara Uzan, bunun için epey uğraşmak zorunda kalacak. Mevcut şartlarda Cem Uzan’ın Alara Uzan’a bu parayı ödemesinin mümkün olmadığına dikkat çeken TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, “Öderse de bizden sakladığı parası var demektir, daha da üstüne gideriz” dedi.

Haberin Devamı

Alara-Cem Uzan çiftinin 12 yıllık evliliklerini bitirdiği haberlerinin duyulmasının hemen ardından ortaya çıkan evlilik sözleşmesi meselesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından da izlenmeye başladı. TMSF ile başı belada olan Cem Uzan’ın, mevcut koşullarda bu parayı ödemesi mümkün görünmüyor. Alara Hanım bu konuda diretir ve Cem Uzan’dan 5 milyon dolarlık tazminatı koparırsa, bu da Cem Uzan’ın ‘TMSF’den gizlediği parası var’ anlamına geliyor. Yani Cem Uzan bu tazminatı öderse, TMSF’nin öfkesini daha da üzerine çekecek.
12 yıla 5 milyon dolar
Uzan Ailesi’nin şirketlerini, yalılarını, arabalarını kaybettiği son 6 yılı hesaba katmadan bundan 12 yıl önce imzalanan evlilik sözleşmesine göre, evliliğin 10 yıl sürmesi halinde Cem Uzan Alara Uzan’a 4 milyon dolar ödeyecek. Evliliğin 12 yıl olması halinde ise Alara Uzan toplam 5 milyon dolar para alacak. Alara Uzan, Cem Uzan’la geçirdiği 12 yıllık evlilik sürecinin sonucunda 5 milyon dolarlık tazminatı almaya hak kazanmış gibi görünüyor. Tabii ortalıkta konuşulduğu gibi bir Yunanlı futbolcu ile aldatma hikayesi yoksa. Ancak böyle bir hikaye yoksa bile, aradan geçen yıllar bu 5 milyon doların ödenememesi riskini artırmış durumda. Mevcut durumda sözleşmenin tüm koşulları yerine gelmiş olsa bile, Alara Uzan’ın 5 milyon dolarlık bu tazminatı alamayacağı konuşuluyor
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, çift arasındaki evlilik sözleşmesinin medeni hukuk çerçevesinde yapılmış bir anlaşma olduğunu belirterek, “Bu anlaşma için bir şey diyemeyiz, çiftler buna gerek görmüş ve böyle bir anlaşma imzalamış. Cem Uzan kendini bir yükümlülük altına sokmuş, bunu yerine getirebilecekse getirecek” diye konuştu.
TMSF beklemede
“Bu anlaşmanın TMSF’yi ilgilendiren bir tarafı var mı” sorumuz üzerine ise Ahmet Ertürk, şunları söyledi: “Ortada bir sözleşme varsa bile mevcut koşullarda Cem Uzan bunun şartlarını yerine getiremeyebilir. ‘Yapamıyorum’ derse bu durum karı-koca arasında ihtilafa yol açar. Bizi ilgilendiren kısım ise bu değil, sözleşmede taahhüt edilen tazminatın ödenmesi olur. Eğer Cem Uzan bu 5 milyon doları öderse, bizden sakladığı parası var anlamına gelir. Herhangi bir yerden böyle bir ödeme yaptığını tespit edersek, bunun üzerine gideriz.”

Haberin Devamı

Aradan geçen 12 yılda koşullar çok değişti

Haberin Devamı

UZAN çifti evlenirken, şüphesiz TMSF gibi bir faktörü dikkate almamıştı. Cem Uzan ve Alara Uzan (Koçibey) çiftinin evlilik tarihi 5 Kasım 1997. Sözleşme yaptıkları tarih ise bundan 5 gün öncesi. O tarihte Uzanlar’ın bankalarına el konulmadığı (el koyma işlemi 2003’te gerçekleşti), şirketlerin yönetimi henüz TMSF’ye geçmediği için ortada büyük bir servet söz konusu. Sözleşmenin mantığı da Cem Uzan’ın bu serveti, boşandığı bir kadınla paylaşmak istememesi. Yıllarca ‘ben siyasetçiyim’ diyerek Uzan Grubu’nun ve diğer aile fertlerinin yaşadıklarından uzak durmayı başaran Cem Uzan, bu konuda TMSF’yi ikna edemeyince özellikle bu yıl itibariyle şartlar tamamen değişti. Hakkında tutuklama kararı bulunan Cem Uzan, bir yandan eşinden boşanmaya çalışırken bir yandan da Fransa’dan siyasi iltica talebine yanıt bekliyor.

Haberin Devamı

Uzan çiftinin sözleşmesi yıllandıkça para ediyor

ÇİFTİN boşanması durumunda, Alara Uzan’ın (Koçibey) evliliğin bitiş tarihine göre alacağı para:
Evlilik 5 yıla kadar sürerse 1 milyon dolar
Taraflar 8 yıla kadar evli kalırsa ekstra 1 milyon dolar
Süre 10 yılı bulursa fazladan 1 milyon dolar daha
10 yıldan sonraki her 2 yıl için ekstra 1 milyon dolar.
Çiftin 12 yıldır evli olduğu dikkate alınınca Alara Uzan’ın alacağı tazminat 5 milyon doları buluyor.

Ünlülerin milyon dolarlık sözleşmeleri

Liz Taylor ve Larry Fortensky
Liz Taylor ve Larry Fortensky’nin sözleşmesinde evliliğin 5 yıl sürmesi durumunda, Fortensky’e 1 milyon dolar ödenmesi kararlaştırılmıştı. Sonuçta Fortensky, bu parayı Taylor’dan aldı.
Jack Welch ve Jane Beasley Welch
General Electric’in eski CEO’su Jack Welch eşi ile sözleşme imzalamıştı. Buna göre 10 yıl evli kaldıkları takdirde sözleşme geçerli olacaktı. 13 yıl evli kalan çift 2003 yılında ayrıldığında Jane, 150 milyon dolar kazanmış oldu.
Britney Spears ve Kevin Federline
Britney Spears ilk başta herhangi bir sözleşme istemese de diğer ünlülerden esinlenerek sözleşme imzaladı. Ayrılık sonrasında Federline’ın sadece 1 milyon dolar kazandığı bilinirken sözleşme olmasaydı Spears’ın 65 milyon dolarlık mal varlığından daha fazla alabileceği belirtildi.
Charlie Sheen ve Denise Richards
Amerikalı aktör Charlie Sheen, kendisi gibi oyuncu Denise Richards ile evlenirken, aldatma halinde aldatan tarafın diğerine 4 milyon dolar ödeyeceği bir sözleşme imzaladı. Çift 2 çocuk sahibi olduktan sonra boşandı ve Sheen tazminat ödemek zorunda kaldı.
Madonna-Guy Ritchie
Her ikisi de ünlü olan Madonna ve Guy Ritchie çifti arasında da bir evlilik sözleşmesi vardı, ancak taraflar birbirine o kadar ağır suçlamalarda bulundular ki sözleşme delik deşik oldu. Sonuçta, boşanmak için Madonna 76 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.
Tom Cruise ve Katie Holmes
Çiftin sözleşmesine göre Katie Holmes ya evli kaldıkları her yıl için 3 milyon dolar alacak ya da 11 yılda birlikte kazandıklarına hak kazanacak. Hiç ayrılmama durumunda ise Holmes Cruise’in mal varlığının yarısına sahip olacak.
Keith Urban ve Nicole Kidman
Sözleşmeye göre Urban, Kidman ile evli kaldığı her sene için 640 bin dolar kazanıyor ancak eski bir uyuşturucu bağımlısı olan Urban, uyuşturucu kullandığı takdirde Kidman’ın 150 milyon dolarlık mal varlığından 1 sent bile alamayacak.

Haberin Devamı

Douglas ikinci evlilikte işini sağlama aldı

ÜNLÜ Aktör Michael Douglas ile 1977’de evlendiği Diandra Douglas ile 2000 yılında boşandı. 23 yıllık bu evliliğin en çok konuşulan yanı ise Diandra’nın boşanırken aldığı 45 milyon dolar oldu. Douglas aynı yıl kendisinden 24 yaş küçük oyuncu Catherine Zeta Jones ile evlenirken, bir evlilik sözleşmesi imzaladı. Buna göre Jones, evli kaldıkları her yıl için 2.8 milyon dolar tazminat alacak. Boşanma Douglas’ın aldatması yüzünden olursa 5 milyon dolar daha alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!