Biz de mi bu işe kılıf uyduralım

Güncelleme Tarihi:

Biz de mi bu işe kılıf uyduralım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2014 15:12

14 Şubat Sevgililer Günü’de taksitli satış yapamayan kuyumcuların cirosu yüzde 40 ila 60 oranında düştü. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, “Hükümet bu işe çözüm bulmazsa Danıştay’a gideriz” derken, Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ferda Erdem, “2 bin liraya telefon kılıfı satıp yasak deliniyor. Ne yani biz demi bu işe kılıf uyduralım? İktisadi işletme kurup indirim kartı satıp taksit mi yapalım?” dedi.

Haberin Devamı

Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı ile taksitli altın satışına son veren düzenlemesi kuyumcuların 14 Şubat Sevgililer Günü’nü zehir etti. Taksit uygulamasına son verilmesiyle Türkiye genelindeki Sevgiler Günü satışlarını dibe çektiğini belirten sektör temsilcileri, özellikle büyük kentlerde satışların geçen yıla oranla yüzde 40-60 oranında azaldığını belirtti.

MÜŞTERİLER KAPIDAN DÖNDÜ

Taksit düzenlemesinden hemen sonra gelen Sevgililer Günü’nün kendileri için çok zor geçtiğini söyleyen Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ferda Erdem, “Satışlarımız geçen yıla oranla yüzde 40’ın üzerinde geriledi. Bu çok büyük bir rakam. Hediye almaya gelen müşterilerimizin büyük bölümü taksit yapamadığı için başka hediyelere yöneldi. Bin liralık bir takı almak isteyen de bütçesini 200 liraya kadar düşürdü” dedi.

Haberin Devamı

YASAL HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

Uygulamada düzenleme yapılması konusunda BDDK ve Rekabet Kurumu ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Erdem, “Hipermarket çatısı altında her şey satılırken, kuyumcu sektörü tam bir darboğazın içine sokuldu. Bugün yüzde 40 yaşanan düşüş yarın yüzde 70-80’lere ulaşacak. Yaptığımız görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa yasal yollara başvuracağız. Biz üyelerimizi korumak zorundayız” diye konuştu.

ŞİRKET Mİ KURALIM?

Bir takım sektörlerin taksit yasağını deldiğini de hatırlatan Erdem şöyle dedi: “2 bin liraya telefon kılıfı satıp yasak deliniyor. Ne yani biz demi bu işe kılıf uyduralım? İktisadi işletme kurup indirim kartı satıp taksit mi yapalım? Biz bu tür yollara girmek istemiyoruz. İşte o yüzden yeni bir düzenleme yapılıp en azından 4 taksitin önü açılmalı. Aksi halde sektörümüzü çok daha zor günler bekliyor.”

KENDİMİZİ İFADE EDEMEDİK

Sevgililer Günü’nde yaşanan gerilemenin dikkat çekici olduğunu belirten İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, sektörün önde gelen firmaları ile yaptığı görüşmelerde gerilemenin yüzde 40 seviyenin üzerine çıktığını söyledi. “Hükümet bu konuya derhal çözüm getirmeli” diyen İşler, “Biz kendimizi çok iyi ifade edemedik. Sektörün durumu gerçekten kötü. Biz sorunu başka sektörlerin kullandığı yöntemlerle çözmek istemiyoruz. O yüzden beklemedeyiz” dedi.

Haberin Devamı

DANIŞTAY’A GİDERİZ

Hükümet kanadından çözüm sağlanamaması halinde yargı yolunu tercih edeceklerini kaydeden İşler, “Sektörümüzde gerçekleşen taksitli satışların cari açığa neden olduğu söylemlerine kesinlikle katılmıyoruz. Biz yaşadığımız tüm sıkıntıları paylaştık. Her şeye rağmen süreç bu şekilde devam ederse istemeyerekte olsa yasal haklarımızı kullanıp Danıştay’a başvuru yapacağız. Buradan da büyük olasılıkla lehimize bir karar çıkacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!