Biz Amerika'dan parayla döndük Sayın Başbakanım

Güncelleme Tarihi:

Biz Amerikadan parayla döndük Sayın Başbakanım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:06

Başbakan Bülent Ecevit'in ABD ziyaretinden somut sonuçlar elde edip etmediği tartışılırken, geziye katılan ve New York'ta 2 bin kişinin ziyaret ettiği bir sergi açan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) üyesi 32 şirket 300 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirdi.

Başbakan Bülent Ecevit'in ABD gezisinin hemen ardından New York'ta bir sergi düzenleyen İTKİB (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği), üyelerinin ABD'li firmalarla 300 milyon dolarlık iş bağlantısı yapmasını sağladı. İTKİB Başkanı Oğuz Satıcı, ‘‘Oraya zaten ilk siparişleri almak niyetiyle gitmiştik, bunu da başardık’’ derken, uluslararası ilişkilerde ‘‘daha çok yardım yerine, daha çok ticaret’’ temasının ön plana çıkarılması gerektiğini vurguladı.

21-22 Ocak tarihlerinde yapılan ve İTKİB üyesi 32 firma tamamen kumaş ürünlerini sergiledikleri Türk Tekstil Ürünleri Sergisi'nde, öncelikle Amerikalı işadamlarına ‘‘Siz dışarı çıkamıyorsunuz, biz sizin ayağınıza geldik’’ mesajı verildi.

11 Eylül saldırısının ardından sadece Türkiye'ye değil, tüm ülkelere yaptıkları ziyaretleri azaltan ABD'li işadamlarını herekete geçirmek için böyle bir sergi düzenlediklerini belirten İTKİB Başkanı Oğuz Satıcı'nın verdiği bilgilere göre, şu sonuçlar elde edildi: ‘‘İki gün içinde 700'ün üzerinde firma sergiyi ziyaret etti. Bu firmaların temsilcisi 2 binden fazla kişinin ziyaret ettiği sergide, Türk firmaları kendi koleksiyonlarını sergilerken, ABD'li işadamları da koleksiyonlarına koymak üzere seçimler yaptı. Sergi sonucunda bu sezona yönelik ilk bağlantılar da yapıldı ve yaklaşık 300 milyon dolarlık sipariş alındı. Serginin ABD'li firmalar tarafından büyük ilgi görmesi üzerine birçok Türk firmasının yetkilisi Türkiye'ye dönüşünü erteletti ve kurdukları bağlantıları somut işbirliğine dönüştürmek için ABD'de kaldı.’’

Devlet Bakanı Tunca Toskay ve Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı serginin kapanışında ise, ABD'li işadamlarına bir kokteyl düzenleyen İTKİB, Türkiye'den alım yapan 15 kadar ABD'li firmaya teşekkür plaketi sundu. Firmalardan, Türk firmaları ile işbirliklerini artırarak sürdürmeleri istendi.

İTKİB Fuar Şubesi tarafından organize edilen bu fuarı yapmayı aslında bir süredir düşündüklerini, ancak Başbakan Ecevit'in ABD gezisine denk getirmek için çalışmaları hızlandırdıklarını ve bir ay gibi kısa bir sürede bu sergiyi organize ettikleri söyleyen Satıcı, ‘‘Şimdiye kadar yapılmış gerek tanıtım, gerek sunum açısından en kapsamlı sergiydi, amacına ulaştı’’ diye konuştu. ABD'ye giderken ‘‘somut sonuçlarla dönmeyi’’ amaçladıklarını söyleyen Satıcı, ‘‘İlk siparişleri alıp geleceğiz dedik, bunu da yaptık. Ev ödevlerimizi iyi yaparsak -ki biz iyi çalıştık- hedeflediğimiz sonuçlara ulaşabileceğimizi de burada gördük’’ dedi.

Yardım değil daha çok ticaret

Aynı zamanda TİM (Türkiye İhracatçıları Merkezi) Başkanlığı'nı da yapan Oğuz Satıcı, ‘‘Biz bu sergiyle tavrımızı net bir şekilde ortaya koyduk’’ derken, bu tavrı ‘‘Daha çok yardım değil, daha fazla ticaret olarak’’ özetledi. Satıcı, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Karşılıksız konulacak parayı talep etmeyi de, böyle bir para 'var mı yok mu' diye düşünmeyi de etik bulmuyoruz. Türkiye'nin ihtiyacı olan dış kaynağı ticaretle alması, aldığının karşılığında da mutlaka bir şeyler vermesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'nin mutlaka ABD ve Avrupa'dan yardım ya da borç istemek yerine daha çok ticaret, daha çok iş, pazarlarda daha çok pay istemesi gerektiği görüşündeyiz. Çalışmalarımızı bu tavır ve bu anlayış içerisinde sürdürmeye devam edeceğiz.’’

New York sergisine katılan firmalar

Akın Tekstil

Aksu

Altınyıldız

Anteks

Bahariye Mensucat

Berdan Tekstil

Bossa

BTD

Çalık Denim

Can Tekstil

Çukurova

Deba-Denizli Basma

Fabrix by Dinamik

Dynamo

Güney/Polgat

İsko

İtalteks

Kipaş

Mebal MB Cotton

Mensa

Özbucak

Palateks

Polaris

Serdo

Söktaş

Tayteks

Uğur Tekstil

Yunisan

Yünsa
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!