Biyodizele de ÖTV geldi

Güncelleme Tarihi:

Biyodizele de ÖTV geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 16:59

AKP Grup Başkanvekili Ergin’in önergesiyle, bazı kamu alacaklarının tahsili ve terkini ile ilgili yasa tasarısına biyodizel ile ilgili bir hüküm de eklendi. Böylece biyodizelin litresinde 60 Ykr civarında bir ÖTV söz konusu olacak.

"Torba" olarak anılan "Bazı Kamu Alacaklarının Tahsili ve Terkini İle İlgili Yasa Tasarısı"na biyodizele ÖTV getiren düzenleme de eklendi. AKP önergesiyle evdeki kızartma yağının dahi yapımında kullanılabildiği biyodizel de ÖTV kapsamına alındı.

LİTREDE 60 KURUŞLUK ÖTV

Bazı Kamu Alacaklarının Tahsili ve Terkinine İlişkin Yasa Tasarısı’nın 14’ncü maddesi AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin’in önergesiyle değiştirilerek kabul edildi. Buna göre "3824.90.99.90.58 GTİP numarasında yer alan ve Petrol Piyasasası Yasasında belirtilen biyodizel" de ÖTV Yasası’nın I sayılı Listesinin A Cetveline dahil edildi. Böylece biyodizelin litresinde 60 Ykr civarında bir ÖTV söz konusu olacak. AKP "Biyodizelin de vergilendirilmesiyle akaryakıt sektöründe oluşabilecek haksız rekabetin veya talep kayması nedeniyle bütçe gelirlerinde ortaya çıkabilecek azalmanın engellenmesi" amacıyla bu önergeyi verdi.

TASİŞ’E DE SATIŞ KOLAYLIĞI

Öte yandan yine aynı öngereyle ÖTV Yasasında yapılan değişiklikle, standart dışı malların tasfiye işlerinde TASİŞ’e ilk satışta vergi muafiyeti tanınması sağlanıyor. Böylece TASİŞ’in elindeki kaçak, kalitesiz veya standart dışı akaryakıt için vergi uygulaması, rafineriye teslimde başlayacak ve malı rafineriye teslim edenler vergi mükellefi sayılacak. Bu düzenleme, Kaçakçılıkla Mücadele Yasası uyarınca el konulan veya Gümrük Yasası uyarınca tasfiyelik hale gelen ÖTV Yasası’na ekli I sayılı listedeki akaryakıt için geçerli olacak. EPDK tarafından belirlenen zorunlu standartlara uymadığı için TASİŞ’in elindeki bu akaryakıtın satışı, malların standart dışı bozuk veya kalitesiz olması nedeniyle istenilen süre ve fiyatlarda gerçekleştirilemiyordu. Ayrıca bunların depolanması sorununu da gözönünde bulunduran AKP, tüm bu sorunların aşılabilmesi amacıyla standart dışı malların TASİŞ tarafından yalnızca rafinerilere satışında vergiyi doğuran olayın bir sonraki safhaya kaydırılması, böylelikle TASİŞ tarafından satılan bu malların alımının özendirilmesi amacıyla önergeyi verdi.

Bu arada kabul edilen bir başka maddeyle de serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflere verilecek fason işçilik hizmetlerine de KDV muafiyeti getirildi.

BİYODİZEL NEDİR?

Biyodizel, kolza (kanola), ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizatör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol ve ya etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir ürün" olarak tanımlanıyor. Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabiliyor.
(ANKARA/ANKA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!