Birkaç sent için tuvalet temizleyecek

Güncelleme Tarihi:

Birkaç sent için tuvalet temizleyecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2009 14:45

ABD'de yatırımcıların 65 milyar dolarını dolandırmak suçundan 150 yıl hapse mahkum edilen Bernard Madoff'un, cezaevindeki yaşamı hiç kolay geçmeyecek.

Haberin Devamı

Mahkemede Madoff'a büyük tepki / Foto-Galeri 

Bernard Madoff'a 150 yıl hapis

Federal Cezaevleri İdaresi, bundan sonraki yaşamı dramatik biçimde değişen 71 yaşındaki Madoff'un hapis cezasını nerede çekeceğine dair henüz karar vermese bile, Madoff, günde birkaç sent kazanmak için tuvalet temizleyecek, yerleri süpürecek ve cezaevi mutfağında fırında çalışacak. Cezaevinde gardiyanlar, altı ya da yedi gün günlük kontroller kapsamında gecenin bir yarısı Madoff'un yüzüne iki kez el feneri ışığı tutacaklar.

Düşük güvenlikli bir cezaevinde hapis cezasını çeken ve “Federal Cezaevi-Ayrıntılı Hayatta Kalma Kılavuzu” adlı kitap yazan Jonathan Richards, “Cezaevinde en zor şeylerden biri, ne kadar çaresiz olduğunuz gerçeğini görmenizdir. Sizin tüm yaşamınız temel olarak ne zaman yemek isterseniz yemenizden, ne zaman uyumak isterseniz uyumanızdan, ne giymek isterseniz giymenizden ibarettir. Daha sonra aniden bu günlük özgürlüğünüz elinizden kayıyor” dedi.

Haberin Devamı

KİBRİT KUTUSU GİBİ SABUN

Federal cezaevine vardığında, cezaevindeki hijyen çantasındaki malzemeler arasında özel tasarım ürünü sabunları göremeyecek Madoff'a, küçük bir sabun kalıbı, diş fırçası, tarak ve traş bıçağı verilecek.

Federal cezaevinde 10 yılını geçiren ve Wall Street Cezaevi Danışmanları'nın kurucusu Larry Levine, “Bu sabun kalıbı bir kibrit kutusu büyüklüğünde. Traş bıçağıyla ise güçbela tıraş olabilirsiniz” diye konuştu.

CİNSEL İLİŞKİ YASAK

Madoff'un, cezaevinde kendi yatırım kulübünü idare etme şansı az bir ihtimal olsa da, çalışmadığı zamanlarda okuma, yazma, egzersiz ve eğer isterse diğer mahkumlarla iletişim kurmak için bol bol zamanı olacak. Mektup yazabilecek ve alabilecek olan Madoff, dakikası 25 sente sınırlı telefon konuşması yapabilecek ve muhtemelen e-mail adresine girebilecek, ancak mesajları izlenebilecek. Arkadaşları ve ailesi Madoff'u cezaevinde ziyaret edebilecek, ancak cinsel ilişki yasak olacak.

Düşük, orta ve yüksek güvenlikli cezaevlerine hapis yatan Levine, “Sarılabilirsin, öpebilirsin, ancak onlar sana hiçbirşey veremez” dedi.

Haberin Devamı

ABD'de cezaevi sistemi, mahkum ailelerinin cezaevi ziyaretlerini kolaylaştırmak için mahkumların, ailelerinin yaşadığı yerin 500 mil (yaklaşık 800 kilometre) içerisinde bir cezaevinde kalmasına özen gösteriyor.

Ailesine yakın bir yerde cezaevinde kalmasına karar verilmesi halinde Madoff hayatının geri kalan kısmını, New York'ta Otisville bölgesindeki federal cezaevinde geçirecek. New York'un 70 mil (yaklaşık 112 kilometre) kuzeybatısındaki orta güvenlikli cezaevinde 1,100 mahkum yatıyor.

Madoff bu cezaevine giderse, muhtemel hücre arkadaşları arasında ünlü gangster James Coonan, uyuşturucu satıcısı Emory Clash Jones, Louis (Şişman Lou) LaRusso cinayetine iştirak eden Gregory Rago ve küçük çaplı da olsa Ponzi Oyunu'ndan mahkum Blake Prater bulunuyor.

Haberin Devamı

Levine, “Hiç kimsenin onun ahbabı olacağını sanmıyorum. Bazı kişiler borsadaki tüyolar için onunla sıkı fıkı olacak. Ancak büyük olasılıkla Madoff'a kızgın olacaklar. Gardiyanlar ve mahkumlar, onun hatası olmasa bile Madoff'u, ailelerinin parası olmamasının sebebi olarak görecekler” diye konuştu.

Yolsuzluk, yalan beyan, personel sosyal yardım sandıklarından hırsızlık, ABD Sermaye Piyasası Kurulu'na (SEC) sahte evrak vermek ve uluslararası kara para aklama olmak üzere 11 ayrı suçtan yargılanan Madoff, dün çıktığı mahkemede suçlu bulunarak, 150 yıl hapse mahkum edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!