Birer birer kapanıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Birer birer kapanıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2014 11:26

Temmuz ayında yürürlüğe giren yeni kira yasasına göre 10 yılı doldurmuş bir kiracının kontratı ev sahibi tarafından karşılıksız olarak feshedilebilecek. Bu durumun etkilediği çevrelerden biri ise İstanbul’daki azınlıkların işlettiği dükkanlar. Beşiktaş’taki kaymakçı Pando ve Rum gazetesi Apoyevmatini de tahliye edildi. Yahudi Avramoğlu ailesinin 80 yıldır işlettiği Kelebek Korse de yakın zamanda tahliye edilecek.

Haberin Devamı

Kelebek Korse Beyoğlu İstiklal Caddesinde 78 yıllık bir dükkan. İç çamaşırı satıyor. Dükkanı yıllardır Avramoğlu ailesi işletiyor. 60 yıl önce 6-7 Eylül olaylalarında yağmalanan dükkan bugün yaşam mücadelesi veriyor. 1930’dan beri 3 kuşak Yahudi ailelerin kontrolünde olan dükkan kira kontratı 10 yılı aştığı tahliye edilecek. Avramoğlu dükkanını boşaltmak istemiyor. Hatta bunun için internet üzerinden Papa’dan yardım da istedi.

Birer birer kapanıyorlar

Avramoğlu’nun yardım çağrısına 2 bin internet kullanıcısı da destek verdi. Dükkanı şu an 53 yaşındaki Ilya Avramoğlu işletiyor.

Birer birer kapanıyorlar
KELEBEK KORSE TAHLİYE EDİLİYOR

Haberin Devamı

18 yaşından beri Babası Borya Avramoğlu’nun yanında esnaflık yapan Ilya Avramoğlu, “Biz yaşadığımız onca şeye rağmen dükkanımızda kalmaya karar verdik. Fakat kaderimiz artık elimizden alındı. Tahliye kararı bizim idam kararımız oldu” dedi.

Birer birer kapanıyorlar

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’u 15 milyonluk bir metropole dönüştürdü. Kentte 100 milyar dolarlık hükümet projeleri inşa ediliyor. 2017 yılında İstanbul Boğazı’na üçüncü bir köprü de yapılacak. Kentte aynı zamanda büyük bir kentsel dönüşüm projesi de işliyor. Dönüşüm sayesinde 50 bin bina kentsel dönüşüm süresinde yeniden yapılacak. İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin 5’te 1’ini karşılıyor.

Birer birer kapanıyorlar
120 YILLIK KAYMAKÇIYA TAHLİYE ŞOKU

Avramoğulları 100 kişiden az bir Yahudi cemaatine mensup. Kökleri 12. yüzyıla kadar gidiyor. Ailenin dükkanı Kelebek Korse 6-7 Eylül saldırılarında yağmalandı. O tarihlerde bugünün parasıyla İstanbul’un 400 milyon dolar zarar gördüğü belirtiliyor.

Birer birer kapanıyorlar

Haberin Devamı

Son yıllarda İstiklal Caddesi’nde kiralar 3 katına çıktı. Caddenin uzunluğu 1.5 kilometre civarında. Beyoğlu Belediyesi ilçenin tarihi dokusuyla ilgili olarak Reuters’a görüş vermek istemedi.

Kelebek Korse’nin sahibi olan Hıristiyan Cemaati’nin varlıklarını yöneten Eleuthere Makuta ise , “Dükkanı 80 yıldır onlar işletti şimdi başkalarının işletmesine izin vermek lazım” diyor. Avramoğlu 20 metrekare dükkan için ayda 5 bin lira kira ödüyor. Yerine gelecek olan kiracının bunun 3 katı bir kirayı mal sahibine ödemesi bekleniyor.

Birer birer kapanıyorlar

Tahliye edilecek olan tek tarihi dükkan Kelebek Korse değil. Öte yandan 1925 yılından beri İstanbul’da yayın yapan Apoyevmatini’de kira kontratı 10 yılı geçtiği için tahliye olacaklardan biri. X

Haberin Devamı

Birer birer kapanıyorlar

Gazetenin editörü Mihail Vasiliadis gazetelerini boşalttıklarını açıkladı.

Birer birer kapanıyorlar

Eylül ayında Beşiktaş’taki ünlü kaymakçı Pando da kapandı. Pando’nun dükkanı bal kaymak satarak 120 yıldır insanlara hizmek veriyordu. Dükkanın işletmecisi Pando Sestakof, “Bizim gibi eski şeylere artık değer verilmiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!