Bir küçük katkı çok şey değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Bir küçük katkı çok şey değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 19:53

Dünya Kadınlar günü öncesinde CEO Club toplantıları çatısı altında farklı kesimlerden kadınlar bir araya geldi. Sadece bir mobil uygulama ile kendi kendine okuma yazma öğrenen, internetten satışa başlayan kadınlar ve ‘Baba Beni Okula Gönder’ öğrencisinin birçok kız öğrenciye örnek olan öyküsü dikkat çekti.

Haberin Devamı

WAFAA Mohammed Ramadan, 53 yaşında kendi kendine okuma yazma öğrenmiş ve şimdi de mahallesinde açtığı bir sınıfta diğer kadınlara okuma yazma öğreten Mısırlı bir kadın... Denizli’nin bir köyünde yaşayan Muazzes Özer ise, kendi ürettiği el işi ürünlerini internet üzerinden satan ve artan siparişleri karşılamak için şimdi köydeki diğer kadınlara da iş imkanı yaratan bir diğer kadın. Baba Beni Okula Gönder Projesi Öğrencisi Huriye Körne de, kızların okumasının doğru olmadığı düşünülen bir köyden çıkıp üniversite eğitimi alırken bir yandan da köyündeki diğer kızların okuması için uğraş veren bir genç kız. Vodafone ‘Önce Kadın’ toplantısında ‘Hayatı Değişenler’ panelinde konuşan bu 3 kadının öyküsü, küçücük bir fırsat verildiğinde kadınların kendilerine ve çevrelerine nasıl büyük bir katkı sağladıklarını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Bir küçük katkı çok şey değiştirdi

TEK BACAKLA REKABET

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde CEO Club toplantıları çatısı altında kadının ekonomiye katkısının ele alındığı dünkü ‘Önce Kadın’ toplantısının ‘Değişime Öncülük Edenler’ panelinde ise, General Electric Türkiye Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, kadınların gücünden yararlanmayan Türkiye’nin rekabette tek bacakla koştuğunu söyledi. Doğanonline Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas ve Citibank Türkiye CEO’su Serra Akçaoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen panelde, Türkiye’de kadının istihdama katılım oranın yüzde 29 olduğunu belirten Özsoy, “Oysa araştırmalar kadın istihdamını sadece yüzde 6 arttırsak, yani kadının istihdama katılımını yüzde 35’e çıkarabilirsek, bunun ekonomik büyümeye yüzde 15 katkı sağlayacağını gösteriyor. O nedenle biz şirket olarak kadınların iş yaşamında kalabilmesi ve yükselmesi için her türlü önlemi alıyoruz” dedi.

KADIN KRİTİK FAKTÖR

Kadının konumunun güçlendirilmesi konusunda yürütülen çabaların önemine değinen Galya Molinas Frayman, “Kadının istihdamının artırılması romantik bir konu değil. Ekonomik katkısı son derece hayati. Şirketler için en önemli 3 zorluktan biri insan kaynağı. Bu açıdan bakıldığında bir tek kişinin kaybı bile çeşitliliğin azalması nedeniyle çok büyük bir kayıp. O nedenle elde bir kaynak varsa bunun çok iyi kullanılması lazım. Bu açıdan kadın istihdamı kritik bir faktör” diye konuştu. Serra Akçakayalıoğlu da, mikro kredi alan kadınların gösterdikleri başarılara dikkat çekerek, “Mikro kredi kullanan kadınlar hem istihdam yaratıyor hem de borçlarını mutlaka ödüyor. Bu boyutlarıyla bakıldığında Türkiye’de kadınlar çok büyük mucizeler yaratıyor” dedi.

Haberin Devamı

Bir küçük katkı çok şey değiştirdi

KADINLA 6.6 MİLYAR DOLAR EKONOMİK KATKI

VODAFONE Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt de, Türkiye’de 370 bin kadınının Vodafone’nun ‘Önce Kadın’ programından yararlandığını söyledi. Toplantıda ‘Önce Kadın: Mobil Teknolojilerin Kadınların Güçlenmesindeki Rolü’ başlıklı raporun da sonuçları paylaşıldı. Rapora göre yaşamı destekleyen ‘erişim, eğitim, sağlık, güvenlik, istihdam ve yaşlılıkta yalnızlık’ alanlarında yapılacak çalışmaların artması, 2020’de 8.7 milyon kadının hayatına olumlu katkı yapabilecek ve kadınlar topluma yılda 6.6 milyar dolar değerinde ekonomik katkıda bulunabilecek. Ayrıca, cinsiyet uçurumunun ele alınması ve kadınların cep telefonuna erişiminin artırılması kadınlara ve topluma 22.3 milyar dolar ekonomik fayda sağlayabilecek. Diğer yandan, mobil teknolojiler aracılığıyla, 2020’ye kadar okuma yazma bilmeyen 7.2 milyon kadına erişmek mümkün olabilecek.

Haberin Devamı

HAYAL BİLE KURAMAYAN KIZLARA ODAKLANALIM

DOĞANOLINE Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Türkiye’de kadın konusunda köklü bir zihniyet değişimine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Baba Beni Okula Gönder Projesi ile özellikle kız çocuklarının okutulması konusundaki zorlukları aşmayı hedefledik. Bugün gelinen noktada kızçocukları ile erkek çocuklarının okullaşması arasındaki açığı büyük oranda kapattık. Ancak bu süreçte gördük ki, kızçocuklarının okutulması, kadınların istihdama katılımı gibi konularda Türkiye’de çok ciddi bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. Türkiye’de büyük bir kesimin ahlak ahgısı, kadınların nasumusuna sıkıştırılmış durumda. Kadının bu kıskaçtan kurtarılması gerekiyor. Biz kızların okutulması konusunda bir yol aldık ama zihniyet değişikliği konusunda daha alınacak çok yol var. Biz kızçocukları ve kadınların okutulması, çalıştırılması konusuna yüzlerce kişi gönül verdik, binlerce kişiyle görüştük. Ancak tüm yapılanlar denizde bir damla gibi. Kadının istihdama katılımının eknomiye katkısını, 10 bin dolar kişi başı gelir kıskacından çıkmanın yolunun buradan geçtiğini çok iyi biliyoruz. Ama bunu toplumda topyekün bir zihniyet değişimi olmadan yapamayacağımızı da biliyoruz. Bu zihniyet değişiminin gerekliliği ne kadar çok kişi tarafından benimsenirse o kadar kolay yol alırız. Dolayısıyla benim önceliğim hayal kurmasını dahi bilmeyen kızçocuklarına odaklanmak.”

Haberin Devamı

KADIN İSTİHDAM ETMEK İSTEMEYENLERİN BAHANESİ

BAŞBAKAN’ın açıkladığı ‘Kadın İstihdam Paketi’ne yönelik, ‘uzun süreli izinlerin kadın istihdamını azaltıcı etkisi olur’ şeklindeki eleştirilere kadınların ortak cevabı, “Kadın istihdam etmek istemeyenlerin bahane bulması. İzinlerin yaratacağı sıkıntıları gidermek için çok kolay ara çözümler mevcut, yeter ki kadın istihdam edilmek istensin” şeklinde oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!