Binalara ‘yeşil sertifika’ verilecek

Güncelleme Tarihi:

Binalara ‘yeşil sertifika’ verilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 00:00

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nin ikinci gününde, Türkiye’nin ulusal yeşil sertifikasının detayları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin üzerinde çalıştığı sertifika ile ABD’de LEED ve İngiltere’de ise BREEAM sertifikasının ön planda olduğu sektörde, Türkiye standartlarına uygun ve düşük maliyetli bir sertifikasyon sisteminin getirilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin ulusal yeşil sertifikasını tanıtan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Duygu Erten, sertifika için sektörden her kesimin onayı alındıktan sonra Aralık 2012’de ilk başvuruların alınacağını söyledi.

Yerel koşullara uygun
Yeşil binaları, ‘konutun oturduğu araziden tasırıma, operasyon, bakım, renovasyon ve yıkımına kadar çevreye en az zarar verecek şekilde planlanması’ olarak tanımlayan Duygu Erten, her ülkenin kendi yerel koşullarına uygun sertifika geliştirmesinin önemine dikkat çekti. Uluslararası yeşil bina değerlendirme sistemleri arasında ABD’de LEED, İngiltere’de BREEAM, Japonya’da Casbee, Almanya’da DGNB, Dubai’de Estidama’nın bulunduğunu belirten Erten, şunları söyledi: “Bu sistemler çözüm odaklı, maliyetli ve ülkelerin kendi çevresel özelliklerine yönelik olduğu için Türkiye koşullarına uygun, Türkçe yazılmış, maliyeti daha düşük, istenen sürdürülebilirlik seviyesine ulaşmayı sağlayacak yerel bir sertifika hazırladık.”

Daha ucuz olacak
Türkiye’nin ulusal yeşil sertifikasını öncelikle konutlar için vereceklerini ifade eden Erten, “Sertifika için arazi kullanımı, su kullanımı, malzeme ve kaynak kullanımı, işletme ve bakım, sağlık ve konfor, konutta yaşam ve yeşil proje yönetimi kategorilerini belirledik. Bu kategorilerde yüzdeleri de Türkiye’nin koşullarına göre belirledik. Yerel sertifikamız ikinci kalite bir sertifika değil. Dünya standartlarına uygun. Nasıl Türk şirketleri yurtdışındaki sertifika sistemlerine başvuruyor, uzun vadede çevre ülkelerden de bizim sertifikamıza başvuru olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Erten, yurtdışı sertifikalarda 100 bin metrekarelik bir ofis projesi için 25 bin dolar başvuru ücreti istendiğini, Türkiye’de bunun daha ucuz olacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Doğa dostu ilk kamu binasının temeli atıldı

Haberin Devamı

KÜÇÜKÇEKMECE Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinin yüzde 15’inden fazlasının dönüşeceği dikkate alındığında çevre dostu binaların ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Küçükçekmece’nin yeni belediye binasının Türkiye’nin doğa dostu ilk kamu binası olacağını belirten Aziz Yeniay, “Bina, doğal kaynakların akıllıca kullanımı ve sürdürülebilirlik bilinci ile tasarlandı. 38 bin metrekare kapalı alanı olan bu bina için temel atılma seviyesine gelindi” dedi. Yeni binada akıllı kent otomasyon sistemini de kullanacaklarını dile getiren Yeniay, vatandaşların işlemlerini tek merkezde tamamlayacağını ve performansın izleceğini kaydetti. Yeni belediye binası, 2 katı yer altında olmak üzere 9 kattan oluşuyor. Binada yüksek seviyede yalıtım, düşük hava geçirgenliği, pasif solar enerji stratejileri, az enerji kullanan aydınlatma, çevreye en az zarar veren yerel malzemeler, az su kullanımını teşvik eden çözümler ve sayaçlar, yağmur suyunun kullanımı gibi çevreci çözümlere gidiliyor. İngiltere’nin BREEAM sertifikasına başvuran binanın ‘very good’ seviyesinde sertifika alması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!