Bild gazetesinden Yunanları çıldırtan manşet

Güncelleme Tarihi:

Bild gazetesinden Yunanları çıldırtan manşet
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2012 14:19

Alman Bild gazetesi Atina’yı çıldırttı. Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, 130 milyar euro’luk 2. Kurtarma Paketi’nde öngörülen kemer sıkma ve tasarruf tedbirlerinin uygulanması için iki yıl ek süre tanınması amacıyla bugün Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ikna etmeye çalışırken, Bild gazetesi Samaras’ın imzalaması istemiyle bir “Teminat mektubu” yayınladı. Merkel ile Samaras'ın bugünkü toplantısı sona ererken, Yunan Başbakan Merkel'den ek süre talep etmedi.

Haberin Devamı

 

Bild, yazı tipi eski Yunan harfleri olan ve “Ben Andonis Samaras, 1951 yılında Atina’da doğdum” diye başlayan “teminat mektubu”nda, Yunanistan

Başbakanı’nın imzalaması istemiyle şu üç maddeyi sıraladı:

          

1.Ülkeme yapılan ekonomik yardımdan, Alman vergi mükellefinin zarar göreceği bir şey olmayacak.       

 

2.Yunanistan, eğer gerekliyse meskun olmayan adaların satışı dahil tüm gerekli önemleri alacak.    

 

3.Yunanistan bütün borçlarını kabul ediyor ve bunları elverişli zaman dilimlerinde faizleriyle birlikte ödeyecektir.

 

Haberin Devamı

Samaras’ın Almanya ziyaretinden önce demeç vermek için seçtiği Bild’in “teminatmektubu” yayınlaması Yunan medyasında büyük tepki yarattı.

 

İnternetteki haber siteleri “Bunların Allah’ı yok”, “Yeni tahrik”, “Provokasyon” başlıkları kullandı.

  

KAYALIKLAR DA SATILACAK MI

  

Bu arada Samaras, Fransız Le Monde gazetesindeki demecinde bir soruyu cevaplandırırken, Yunanistan’da meskun olmayan kayalıkları değerlendirmeyi düşündüğünü söyledi.

 

Samaras “Eğer milli güvenlik sorunu bulunmuyorsa, bazı kayalıklardan ticari açıdan yararlanılabilir.Ancak bunların tasfiye satışı olamaz. Sadece verimsiz bir toprağın, doğru bir fiyatla gelir sağlayacak bir sermayeye dönüştürülebilmesi sözkonusu”dedi.

 

Le Monde “Yunanistan meskun olmayan adalarını satmaya hazır” başlığı ile yayınlanınca, Yunan medyası tepki gösterdi.

 

Yunan Hükümeti’ne yakın kaynaklar,Samaras’ın kayalıklarda güneş çiftlikleri, rüzgar çiftlikleri ve arıtma tesislerinin kurulmasını kastettiğini söylediler.

 

Haberin Devamı

Samaras yarın Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüşecek.  

 

MERKEL'DEN EK SÜRE TALEP ETMEDİ

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bugün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

  

 * Yunanistan yükümlülüklerine bağlı kalacak

 * Troyka raporu, yeni Yunan hükümetinin hızlı sonuçlar alacağını gösterecek

 * Yunanistan bütçe açığını ve ülkeye duyulan güven açığını azaltıyor

 * Sadece büyümek için fırsata ihtiyacımız var

 * Yunanistan daha fazla yardım talep etmedi, ancak nefes alabilmek için zamana ihtiyaç duyuyoruz

  

 Merkel ve Samaras'ın açıklamalarının ardından euro dolar karşısında seansın en düşük seviyesi olan 1.25031'e gerilerken, Avrupa'nın FTSEurofirst 300 endeksinde  kayıplar arttı ve düşüş yüzde 0.3'ü buldu.

 

Haberin Devamı

MERKEL: YUNANİSTAN'IN EURODA KALMASINI İSTİYORUZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile bugünkü görüşmelerinin ardından yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın sorunları çözmek için gösterdiği çabanın kendisini ikna ettiğini ifade etti.

 

Merkel ek olarak, “Yunanistan’ın euroda kalmasını istiyoruz. Güven tesis edilebilmesi için euro bölgesinin yükümlülüklerine bağlı kalması gerekir. Hollande ile Yunanistan'ın euro bölgesinde kalması ancak yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda anlaştık. Hollande ile birlikte, Yunanistan ile ilgili karar almadan önce Troyka raporunun beklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

MERKEL UMUT VERMEDİ

Haberin Devamı

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel “nefes almak için hava istiyoruz” diyerek 130 milyar euro’luk 2. Kurtarma Paketi’ndeki kemer sıkma ve tasarruf şartlarının uygulanmasında 2 yıllık uzatma talep eden Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’a fazla umut vermedi.

Merkel dün (Cuma) Berlin’de Samaras ile görüşmesinden sonra “Yunan hükümetinden önce vaaddetiklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Geçmişte lafta kalan çok şey duyduk. Yunanistan için herhangi bir karar vermeden önce “troyka”nın (Avrupa Merkez Bankası-Avrupa Birliği Komisyonu-Uluslararası Para Fonu) raporunu (Eylül ayında açıklanacak) bekleyeceğiz” dedi.

Almanya’nın Yunanistan’a yardımı sürdürmeye hazır olduğunu, ancak Yunanistan’ın da yükümlülüklerini yerine getirmesi (2013 ve 2014 yılları için 13 milyar euro tasarruf ve kemer sıkma tedbirleri)gerektiğini vurgulayan Merkel “Yunan halkının çektiği ızdıraplar bir gerçek, ancak Almanya’nın da Yunanistan’a çok para verdiği ve bir sonuca ulaşılamadığı da bir başka gerçek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Merkel ayrıca Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasını arzuladığını kaydetti.

Samaras ise “Yunanistan yükümlülüklerini yerine getirecektir. Bize başka para verilmesini istemiyoruz. Kalkınma istiyoruz. Kalkınma için de nefes almak için havaya ihtiyacımız var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!