Beyaz eşyaya düğün dopingi

Güncelleme Tarihi:

Beyaz eşyaya düğün dopingi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Evlilik hazırlıklarının önemli bir bölümünü oluşturan beyaz eşya satışları bu yıl beklenildiği gibi gitmiyor. Bir evin zorunlu beyaz eşya ihtiyacının maliyeti 2 milyar liraya yaklaştı.

Annelerimizin merdaneli makinelerle saatlerce uğraşarak çamaşır yıkadığı günleri çabuk unuttuk. Davul fırınlar, ocakta ısıtılan ütüler, tel dolaplar ve yardımlaşarak yıkanan bulaşıklar tarih oldu. Devir, zamanı ekonomik kullanma devri. Kimsenin ev işlerine saatler ayıracak zamanı yok. Bu yüzden de beyaz eşya üreticileri hergün yeni yeni modeller çıkarıyor. Mutfakta geçen zamanı minimuma indiren küçük aletler, havadaki tozu çeken elektrikli süpürgeler, çamaşırları ütülü çıkaran çamaşır makineleri, kendi kendini temizleyen fırınlar... Kısacası ev aletleri artık ‘‘çok akıllı‘‘. Ses ve görüntü sistemlerinde ise yapacağınız seçim ise hayal gücünüz ve bütçenize bağlı. Elinizdeki kumandayla görüntü ve müziği odadan odaya aktarmanız da mümkün, ‘surraund’ ses sistemiyle sinema keyfi yaşamanız da. Hatta tüm sistemi ince bir kabloya bağlayarak ev içindeki yoğun kablo trafiğinden de kurtulabilirsiniz. Tabii bu eşyalara sahip olabilmek için küçük bir servet harcamanız gerekiyor.

Makineler gün geçtikçe akıllanıp, hayatı kolaylaştırsa da üretim ve satış yapan şirketler içinde bulunduğumuz yılı sıkıntılı geçiriyor. Satışlarda yaz aylarında sayısı artacağı hesaplanan düğünlere bağlanan umutlar Haziran’da sonuçsuz kaldı. Beyaz Eşya Satıcıları Derneği Başkanı Ekrem Yağcı, 1998'de bir önceki yıla göre yarı yarıya azalan satışların, 1999'da düşmeye devam ettiğini söylüyor. Vestel Dayanıklı Tüketim Malları Genel Müdür Yardımcısı Ziya Öztürk, 1999'da 1997 satış rakamının aşılmasının zor olduğunu söyleyerek pazarın bu yıl 3 milyon 850 adet seviyesinde kalacağı görüşünde. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre yılın ilk üç ayında üretim yüzde 21 oranında düştü. Öte yandan promosyonlu kampanyalar sektörün biraz da olsa nefes almasını sağlıyor. Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (BESD) verilerine göre en fazla düşüş çamaşır makinesi ve elektrikli süpürge satışlarında yaşandı. Fırın satışlarındaki düşüş ise yüzde 1' i bulmuyor.

Electrolux'den halı yıkama makinesi

Son yıllarda hijyenik ve derinlemesine temizlik gibi özellikleriyle kullanımı yaygınlaşmaya başlayan halı yıkama makinelerine Elektrolux de yeni modelini ekledi: Z 85 JET. Her yöne hareketli döner tekerlekler ve basınçlı su püskürtme sistemi gibi özellikleri bulunan Z 85 JET, pratik çözümleri seven tüketicilerin ilgisini çekiyor. Z 85 JET'in fiyatı 120 milyon civarında.

AEG'nin dekoratif fırını

Yıllardır ‘‘her yemeği bir ziyafete dönüştüren‘‘ AEG, Compatence modeliyle mutfaklara dekoratif bir uyum sağlıyor. Cam kapak, 4 helojen ocak, üstten ve alttan ısıtma, ayarlanabilir sıcaklıkta ızgara fonksiyonu ve homojen ısı dağılımı gibi özellikleriyle tercih edilen AEG Competence eziyete dönüşen fırın temizliğini de kolaylaştırıyor. Modellerin fiyatı 140 milyon ile 325 milyon arasında değişiyor.

Her yere uyumlu bulaşık makinesi

Her türlü mutfak tasarımına uyan, sessiz çalışan motoru ile çevresini rahatsız etmeyen Bosch bulaşık makineleri uzun ömürlü kullanımı ile de tanınıyor. Bosch bulaşık makinelerinin diğer bir özellği de tek sepette yıkama özelliğine sahip olması. Sadece üst sepeti çalıştırarak, makinenizin dolmasını beklemeden az miktardaki bulaşığınızı su ve elektrikten tasarruf sağlayarak yıkayabiliyorsunuz. Bosch bulaşık makineleri 207 milyon ile 390 milyon arasında satılıyor.

Estetik fırınlar

Avrupa pazarına 1989'da girerek beyaz eşya üreticileri arasında 3'üncü sıraya oturan Whirlpool, farklı dizaynları ile Türkiye'de de beğeni topluyor. Estetik bir görünüme sahip mikrodalga fırınlar, üç pişirme fonksiyonu, çocuk emniyeti kilitleri, teflon kızartma tavası ve otomatik temizlenme özellikleri ile dikkat çekiyor. Fiyatları 220 milyon ile 290 milyon arasında değişiyor.

Akıllı buzdolabı

İsmiyle bir Amerikan klasiği haline gelen General Electric dünyada geniş hacimli buzdolaplarıyla tanınıyor. Küçük mutfaklara uyum sağlayamayan General Electric buzdolaplarının nem/ısı ayarlı akıllı muhafaza gözleri, dökülme güvenlikli ayarlanabilir cam raflar, kızaklı meşrubat rafları ve taşınır sos sepeti gibi özellikleri bulunuyor. General Electric'in ‘‘ömürlük‘‘ buzdolaplarına sahip olabilmek için 432 milyon ile 1 milyar 795 milyon arasındaki rakamları gözden çıkarmak gerekiyor.

Arçelik'in küçük devleri

Küçük ev aletleri evin en önemli ihtiyaçları arasında. Arçelik de bu konuda geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Bu yelpazede yer alan saç kurutma makineleri hava başlığı sayesinde saçın belli bölgelerine sıcak hava uygulayarak saçın yıpranmasını engelliyor. Buharlı ütü ise prizde unutulmaya karşı geliştirilen auto-off özelliği sayesinde fişi takılıyken yerinden oynatılmazsa elektrik akımını kesiyor. Saç kurutma makinesinin fiyatı 7-12 milyon, buharlı ütününki 15-17 milyon arasında.

Dünyalı müzik seti

‘‘Dünya markası‘‘ Beko'nun 3 CD'li müzik setleri 360 derecelik hoparlörleriyle ses kalitesini tüm mekana taşıyor. Böylece ‘‘hoparlörü evin neresine koyarsam daha iyi ses alırım‘‘ derdi de son buluyor. 30 istasyon hafızalı radyosu, 3 mod elektronik ekolayzeri ve yüksek çıkış gücü Beko müzik setinin diğer özellikleri arasında. Fiyatları ise 114 milyonla 153 milyon arasında değişiyor.

Güvenli banyo

AUER'in oksijen güvenlik sistemi ile şofben zehirlenmeleri artık tarihe karışıyor. AUER şofbenler su kesildiğinde, aşırı ısınma durumunda, baca çıkışında problem çıktığında gazı otomatik olarak kesiyor. Böylece zehirlenme ve kaza riski sıfıra iniyor. AUER'in güvenli şofbeni 70 milyonla 90 milyon arasındaki fiyatlarla satılıyor.

Cucina ile keyifli kahvaltı

Philips'in Cucina serisinde yer alan ekmek kızartma makinesi ve çay/ kahve makinesi iyi bir kahvaltı için tasarlanmış. Ekmek kızartma makinesi ile börek, poğaça ve kruasan da ısıtabiliyorsunuz. Renkli çay/kahve makinesi ile makinasının sürahi kısmında bulunan koruyucu plastik kafes, çarpışmaların neden olabileceği kırılma ve çatlamaları engelliyor. Aynı zamanda mikrodalga fırınlarda da kullanılabiliyor. İki makinenin de fiyatı 24 milyon civarında.

Vestel'le resim içinde resim

Vestel'in ay başında piyasaya sürmüş olduğu ‘‘Super Black‘‘ serisi televizyonlar resim içinde resim görüntüsü ile ekranda ikinci bir görüntünün seyredilmesini mümkün kılıyor. Bunun yanında stereo ses sistemi, otomatik kontrol ses ayarı gibi özellikler taşıyan Vestel’in ‘Super Black’ serisi televizyonları 37, 51, 55, 70 ve 82 ekran büyüklüklerinde. Televizyonların fiyatı 115 milyonla 695 milyon arasında değişiyor.

Kırışmayan çamaşırlar

Dünyanın tanınmış beyaz eşya üreticileri arasında yer alan Siemens, kırıştırmayan yeni çamaşır makinesi Siwamat XL'yi, geçtiğimiz Nisan ayında tüm bayilere tanıttı. Siwamat XL'nin narin sıkma programı çamaşırları ileri geri hareketlerle silkeyip gevşetiyor. Böylece çamaşırlar makineden düzgün çıkıyor. Fiyatı 320 milyon.

Tecrübeli bulaşık makinesi

Profilo Eurolux bulaşık makineleri uzun ömür kalite testinde 12 yıllık kullanıma denk gelen 3600 devri tamamladıktan sonra satışa sunuluyor. Aqua-stop teknolojisi su kaçaklarını ve taşmasını engelliyor. Alt sepete yerleştirilmiş plastik ise bulaşıkların aşırı ısınmasını önlüyor. Deterjan ve parlatıcı gözlerinde bulunan kaydırmalı kilit tertibatı aşırı deterjan ve parlatıcı kullanımını engelliyor. Profilo Eurolux bulaşık makinelerinin fiyatları 179 milyonla 245 milyon arasında değişiyor.

Ne kadar beyaz eşya satıldı? (Adet)

Ürün cinsi 1999 (Nisan) 1998 (Nisan) Düşüş (%)

Çamaşır makinesi 317.564 527.723 39.8

Mini fırın 27.239 30.317 10

Ocak 118.691 146.598 19

Süpürge 199.205 295.758 32

Su ısıtıcısı 92.808 113.641 18

Bulaşık makinesi 123.736 158.621 ..4.54

Buzdolabı 347.424 426.941 ..1.85

Fırın 176.266 184.105 ..0.4

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!