Beşinci vites

Güncelleme Tarihi:

Beşinci vites
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1998 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Yeni Kaplumbağa İstanbul'da

Almanya'da halk otomobili olarak ortaya çıktıktan sonra dünyanın gözdesi olan, fan kulüpleri kurulan kaplumbağa Volksvagen'in ABD'de üretilen 1998 versiyonu Avrupa'dan önce İstanbul'a geldi. 1998 Volkswagen Beetle, ABD'de büyük talep nedeniyle karaborsaya düşünce Avrupa'da satışa sunulamadı. Türkiye'de 2000'li yıllarda vitrine çıkması beklenen otomobil, Çiftehavuzlar'daki Gökşenler Otomotiv tarafından ithal edildi. ABD üzerinden ithal edilen otomobilin fiyatı yaklaşık 12 milyar lira. Gökşenler Otomotiv tarafından getirilen üç Volkwagen Beetle'ın 2'sinin satıldığı, birini Ayhan Şahenk'in aldığı belirtildi. Gökşen Otomotiv'in Showroom'unda sergilenen otomobil kırmızı renkte. Otomobil 4 silindir ve 2000 cc gücünde. ABS'li disk frenler, kapılarda ve önde 4 airbag, hidrolik fren ve direksiyon, klima, elektrikli kapı ve camlar, holojen farlar, radyo kasetçalar-diskçalar, sis farları otomobilin diğer özellikleri. Otomobile çok büyük ilgi olduğunu belirten şirket yetkilileri, ‘Bilgi almak isteyenlerin çokluğu yüzünden işyerini akşamları bir saat geç kapatıyoruz’ dediler. Şirket yetkilileri, siyah ve beyaz renkte iki Volkswagen Beet'in de ABD'den Türkiye'ye doğru yola çıktığını belirttiler.

Oto konforunda ticari araç

Nissan ticari araç ürün yelpazesine pick-up 4x2 tek kabini de ekledi. 2.7 litre dizel motorlu ile güçlü bir performansına sahip olan Pick-up 4x2 tek kabin modeli, geniş kullanımının yanı sıra otomobil konforunu da sürücüsüne sunuyor. Nissan Pick-up 4x2 tek kabinin standart donanımında yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, digital radyo-teyp ve 2 hoparlör, 3 kişilik oturma kapasitesi, digital iki günlük km. sayacı, digital saat, gündüz/gece ayarlı iç dikiz aynası, renkli camlar, arka camda koruyucu barlar, kromaj ön ızgara, krom tamponlar bulunuyor. Klima ise isteğe bağlı olarak sunuluyor.

Honda'nın Çin atağı

Dünyanın 9'uncu büyük otomobil üretici şirketi Japon Honda'nın, Çin'de otomobil ve otomobil motoru üretimine geçme kararı aldı. Honda, iki Çinli firmayla ortak Çin'in güneyindeki Guangju kentinde, Accord serisi otomobil ile bu otomobiller için motor üretecek birer fabrika kuracak. Honda'nın Guangju Otomobil firmasıyla birlikte kuracağı 139.9 milyon dolar sermayeli fabrikada, yılda 30 bin Honda Accord marka otomobil üretilecek. Honda-Guangju adı verilen ortak yatırımda, Japon ve Çin şirketleri eşit hisseye sahip olacak. Honda'nın aynı bölgede, Dongfeng Motor şirketiyle yine eşit hisseyle kuracağı fabrikada da, ilk fabrikada yapılacak otomobillerin motorlarının üretileceği bildirildi.

Alfa Romeo 156'nın kardeşi 166 geliyor

Alfa Romeo'nun Avrupa'da ‘‘yılın otomobili’’ seçilen 156 modeliyle benzer çizgilere sahip olan yeni 166 modeli Türkiye'de yıl sonunda satışa sunulacak. 4.72 m. uzunluğunda 1.81 m. genişliğindeki Alfa 166, E segmentinin Alfa Romeo'ya özgü yumuşatılmış sportif ruhuna sahip... 12 renk seçeneği bulunan Alfa 166'da biri dizel, dördü benzinli olmak üzere 5 tip motor var. Alfa 166'da Xenon farlar, STR (hıza duyarlı gaz kelebeği), yolcu mevcudiyetine duyarlı airbag (yolcu koltuğunda kimse oturmuyorsa, airbag çarpma anında devreye girmiyor), çekiş kontrol, ABS-EBD, ASR, çok kollu arka süspansiyon standart olarak bulunuyor.

Motorola ve Volvo'dan 21. yüzyılın otomobili

Motorola ve Volvo 21. yüzyılın otomobilleri için elektronik sistemleri geliştirmek üzere teknoloji ortaklığı kurdular. Volvo ile Motorola arasındaki teknoloji ortaklığı Volvo otomobilleri için yeni elektronik sistemler sağlayacak. Böylece, elektronik araç ve sistemler daha az kablolu altyapıyla bağlanacak ve denetlenebilecek. Yeni sistem otomobillerde gittikçe artan bağlantılar ve kablolar ile ilgili güvenilirlik, ağırlık ve maliyet gibi sorunların üstesinden geliyor. Örneğin, Volvo'da bugün kullanılmaya başlanan bu yeni sistemle otomobillerdeki kablo kullanımı 15 kg'a yakın yani yüzde 50 oranında azaldı. Motorola Yarı İletkenler Departmanı Ulaştırma Sistemleri Grubu Dr. Karl Thomas Neumann ile Volvo AR-GE ve Kaynak Yaratmadan Sorumlu Başkanı Yardımcısı Hans Gustavsson bu işbirliğiyle Volvo'nun yeni yüzyıla önde gireceğini söylediler.

4 ayda 135 bin yeni araç trafiğe çıktı

Bu yılın Ocak-Nisan aylarında 135 bin 389 adet aracın trafiğe kaydı yapıldı. Aynı dönemde 2 bin 397 adet taşıt ise hurdaya çıkarak, trafikten kaydı silindi. Geçen yılın aynı döneminde ise 124 bin 659 adet taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, 2 bin 862 adet taşıtın trafikten kaydı silinmişti. Nisan'da toplam 35 bin 210 adet motorlu taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, bunlar içinde otomobil, 20 bin 635 adetle ilk sırada yeraldı. DİE'nin 1998 Nisan ayı motorlu kara taşıtları istatistik rakamlarına göre, Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan toplam 35 bin 210 adet taşıt içinde yüzde 58.6 ile otomobil birinci sırada yer alırken, otomobili yüzde 21.8 ile kamyonet, yüzde 5.5 ile motosiklet, yüzde 4.6 ile kamyon izledi. Nisan ayında trafiğe kaydolan araçların yüzde 9.5'ini ise minibüs, yol ve iş makinaları ile özel amaçlı taşıtlar ve otobüs oluşturdu. Bu arada 1998 Nisan ayında tescil belgesi alan taşıtlar Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Konya ve Samsun illerinde yoğunlaşıyor. Seçilmiş bu illerdeki taşıt sayısının toplam içindeki payı yüzde 71.2'yi buluyor. Otomobil, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyon gibi taşıtların kullanım şekline göre yüzde 93.2'si özel, yüzde 6.3'ü ticari, yüzde 0.5'i de resmi olarak tescil edildi.

RENAULT İLK SIRADA

1998 Nisan ayında trafikten ilk defa tescil belgesi alan otomobillerin markalarına göre yüzde 25.5'ini Renault, yüzde 24.1'ini Tofaş, yüzde 8.9'unu Volkswagen, yüzde 7.9'unu Opel, yüzde 6.9'unu Hyundai, yüzde 26.7'sini ise diğer markalar oluşturuyor.

İhracatı, yan sanayi sürüklüyor

Türk otomotiv sektörünün, bu yılın ilk 5 ayında gerçekleştirdiği ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artarak, 718,8 milyon dolar oldu. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ocak-Mayıs döneminde yan sanayi ağırlığını korudu ve ihracatın 431,6 milyon dolarlık bölümünü yan sanayi ürünleri oluşturdu. Ana sanayiinde en fazla ihracat, otobüs-minibüs-midibüs kategorisinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde yapılan 100,8 milyon dolarlık otobüs-minibüs-midibüs ihracatı, bu yılın ilk 5 ayında 97,4 milyon dolarda kaldı.

İthalatta Almanlar hızlı koşuyor

Türkiye ithal otomobiller arasında en fazla Alman markalar talep görüyor. Aralarında Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volkswagen ve Opel'in bulunduğu Alman orijinli otomobiller Japon, Fransız, İtalyan rakiplerini geride bırakıyor. Beş ayda 39 bin 884 ithal otomobil satılırken, Almanlar 17 bin 925 adetle en fazla satan ithaller oldu. Almanları 7 bin 129 adetle Japonlar (Daihatsu, Honda, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota, Mazda), 6 bin 524 adetle Fransızlar (Citroen, Peugeot, Renault) ve 3 bin 231 adetle Amerikanlar (Chrysler, Ford) izledi. 5 ayda İtalyanlar (Alfa, Ferrari, Fiat, Maserati) 1145 adetsatış yaparken, İngilizler (Jaguar, Rolls Royce, Rover ve Otokar) 794 adet sattılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!