BES yatırımcısı krizi fırsata çevirebilir

Güncelleme Tarihi:

BES yatırımcısı krizi fırsata çevirebilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2014 01:45

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, bireysel emeklilik yatırımcılarının yüksek faiz döneminde tahvil ve bono fonlarına ağırlık vermelerinin, hisse senedinde düşüş olduğunda ise pozisyonları artırmanın getirileri olumlu etkileyeceğini söyledi

Haberin Devamı

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, bireysel emeklilik yatırımcılarının kriz dönemlerini fırsata çevirerek, ucuz fiyattan pozisyon almanın doğru strateji olduğunu söyledi. Onaran, sistemin son 10 yıllık döneminde birden fazla kriz meydana gelmesine, dalgalanmalar yaşanmasına rağmen; piyasaların, kriz sonrasında yaşanan kayıpları telafi etmekle kalmayıp, yatırımcılara daha yüksek getiriler sunduğunu belirterek, “Örneğin, dünyada krizin yaşandığı 2008 yılında hisse fonları yüzde 44 değer kaybederken, ertesi yıl 2009’da yüzde 94 getiri sağladı. Aynı şekilde 2011’de yüzde 23 değer kaybederken, 2012’de yüzde 53 kazandırdı. Kriz yıllarında yaşanan dalgalanmalara rağmen, uzun vadede görülen faizlerin aşağı yönlü ya da hisse senedi piyasasının yukarı yönlü trendinde bir bozulma görülmüyor” dedi.

Haberin Devamı

FİYAT UCUZKEN HİSSE ALIN

Bu durumun bireysel emeklilik yatırımcısına ciddi fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Onaran, faizlerde yükselişin olduğu dönemde bir miktar tahvil-bono fonlarına ağırlık vermek ve hisse senetlerinde düşüş yaşanan dönemlerde ise hisse senedi pozisyonlarını artırmanın uzun vadede getirileri olumlu etkileyeceğini kaydetti. Onaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani, kriz dönemlerini birer fırsata çevirerek, ilgili piyasalarda ucuz fiyattan pozisyon almak izlenebilecek en doğru strateji. Sektördeki tüm şirketlerin, geride bıraktığımız 10 yıl içerisinde aşağı yukarı benzer getiriler sağladığı bir ortamda, katılımcıların uzun vadeli bakış açısıyla, kendi risk algılarına uygun şekilde yatırımlarını yönetmeleri, birikim döneminde alacakları getirilerde fark yaratmalarını sağlayacaktır.” Onaran, bireysel emeklilikte getirilerle ilgili bir diğer önemli noktanın ise, birikim miktarı ne olursa olsun, en iyi portföy yöneticilerinin yönetiminde olması ve katılımcıların fon tercihlerini risk algılarına paralel yapabilmeleri olduğuna da değindi.

FONLAR ARASINDA DAĞILIM

Yüksek getiri beklentisi içinde ve risk algısı yüksek olan katılımcıların, ağırlıklı olarak hisse senedi içeren fonları tercih edebileceklerini vurgulayan Onaran, “Uzun dönemde enflasyonun üzerinde reel kazanç elde etmeyi tercih edenler, devlet tahvili-hazine bonosu ağırlıklı fonlara; yabancı para cinsinden yatırım yapmak isteyenler, döviz cinsinden fonlara yönelebilirler. Üstelik katılımcılar bu fonlardan herhangi birini seçmek zorunda değiller, fonlar arasında istedikleri oranda dağılım yapabilirler” dedi.
Onaran, Garanti Emeklilik olarak fon kısmında da fazla çeşit sunmayı ve farklı yatırım tercihleri olan yatırımcılara hitap edebilmeyi amaçladıklarına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 başında halka arz ettiğimiz ‘Kamu ve Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu’ ile birikimlerini hem devlet tahvillerinde hem de özel sektör borçlanma araçlarında değerlendirmek isteyen katılımcılarımıza seslenmiş olduk. Bunun haricinde 2013 Haziran ayında halka arz ettiğimiz ‘Altın Fonu’ ile fon çeşitliliğimizi artırarak, müşterilerimize yeni bir alternatif sunmaya başladık. İleriki dönemde, finansal piyasalar geliştikçe, düşük faiz ortamında cazip hale gelen alternatif yatırım araçlarına ilgi arttıkça, fonlarımızdaki çeşitliliği arttırma yönünde
adımlar atacağız.”

Haberin Devamı

Devlet katkısı ile fonlar da büyüdü

CEMAL Onaran, sistemin, bireylerin gelir elde ettikleri dönemlerde tasarruf yapmalarını ve emekliliklerinde hayat standartlarını koruyabilme-lerini sağlayan sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olduğuna değinerek, şunları söyledi:
“2013’te yüzde 25’lik devlet katkısı sistemin tüm kesimler tarafından ilgi görmesini sağladı. 2012’de sisteme yeni giren katılımcı sayısı 486 bin iken, 2013’te 1 milyon oldu. Fon büyüklüğü de 4,5 milyar TL arttı ve 25 milyar
TL’ye ulaştı.”

Vakıfbank, Güneş işbirliği büyüme getirdi

BES yatırımcısı krizi fırsata çevirebilir

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, 2014’te banka sigortacılığında yüzde 33 büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Banka sigortacılığı alanında faaliyet gösteren finansal bölge müdürlüğü sayısını 9’a çıkaracaklarını belirten Çetin, Vakıfbank ile işbirliklerinin gelişerek devam ettiğini kaydetti.
Serhat Süreyya Çetin, bu yıl Vakıfbank ile ortak projelerin odağına sigortalıların memnuniyetini koyduklarını ifade ederek, “Sigortalılarımızın kendilerine özel avantajlardan yararlanabilmesi ve kolay işlem yapabilmesi için çeşitli projeler yürütüyoruz. Sigortalılarımız prim ödemelerini, Vakıfbank’ın tüm Türkiye’ye yayılan bankomatlarından kolaylıkla gerçekleştirebilecekler. Ayrıca Vakıfbank maaş müşterileri Güneş Sigorta ürünlerine ayrıcalıklı fiyatlarla sahip olabilecek” dedi. Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Banka sigortacılığı alanında hem doğru yapıları kurduk hem de hedeflerimizi gerçekleştirerek, 2013’ü başarı ile bitirdik. 2014 yılında da finansal bölge müdürlüklerimiz ve Vakıfbank içerisinde faaliyet gösteren sigortacılık bölümü ile çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Anadolu Sigorta üretimini artırdı

BES yatırımcısı krizi fırsata çevirebilir

ANADOLU Sigorta, 2013’te prim üretimini yüzde 23 artışla, 2.7 milyar TL’ye yükseltti. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, tüm branşlarda en yüksek oranlı büyüme yerine, şirketin seçici bir büyümeyi tercih ettiğini söyledi. Ülken, kara araçlarında yüzde 16.15, yangın ve doğal afetlerde yüzde 13.94, su araçlarında yüzde 45.41 ve pazar payı ile hayat dışı sigorta şirketlerinde lider olduklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!