Bernanke sürpriz yapabileceği beklentilerini boşa çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Bernanke sürpriz yapabileceği beklentilerini boşa çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2013 09:41

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamaların genel olarak beklentilere paralel olmasına rağmen bir sürpriz yapabileceğine yönelik iyimserlerin beklentilerini boşa çıkarması nedeniyle sert bir şekilde düşüşe geçti.

Dün akşam ki basın toplantısında varlık alımlarının azaltılıp azaltılmayacağına yönelik, piyasalarda oluşan meraka dair soruları yanıtlayan Bernanke, ekonominin gelişme göstermeye devam etmesi halinde, Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde, ayda 85 milyar dolarlık varlık alımlarının hızını azaltmaya başlayabileceğini belirtti.

Bernanke, Fed'in varlık alımlarında herhangi bir azaltmaya gidilmesini, "bir sürücünün frene basmak yerine, gaz pedalından yavaş yavaş ayağını çekmesine" benzetti. Ayrıca ekonominin bu yükseliş eğilimini kaybetmesi ya da toparlanmanın hızlanması durumunda da planlamada değişikliklere gidebileceklerini vurgulayan Bernanke, "Politikamızın önceden belirlenmiş bir yolu bulunmuyor ve gelen verilere ve görünümlere bağlı (olarak düzenleniyor)" dedi.

Bernanke'nin açıklamalarının ardından ABD hisse senedi piyasaları, iyimser noktaların yerine parasal genişlemeden çıkışın açık açık konuşulmaya başlanması ve sonraki Fed toplantılarına yönelik belirsizliğin devam edeceği endişelerini fiyatlayarak yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Dow Jones endeksi günü yüzde 1,35 oranında değer kaybıyla 15.112 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi de yüzde 1,39 oranında gerileyerek 1.629 puan oldu.

Ayrıca açıklamaların ardından altının onsu, analistlerin kritik destek seviyesi olarak nitelendirdikleri 1.340 dolar seviyesine kadar gerilerken, doların diğer para birimleri karşısında da değer kazandığı görülüyor.

Analistler, bugün için özellikle gelişmekte olan piyasalarında satış baskılarının etkisini artırabileceğini, ancak Bernanke'nin açıklamalarının daha önceki beklentilerle pararlel olması nedeniyle ekonomik aktiviteye yönelik verilerin bundan sonra piyasalar üzerindeki etkisinin daha artmasının beklenebileceğini belirtiyor.

Bugün bankalararası piyasada dolar/TL'nin 1,9086 seviyesine kadar yükseldiğine dikkati çeken analistler, doların uluslararası piyasada tüm varlıklar karşısında değer kazandığını, dolayısıyla panik işlemlerin bitikten sonra dengeleneceği seviyenin önemli olacağını ifade ediyor.

Merkez Bankasının bugün atacağı adımların da takip edileceğini söyleyen analistler, BIST 100 endeksinde ise 78.000 puanın altına gerilemelerde 75.500 - 75.000 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.00 Almanya, mayıs ayı ÜFE

10.30 Almanya, haziran ayı imalat sektörü PMI

11.00 Avro bölgesi, haziran ayı imalat sektörü PMI

15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

17.00 ABD, mayıs ayı ikinci el konut satışları

17.00 ABD, haziran ayı Philedelphia FED endeksi

17.00 Türkiye, mayıs ayı merkezi yönetim borç stoğu


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!