Berkman: Teknolojiyle düze çıkarız

Güncelleme Tarihi:

Berkman: Teknolojiyle düze çıkarız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Türkiye'de yenilikçi ürün geliştirme çabalarını desteklemek amacıyla oluşturulan ‘‘Teknoloji Ödülü’’ için başvurular, 2 Ekim'de sona erecek. Ödül için düzenlenen toplantıda konuşan Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman, ‘‘Geçen hafta Güney Kore'deydim. Yaşanan krize rağmen orada teknolojiye verilen önemin sürdüğünü görünce, Türkiye'deki durum beni çok üzdü’’ dedi.

Teknoloji Ödülü ve Teknoloji Kongresi Yürütme Kurulu Üyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Ömer Kaymakçalan, bu yıl ikincisi verilecek Teknoloji Ödülü'nün tanıtımı dolayısıyla düzenlediği toplantıda, her yıl yalnızca bir ürün ve kuruluşa verilen Teknoloji Büyük Ödülü'ne, büyüklüğüne bakılmaksızın bütün sanayi kuruluşlarının başvurabildiğini anımsattı.

‘‘Orbital Çamaşır Makinası’’ projesi ile geçen yıl ilk kez verilen Teknoloji Büyük Ödülü'nü kazanan Arçelik'in Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman da yaptığı konuşmada, geçen hafta Güney Kore'ye yaptığı ziyaret konusunda bilgi verdi.

KRİZ'DEKİ KORE

Ekonomik kriz içinde bulunan Güney Kore'de, bir elektronik firmasının teknoloji laboratuvarından çok etkilendiğini anlatan Berkman, şöyle dedi:

‘‘Laboratuarda 1100 mühendis çalışıyor. Araştırma geliştirmeye, yılda 1 milyar dolar para harcanıyor. Temel bilimlerde Ruslar ve diğer alanlarda Almanlar ve Amerikalılar'la işbirliği yapıyorlar. Küçücük, bölünmüş bir ülke. 45 milyon insan yaşıyor. Kişi başına milli gelir 10 bin dolar. Müthiş disiplinli ve vatansever insanlar. Bu laboratuar, geçen yıl 1700 patent almış. Hata oranını, milyonda 3.4'e düşürmüşler.’’

Güney Kore'yi gördükten sonra, Türkiye'deki duruma çok üzüldüğünü kaydeden Berkman, ‘‘Türkiye, çok büyük bir ülke. 65 milyon nüfusu var. Teknoloji olmadan varlığını sürdürmesi mümkün değil. Büyük potansiyelimizi değerlendirmemiz lazım. Ekonomik krizler gelip geçicidir. Kalkınmamız teknoloji bazlı olursa, sıkıntıdan kurtulmak, düzlüğe çıkmak mümkün’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!