Benetton: "Sadece tekstille yetinmeyin"

Güncelleme Tarihi:

Benetton: Sadece tekstille yetinmeyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bir grup Türk gazetecisini İtalya'nın Treviso kentindeki merkezinde ağırlayan Luciano Benetton, ‘‘Türkiye'nin şansı yüksek. Tekstiliniz Avrupa'da tanındı. Ancak, Türkiye'ye sadece tekstil yetmez. Başka sektörleri de geliştirin’’ dedi.

Benetton markasının yaratıcısı Luciano Benetton, Türk tekstilinin kendisini Avrupa'da tanıttığını söyleyerek Türkiye'ye, ‘‘Sadece tekstil ile kalkınamazsanız, diğer sanayi kollarında da yatırım yaparak büyümeniz gerekir’’ tavsiyesinde bulundu. İtalya'nın Treviso kentindeki 17'nci yüzyıldan kalma Villa Minelli'deki ofisinde Türk gazetecilerle görüşen Benetton, Türkiye hakkındaki görüşlerini şöyle açıkladı: ‘‘Türkiye çok genç ve şansı yüksek bir ülke. Avrupa'da ihracatçı olarak sesini duyurdu. Ama benim Türkiye'ye vereceğim öğüt, sadece tekstil ile yaşayamaz. Örneğin bizim iç piyasamızda rakiplerimiz çıktı. Onun için bir ülkenin her sektörde gelişmesi lazım. Böylelikle diğer sektörlerdeki şirketleriniz de diğer pazarlara yönelerek başarılı olur. Biz üyesi olduğumuz AB'nde kendimizi evimizde hissediyoruz. Türkiye'de bunu yapabilir ve sonunda çok kârlı çıkar.’’

Türkiye'de 1994 yılında yaşanan ekonomik kriz ile İtalya'da 1992'de yaşanan krizi karşılaştıran Benetton, Türkiye'de yatırım yapma konusunda ise şunları söyledi: ‘‘Harran'dan renkli pamuk almak çok güzel bir fikirdi. GAP'da teknolojik şehirlerin ortaya çıkması çok güzel bir fikir. İnsanların gelişmek için dünyaya ihtiyacı var. Türkiye'de henüz yatırım yapmayı düşünmüyoruz, hammadde alacağız. İtalya'nın yaşadığı krizi Türkiye de yaşadı. Biz de doğal olarak böyle bir kriz olduğunda pazar payımızı kaybetmemeyi düşünüyoruz. O nedenle lokal üretime geçmeyi ve lisans vermeyi tercih ettik.’’

Benetton, Play Life zinciri kuruyor

Luciano Benetton yeni stratejilerini anlatırken, spor konfeksiyon üretimine de başlayacaklarını açıkladı. Benetton, aldıkları yeni spor giyim markalarını dünya çapında önümüzdeki yıldan itibaren açacakları ayrı mağazalar da satmaya başlayacaklarını söyledi. Benetton'un spor konfeksiyon ürünleri Türkiye'de de aynı sistem ile satışa sunulacak. Benetton Grubu marka operasyonuna Edizione Holding'in iştiraklerinden Benetton Sportsystem'in yüzde 57 hissesini 28 trilyon liraya satın alarak başladı. Benetton bu operasyon ile Nordica, Prince, Rollerblade, Kastle, Killer Loop ve Asola markalarını satmaya başlayacak. Benetton böylelikle spor malzemeleri ile özellikle ABD pazarında iddalı olacak. Benetton bu spor giyim ve malzemeleri satmak için Play Life adı altında yeni bir uluslararası megastore zinciri oluşturacak. Böylece Benetton 120 ülkedeki 7 bin mağazaya sattığı Benetton, Sisley, 012 markalarından sonra Play Life ile spor malzemelerinde de iddialı olacak.

Eğitim merkezine bir Türk de gidecek

Benetton imparatorluğunun dikkati çeken başka bir yeri de ‘‘Fabrica’’ adı verilen eğitim merkezi. Burada dünyanın dört bir yanından gelen gençler, iletişim alanında eğitim görüp yaratıcılıklarını geliştiriyorlar. Bu okulda 15 gün sonra bir Türk, Oğuz Abdullah'da video dalında eğitim görecek. Fabrica'nın ve Colors Dergisi'nin başında bulunan Oliver Toscani, ‘‘Burası bir sonuç. Ekonomik beklentimiz yok. Amacımız insanların yeni şeyler keşfetmesi’’ diyor. Fabrica'da şu an 20 öğrenci bulunuyor. Treviso şehri yakınındaki Castrette endüstriyel tesisi ise 190 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Benetton son üç yılda buraya 150 milyon dolar yatırım yaptı. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 100 milyon adet. Üretimin temel felsefesi ise, ‘‘Stoğa göre değil, talebe göre üretim yapıp, satmak’’. Benetton üretiminin yüzde 80'inini İtalya'da, geri kalan yüzde 20'lik üretimini de Avrupa ve diğer ülkelerde gerçekleştiriliyor. Tesiste güneş enerjisinden yararlanılarak yüzde 10 enerji tasarrufu sağlanıyor.

Merkezi Villa Minelli

Venedik yakınlarındaki Treviso'da kamyon şoförlüğü yapan babasını kaybeden Luciano Benetton, kızkardeşi Guiliana'nın ördüğü kazakları satarak iş hayatına atıldı. Yedi yıl içinde İtalya'daki Benetton mağazalarının sayısını 200'e ulaştıran Benetton'un bugünkü cirosu 3.1 milyar dolar (527 trilyon). Benetton imparatorluğu kazaktan, cekete kadar 74 milyon çeşit ürün pazarlıyor. Benetton İmparatorluğu'nun beyni Treviso'daki Villa Minelli. Toplam 1500 kişinin çalıştığı yönetim merkezi 17 yüzyıldan kalma Minelli Malikanesi'nde bulunuyor. Yönetim, pazarlama, reklam ve Colors Dergisi'nin yazı işleri burada faaliyet gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!