Belek golfte 500 milyon euroya ulaştı, turizmciler yeni sahalar arıyor

Güncelleme Tarihi:

Belek golfte 500 milyon euroya ulaştı, turizmciler yeni sahalar arıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 14:03

Golf turizmininin Antalya'ya sağladığı katkı giderek artıyor. 1996'da yılda sadece 15 bin oyun oynanan Belek'te bu rakam 500 bine yükselirken, golf turizminin yarattığı ekonomi 500 milyon euroya ulaştı.

Haberin Devamı

Cornelia De Luxe Genel Müdürü Hakan Duran, düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Belek genelinde golf turizminin büyük bir artış gerçekleştirdiğini söyledi.

GOLF ALIP BAÅžINI GÄ°TTÄ°

Özellikle bu sene golf turizminin 'başını alıp gittiğini' ifade eden Duran, düşük aylar olan Ocak ve Şubat'ta bile golf oynatacak saha bulmakta zorlandıklarını belirtti. Duran, şöyle devam etti:

"Belek'teki golf turizminde ciddi bir artış görüyoruz. 1996'da Belek'te sadece 4 saha vardı ve 15 bin oyun oynatırdık. Bir gelen misafirin ortalama 4 oyun oynadığını düşünürseniz o dönem golf için gelen turist sayısı yaklaşık 4 bindi. Ama geçen sene oynanan oyun sayısı 500 bine yükseldi. Bu da 125 bin kişiye denk geliyor."

EKİM-KASIM ŞİMDİDEN DOLDU, SAHA YETMİYOR

İçinde bulunduğumuz 2011 yılının çok iyi gittiğini ve daha şimdiden Belek'teki otellerin Ekim ve Kasım'ı doldurduğunu söyleyen Duran, toplamda 150 bin kişiye ulaşılacağını kaydetti. Şu anda otellerin golf turizmi için Türkiye'ye yönelen talebi karşılamakta zorlandıklarına dikkat çeken duran, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Belek'ta 14 golf sahası var ve iÅŸin Türkçesi bu sayı yetiÅŸmiyor. Turist sayısı her geçen sene artıyor. Artan talebi karşılamak için yeni tahsisler yapılması ve yeni sahalar açılması gerekiyor. Bir de golf için gelen turistin özel bir durumu var. Normal bir turiste göre üç dört kat fazla para harcıyorlar. En basitinden konaklamanın yanında golf oynamak için bir oyuna ortalama 100 euro ödüyorlar. Sadece saha kiralarından Belek bölgesi geçen sene 50 milyon euro kazandı. Ayrıca o golf sahalarından yapılan alışveriÅŸ ve saha içindeki diÄŸer masraflarla bu rakam 100 milyon euroyu buldu."Â

KASIMDAKİ TOPLANTI ÇOK ÖNEMLİ

Toplamda ise golf ekonomisinin konaklamalarla birlikte 500 milyon euroluk bir büyüklüğe ulaştığına işaret eden Duran, şunları anlattı:

"Bir de bu sene yıllardır peşinde koştuğumuz International Golf Travel Market toplantısı kasım ayında Türkiye'de yapılacak. Bu toplantıya dünyada golfle ilgilenen operatörler, acentalar, sahalar, oteller, toplam 1500 kişi katılacak. Belek için çok önemli bir gelişme. Çünkü gelecek olan operatörler içinde henüz Türkiye'ye hiç turist göndermemiş olanlar var. Ve bunlar bu sene Belek'le tanışacak."

Haberin Devamı

Golfte İspanya ve Portekiz gibi ülkelerle Türkiye'nin rekabet edemeyeceğini çünkü oralarda 100'den fazla golf sahasının bulunduğunu anlatan Duran, ancak Türkiye'nin kompakt yapısının da hiçbir ülkede olmadığını savundu. 20 kilometre için 14 sahanın, önlerinde de çok iyi otellerin ve denizin bulunduğunu belirten Duran, Türkiye'deki hizmet kalitesinin çok ileride olduğunu kaydetti.

KIŞ TURİSTİ ÇOK DAHA DEĞERLİ
 

/images/100/0x0/55ea0d66f018fbb8f867a3c3
Golf turizminin bir önemli özelliÄŸinin de otelleri kışın ayakta tutması olduÄŸunu belirten Duran, "aslında bu turist yazın gelenden daha deÄŸerli. Yazın Antalya'nın zaten korkusu yok. O kadar çok pazarımız var ki, sırtımız yere gelmez ama kışın... Golf turizmi sayesinde tesisler açık kalıyor, personel çıkarmak zorunda kalmıyorlar. Bu iki turizm de istihdam için çok deÄŸerli" dedi. Â

Haberin Devamı

Futbol turizminin de önemine dikat çeken Duran, Ocak ve Şubat gibi turizmin tam dibe vurduğu iki ayda futbolun kurtarıcı olduğunu söyledi. Bir takımın en az 35-40 geldiğini belirten Duran, "Golf gibi 7-8 ay değil sadece iki ay geliyorlar ama en güzel iki ay. Tam dibe vururken, bir iniyolar Antalya'ya, otelleri dolduruyorlar. En kötü takım 35-40 oda, hatta bazıları taraftarları ile geliyor" dedi.

Antalya'daki alternatif turizmin geliştirilmesi için mutlaka yurtdışından sefer sayısının artırılması gerektiğini belirten Duran, özellikle de yurtdışı kongre turizminin bölgeye çekilmesi açısından bunun çok önemli olduğunu belirtti.  

TURİZM ALTIN YILINI YAŞAYACAK AMA BİR TEHLİKE VAR 

Haberin Devamı

Bu sene Türkiye'de turizmin altın yılını yaşayacağına ve daha şimdiden birçok otelin dolduğuna dikkat çeken Duran, yer bulmanın giderek zorlaşacağını söyledi. Normalde Mayıs ayında hareketlenen Rus pazarının bile bu sene Mart'ta hareketlenmeye başladığını kaydeden Duran, şöyle devam etti:

"Bu sene Avrupalı da Türkiye'ye dönecek. Özellikle Mısır'dan vazgeçenler Türkiye'ye geliyor. Ama burada bir tehlike var. Evet, oteller dolacak, Türkiye için altın yıl olacak ama bazı yerlerde tepki de alabilir. Turist planlaması otellerin elinde. Avrupalıya mı Ruslara mı Türklere mi, kime ne kadar yer vereceğiz?

Bazıları şöyle bir yanılgıya girdi. Özellikle ilk Berlin fuarında Türkiye'nin bu sene patlayacağı çok net bir şekilde gözüktü. Tüm tur operatörleri de oradaydı. Ruslar hemen bastırdı, 'aman bize oda verin' diye. Bazı oteller Avrupalıya rezervasyonlarını kapatıp tamamen Ruslara döndü. Ama son dönemde Mısır tekrar canlanmaya başladı. Ruslar korkusuz, çok düşük fiyatları da görünce yavaş yavaş Mısır'a dönmeye başladılar. O zaman da Avrupalıya dur diyenler panik oldu, çünkü boşluklar ortaya çıktı. O zaman da fiyat kırıyorum demeye başladılar. Halbuki bu sene hiç fiyat kırılmaması gereken bir sene. Sadece planlamayı doğru yapıp bekleyeceksin."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!