Belediyelere 14 trilyon vergi cezası

Güncelleme Tarihi:

Belediyelere 14 trilyon vergi cezası
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, düşük fiyatla aldığı Hazine arazilerinden yüksek rantlar elde edip, devlete vergi ödemeyen ya da düşük vergi ödeyen belediyelerin peşine düştü. Maliye Bakanlığı, elde ettikleri arazi rantının vergisini ödemeyen belediyelere toplam 14 trilyon lira ceza kesti.

Özellikle 54. hükümet döneminde belediyelere verilen Hazine arazilerinden, belediyelerin çok yüksek rantlar elde ettiği yolundaki ihbar ve şikayetleri değerlendiren Maliye Bakanlığı, Hesap Uzmanlarının bu konuda bir araştırma yapmasını kararlaştırdı.

Bir süredir devam eden bu araştırmalar sonucunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda belediyenin, devletten düşük fiyatlarla aldıkları hazine arazilerini gerek imar planlarıyla, gerek diğer bazı düzenlemelerle değerlendirdikleri belirlendi. Belediyelerin bu yerleri, daha sonra çok yüksek fiyatlarla satarak, trilyonluk rantlar sağladığı ortaya kondu.

11.5 TRİLYON VERGİ KAÇAĞI

Bu çalışma sonucunda, çeşitli belediyelere ilişkin 40 raporun yazımı tamamlandı. Bu raporlarda, belediyelerin 31 trilyon 522 milyar 571.8 milyon liralık geliri devletten kaçırdığı saptandı. İlgili belediyelerin kaçırdıkları bu gelir karşılığı devlete 11 trilyon 557 milyar 800.8 milyon lira vergi ödemesi gerektiği hesaplandı.

Yine düzenlenen 40 raporda, belediyelerin 22 trilyon 290 milyar 864.4 milyon liralık vergiyi de eksik ödediği kaleme alındı. Bu şekilde, sadece incelemesi biten belediyelerin devlete ödeyeceği toplam vergi 33 trilyon 848 milyar 665.3 milyon lira olarak belirlendi.

Maliye, bu belediyelere vergi kaçırmak suçundan 14 trilyon 51 milyar 299.6 milyon lira da ceza kesti. Böylece, şu ana kadar işlemi biten belediyelerin ödeyeceği vergi ve ceza tutarı 47 trilyon 899 milyar 964.9 milyar liraya ulaştı.

Bu arada Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleleri ve Belko'ya ilişkin araştırmayı da sürdürüyor. Yetkililer, söz konusu incelemenin daha da derinleştirilmesi kararının alındığını belirttiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!