Belediyeler nüfus sayiminda yarim katrilyonun peşinde

Güncelleme Tarihi:

Belediyeler nüfus sayiminda yarim katrilyonun peşinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

yarın yapılacak olan sayımda yöre halkının evinde sayılması için yasak üstüne yasak koyan belediyelere, yeni yılda bütçeden 798.7 trilyon lira aktarılacak. Bu paranın 483.9 trilyon lirası İller Bankası tarafından nüfus sayılarına göre belediyeler arasında paylaştırılacak.
Haberin Devamı

Başta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olmak üzere nüfus sayımında yöre halkının kendi evinde sayılması için yasak üstüne yasak koyan belediyeler, yeni yılda nüfuslarına göre 483.9 trilyonluk liralık yardımdan pay alacaklar.

Bütçeden İller Bankası kanalıyla alacakları yardımın yüksek olması için Pazar günü başka yerde sayılacak olanlara zamlı doğalgaz, zamlı su, su kesintisi, altyapı hizmeti götürmeme gibi yaptırımlar açıklayan belediyeler, bu şekilde nüfuslarını yüksek tutarak, devletten daha fazla yardım alma hesabı yapıyorlar.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerine göre, belediyelere 1998'de bütçe kaynaklarından 798 trilyon 716 milyar liralık mali yardım sağlanacak.

Bu miktarın 483 trilyon 987 milyar lirası, İller Bankası tarafından nüfus sayılarına göre il, ilçe ve belde belediyeleri arasında paylaştırılacak.

VERGİ DE VAR

15 büyükşehir belediyesi, İller Bankası'nın nüfusa göre dağıttığı paranın yanı sıra, kanun gereği kendi il merkezlerinde toplanan vergi gelirlerinin yüzde 5'ini ayrıca yardım olarak alacak.

Bu şekilde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin ve Samsun Büyükşehir Belediyelerine bütçeden ayrıca 314 trilyon 729 milyar lira yardımda bulunulacak.

1998'de bütçeden Belediyeler Fonu'na 24 trilyon, İl Özel İdarelerine 83 trilyon 676 milyar, Özel İdare Fonu'na 10 trilyon, Mahalli İdareler Fonu'na da 3 trilyon lira aktarılacak.

Böylece bütçedeki vergi gelirlerinden mahalli idarelere ayrılan toplam kaynak 919 trilyon 392 milyar lira düzeyine çıkacak.

GELİR BÜTÇEDEN

Bu arada yeni yılda belediyelerin emlak vergisi, çöp vergisi, belediye harcı ve diğer kaynaklardan sağladığı gelir miktarı da 695 trilyon 634 milyar lira olacak.

Böylece 1 katrilyon 494 trilyon 350 milyar liraya ulaşacak olan toplam belediye gelirleri içinde, bütçe kaynaklarının payı yüzde 53.4'u bulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!