Belçika, Dexia’da ‘iyi-kötü’ formülüne sarıldı, sorunlu aktif temizliği yaptıracak

Güncelleme Tarihi:

Belçika, Dexia’da ‘iyi-kötü’ formülüne sarıldı, sorunlu aktif temizliği yaptıracak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2011 00:00

Avrupa’nın en büyük bankalarından Fransız-Belçika ortak bankası Dexia’nın, Yunanistan’daki faaliyetlerinden dolayı büyük zarar yazarak mali krize düştüğü haberlerinin yayılmasının ardından banka müşterilerinin bir günde (geçen çarşamba) 300 milyon Euro para çektikleri belirtildi.

Haberin Devamı

De Tijd gazetisine göre, banka yönetim çekilen 300 milyon Euro’nun 2008’deki global kriz sırasında müşterilerin çektiği miktardan çok daha az olduğunu belirterek, “Dexia’nın sağlam bir pozisyona gelmesi için her türlü destek sağlanıyor” açıklamasını yaptı. Dexia’nın borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında Fransa ve Belçika merkez bankaları da, Dexia müşterilerine ve bankaya kredi sağlayan kuruluşlara, bankanın kurtarılması için gerekli her türlü adımı atacaklarına ve bankadaki her türlü hesabın garanti altında olduğu mesajını verdi. Her iki ülke de bankayı kurtarmak için iyi ve kötü durumdaki kredilerin aktarılacağı ikiye bölme planı üzerinde yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldığı mesajı verirken, Belçika Başbakanı Yves Leterme, Dexia’nın 113 milyar Euro’luk sorunlu aktiflerinin yeni oluşturulacak “kötü” bankaya aktarılacağını ve Fransa’yla birlikte mevduat sahiplerini ve kreditörleri koruma garantisi vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kimsenin zararı olmayacak
Dexia’ya verilecek devlet garantisi nedeniyle Belçika’nın kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 1-2 artacağını belirten Leterme, “Hiçbir banka müşterisinin tek sent zararı olmayacağını garanti ettiklerini” vurguladı.

Dexia’nın 20 yıldır yönetim sorunu var

FRANSA’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean Leonetti, Fransa-Belçika ortaklığı Dexia bankasının yaklaşık 20 yıldır yönetim sorunu bulunduğunu söyledi. Leonetti Fransız televizyonu Canal’a yaptığı açıklamada, “Dexia’nın çok uzun zamandır problemleri var. Yönetim sorunu, Yunanistan borcuyla ilgisi olmayan çok özel bir durum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!