BDDK, risk odaklı denetime başlıyor

Güncelleme Tarihi:

BDDK, risk odaklı denetime başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2005 15:39

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), organizasyon yapısını güçlendirmeye, yerinde ve uzaktan denetim faaliyetlerinin koordinasyonunu ve personelin etkinliğini artırmaya yönelik uygulamaların bir plan dahilinde başlatılacağını açıkladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), İmar Bankası olayından hareketle Türk bankacılık sektörünün daha etkin gözetim ve denetimine ilişkin yapılan çalışmalardan da yararlanılarak, BDDK’nın organizasyon yapısını güçlendirmeye, yerinde ve uzaktan denetim faaliyetlerinin koordinasyonunu ve personelin etkinliğini artırmaya yönelik uygulamaların bir plan dahilinde başlatılmasının öngörüldüğünü açıkladı.

BDDK’dan yapılan açıklamada bankacılık sisteminin daha etkin gözetimi ve denetimini sağlamak için "risk odaklı denetim projesinin" uygulamaya konulacağı bildirildi.

BDDK’nın iç ve dış şoklara dayanıklı ve uluslararası ölçekte rekabet edebilir bir bankacılık sektörünün oluşumu için faaliyetlerini sürdürdüğü belirtilen açıklamada, yasalaşması beklenen Bankacılık Kanunu’yla Avrupa Birliği normları ve uluslararası standartlarla uyumlu bir düzenleme ve denetim yapısının oluşturulmasının amaçlandığı bildirildi.
Bankacılık sisteminin daha etkin gözetimi ve denetimini sağlamak amacıyla BDDK tarafından "risk odaklı denetim projesi"nin uygulamaya konulacağı vurgulanan açıklamada, söz konusu projeyle BDDK’nın uluslararası standartlara ve gelişmelere uygun, etkin, esnek ve proaktif bir denetim sistemine sahip olması ve bu yolla bankaların ve bankacılık sisteminin krizlere karşı dayanıklılığının artırılması ve denetim yükünün azaltılmasının amaçlandığı bildirildi.
BDDK’nın denetim işlevinin daha etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi için yerinde denetim ve gözetim birimlerinin faaliyetlerini aynı Başkan Yardımcılığına bağlı olarak yürütecekleri kaydedilen açıklamada, Bankacılık Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra iki ay içerisinde yayımlanacak ve uygulanacak olan BDDK Teşkilat Yönetmeliği’nin de bu kapsamda düzenleneceği vurgulandı.

BDDK Başkanının yapılacak yerinde denetimlerde, BDDK’nın meslek personelini oluşturan bankalar yeminli murakıp ve yardımcıları, bankacılık uzmanı ve yardımcıları, bilişim uzmanı ve yardımcıları, hukuk uzmanı ve yardımcıları arasından uygun göreceği bir denetim ekibini görevlendireceği de bildirildi.

Açıklamada, finansal piyasalardaki güven, istikrar ve gelişmeyi sağlamak üzere; kurumlararası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, ortak politika önerilerinde bulunmak ve finans sektörünün geleceğini ilgilendiren konulara ilişkin görüş bildirmekle görevli bir Finansal Sektör Komisyonu kurulacağı belirtildi. BDDK bünyesinde kurulacak komisyonda, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, SPK, TMSF, Rekabet Kurulu, DPT, İAB ve İMKB, VOB ve çeşitli kuruluş birliklerinin temsilcilerinin bulunacağı açıklandı.

Bankacılık Kanununun 64 maddesinde BDDK tarafından yürürlüğe konulması öngörülen değişik alt düzenlemelerin yer aldığı hatırlatılan açıklamada, bu düzenlemelerin 8 ana başlık altında gruplandırılması ve 19 ayrı yönetmelik olarak yürürlüğe konulmasının planlandığı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!