BDDK’dan yabancı bankalara ‘kârınızı götürmeyin’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

BDDK’dan yabancı bankalara ‘kârınızı götürmeyin’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2009 00:00

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, ‘hassas ortamın bozulmaması için herkesi’ dikkatli olmaya davet ederek, kâr dağıtmak isteyen bankalardan BDDK’dan görüş almasını istedi. Yabancı bankalara da ‘kâr transferi yapmayın’ uyarısında bulunan Bilgin, “Bu ülkede elde edilen kârın bu ülkede değenlendirilmesini beklemek en doğal hakkımız” dedi.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankalar açısından zor geçmesini beklediği 2010 yılı için değerlendirmeler yaparken, kârlar konusunda da uyarıda bulundu. Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) düzenlediği “Gündem Toplantıları”na konuk olan Tevfik Bilgin, “Krizden çıkışta bankacılık sektörünün reel sektöre destek olacağına inanıyorum, hassas ortamın bozulmaması için herkes dikkatli davranmalı” derken, kâr dağıtmak isteyen bankalara “bizden görüş alın’, yabancı sermayeli bankalara da ‘kârınızı bu ülkede değerlendirin” tavsiyesinde bulundu.

2010’da zorlaşacak

Sektörde geçen yıllarda görülen büyüme rakamlarının bu dönemde görülmediğini belirten Bilgin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ekim 2008-Ekim 2009 döneminde aktif toplam sadece yüzde 11 büyüdü. Aynı dönemde krediler sadece yüzde 1 arttı. Krediler 390 milyar liraya yükseldi. Ekim 2008’den, Ekim 2009’a kadar yüzde 1 artan krediler 41 günde yaklaşık yüzde 3 arttı. 2010’da kredi büyümesinin 2009’a göre daha güçlü olmasını ve yüzde 10-15 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Sektörde gelecek yıl kâr marjlarının düşecek olması nedeniyle, bankaların ve şirketlerin daha riskli gruplarla ve daha riskli ürünlerle çalışma ihtimalinden endişe ediyoruz. 2010’da takibe dönüşüm oranın daha da artması kuvvetle muhtemel. Bankacılık yapmak daha da zorlaşacak.”

Görüşümüzü alsınlar

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kâr dağıtımı konusunda hassasiyet isteyen Bilgin, şöyle konuştu: “Bu yılın ilk 10 ayında bankacılık sektörünün kârının yüzde 46 artarak 17.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Yıl sonu itibariyle bu rakamın 20 milyar lira düzeyinde olmasını ve yaklaşık 4 milyar lira vergi ödenmesi bekleniyor. Kârlılıkta Merkez Bankası’nın faiz indirimleri etkili oldu. Bankalarımız bu yıl gösterdiği performansı, muhtemeldir ki bundan sonraki birkaç yılda yakalanmayacaktır. Bu nedenle kâr dağıtımında hassasız. Geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi bu yıl da kâr dağıtmak isteyen her bankanın bizim görüşlerimiz almasını istiyoruz.”

En doğal hakkımız

Yabancı sermayeli bankaların da kâr dağıtımı konusundaki hassasiyetlerine önem vereceklerini şöyleyen Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: “Bir örnek vermek istiyorum: Dünyaca önlü büyük bir bankanın toplam aktiflerinin yalnızca yüzde 0.82’si Türkiye’de, ama Eylül 2009 itibariyle kârının yüzde 42’si Türkiye’den. Dolayısıyla böylesine özellikli bir dönemde, bu ülkede elde edilen kârın bu ülkede değerlendirilmesi ve daha iyisi kredi olarak vermelerini beklemek, sanırım en doğal hakkımızdır.”

ABD: Küçük bankaların önündeki engel kalkacak

ABD Başkanı Barack Obama ve Hazine Bakanı Timothy Geithner, küçük bankaların yöneticileriyle görüştü. Obama, Beyaz Saray’daki görüşmede, küçük bankaların halen düzenlemeler konusunda bazı engellerle uğraştığını, yönetiminin bağımsız düzenleyici kurumlar üzerinde doğrudan etkisi olmadığını ancak, küçük bankaların daha fazla kredi vermesini sınırlandırabilecek bürokratik engelleri azaltmaya çalışacaklarını söyledi. “En kötünün geride kaldığı konusunda çok iyimser olduğumuzu hissediyorum” diyen Obama, işletmelerin istihdam yaratmasına yardımcı olması için gerekli krediyi sağlamada gelecek aylarda çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Obama yönetimi, 100 bin doların altındaki küçük ve orta boy işletme kredilerinin yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan küçük bankalara büyük önem veriyor. Obama ile Beyaz Saray’da küçük bankaların yöneticileriyle görüşen Hazine Bakanı Timothy Geithner da verdiği demeçte, ekonomideki koşullarda, tüketici ve iş adamlarının güveninin yükselmesi bakımından düzeldiğine ilişkin işaretler bulunduğunu söyledi. Geithner, dördüncü çeyrekte büyümenin hız kazandığını ancak ekonomideki sorunların üstesinden gelmenin zaman alacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!