BDDK Başkanı Bilgin'den vergi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

BDDK Başkanı Bilginden vergi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 15:54

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kurum olarak Türk bankalarına ön verginin gereksiz olduğuna inandıklarını belirterek, “Ama unutmayınız ki bankacılarımız çok zeki insanlardır. Bir yere vergi koyduğunuz zaman bunun maliyetini çok kolay başka bir yere yansıtabilirler. Dolayısıyla bunların çözüm olmadığına inanmak lazım” dedi.

Bilgin, Türkiye Bankalar Birliği genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, dünyadaki kaygıların bitmediğini ve bitmeyecek gibi göründüğünü, bunun Türkiye'ye yansımalarının devam ettiğini ifade ederek, “Dünya ülkeleri belki de bizim bulduğumuzu aramakla meşguller” yorumu yaptı.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinin karar vermeleri gereken bazı temel hususlar bulunduğunu, bunlardan birinin kaldıraç oranını azaltmak olduğunu belirten Bilgin, şöyle devam etti:

“Çok yüksek kaldıraç oranı kullanılmış. Bunu azaltmakta zorluk çekiyorlar. Bu, bir anlamda biraz fazla kilo almış bir kişinin kilo vermesine benziyor. Diyet yapmak, acı çekmeniz, kendinizi frenlemeniz gerekiyor. Batı ülkelerinin kaldıraç oranlarını düşürmek için biraz acı çekmesi gerekiyor. Elbette ki bizim kaldıraç oranımız düşük bir orandır, daha da büyümeli. Ama onların da bir miktar aşağı gelmesi lazım.”

Dünyada tartışılan önemli bir konunun da finansal mimari olduğunu, bununla ilgili Merkez Bankası ve BDDK olarak Finansal İstikrar Kurulu ve Basel'deki toplantılara katıldıklarını hatırlatan Bilgin, bazı kararlar alınmasına yönelik girişimlerde bulunulduğunu, şu ana kadar ülkelerin tam bir mutabakatın sağlanamadığının görüldüğünü söyledi.

Bu toplantılarda dikkatlerini çeken en önemli konunun büyük bankalarla ilgili yaklaşım olduğunun altını çizen Bilgin, “İngilizcede sistemik olarak önemi büyük finansal kurumlar olarak isimlendiriliyor. Yaklaşım büyük banka olmaması, sistemik olarak birbirine entegre olmuş önemli kurumlar olması gerektiği” diye konuştu.

“BİR YERE VERGİ KONULDUĞUNDA MALİYETİ BAŞKA YERE YANSITILIYOR”

Son aylarda Almanya ve özellikle Amerika'da kendi başlarına ve hızlı hareket etme istekleri olduğuna dikkati çeken Bilgin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Finansal İstikrar Kurulu, Basel'de tartışmalar devam ederken bir anda bazı kararlar görebiliyoruz, bazı ülkeler kararlar alıyor. Bunlardan biri de bankalara ön vergi... Biz kurum olarak bankalarımıza, özellikle Türk bankalarına böyle bir verginin gereksiz olduğuna inanıyoruz. Tabii ki bu otoritenin karar vereceği bir konu. G-20'de karar verilecek bir husus. Ama unutmayınız ki bankacılarımız çok zeki insanlardır. Bir yere vergi koyduğunuz zaman bunun maliyetini çok kolay başka bir yere yansıtabilirler. Dolayısıyla bunların çözüm olmadığına inanmak lazım.”

“CV ÜZERİNDEN DEĞERLENDİREBİLİYORUZ”

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, aralarında tartıştıkları bir konuyu ilk defa burada dile getirmek istediğini belirterek, şunları kaydetti:
“Kişilerin önemli olduğunu söyledim. Bankaları yöneten bu kişiler... Kişiler karar veriyor. Dolayısıyla bazı ülkelerde uygulanmakta olan, şu anda ülkemizde herhangi bir kanunu altyapısı, yönetmeliği olmayan bir husus... 27 Mayıs 2010'dan itibaren atama yapacağınız genel müdür ve genel müdür yardımcılarını bizzat ben ve gerekli göreceğim bürokratlarım tarafından Ankara'da konuk etmek istiyoruz, onlara çay ikram etmek istiyoruz, onlarla konuşmak istiyoruz. Çünkü CV üzerinden değerlendirebiliyoruz. Biz yüz yüze konuşmak istiyoruz. Acaba Bankacılık Kanununu okumuş mu? İlgilendiği alandaki hususlara hakim mi? Bu konudaki görüşlerimizi daha sonra ilgili genel müdür veya yönetim kurulu başkanına iletmeyi düşünüyoruz. Sanıyorum siz de bu konudaki hassasiyetimize önem vereceksiniz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!