BBDK’dan Albaraka’ya ’El Kadı’ incelemesi

Güncelleme Tarihi:

BBDK’dan Albaraka’ya ’El Kadı’ incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2006 00:00

El Kaide’nin finansörü olarak uluslararası terör listesinde yer alan ve Cüneyd Zapsu ile BİM’de eski ortaklığı bulunan Yasin El Kadı’nın para trafiğinde adı geçen Albaraka Türk’ün hesapları inceleniyor. BDDK dışında bağımsız bir denetim kuruluşu da Albaraka içinde o döneme ait hesapları ayrıca incelemeye başladı.

MALİ Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan rapor hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı takipsizlik kararı vermesine karşın, raporda adı geçen Albaraka Türk Katılım Bankası’nın hesapları incelemeye alındı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu BDDK, kendi müfettişlerinin yanı sıra banka içi denetimi de devreye soktu. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Bir her türlü iddiayı araştırırız, inceleme yaparız" diye konuştu.

İDDİALAR RAPORDA:

ABD’nin El Kaide’ye finans desteği sağlayanlar listesinde yer alan, BM Güvenlik Konseyi’nin terör listesinde bulunan ve Bakanlar Kurulu kararı ile teröre yardım ettiği için mal varlıkları dondurulan kişiler arasında ismi olan Yasin El Kadı’yla ilgili hesap hareketleri inceleme altına alındı. MASAK raporunda, eski ünvanı ile özel finans kurumu yeni ünvanı ile katılım bankası olan Albaraka Türk’ten El Kadı’nın Başkanı olduğu Muwafaq Foundation (Muvaffak
/images/100/0x0/55ea3061f018fbb8f87070f8
Vakfı) ile El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’e yakın isimlerden Wa’el H. Jelaidan’a para gönderildiği bilgisi yer alıyor. Bu nedenle Merkez Bankası’ndan elde edilen ve Yasin el Kadı’nın hesaplarına yapılan havalalelere yer verilen raporda, BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.’de eski ortaklıkları bulunan Başbakanın Danışmanı-işadamı Cüneyd Zapsu ile annesi Gaye Zapsu’nun da adı geçiyor. MASAK raporunda, Albaraka Türk’ten El Kadı’yla ilgili para trafiğine ilişkin bilgi istendiği, ancak bankanın istenen bilgileri vermediği de belirtiliyor.

DENETİM BAŞLADI:

MASAK tarafından 2004 yılında hazırlanan ancak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın takipsizlik kararı verdiği rapordaki iddiaların, yeniden gündeme gelmesi üzerine BDDK konuyu inceleme altına altı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Biz herhangi bir banka ile ilgili bütün iddiaları, çıkan bütün haberleri çok yakından takip ediyoruz ve bunları dikkate alıyoruz" derken, Albaraka Türk ile ilgili de bir inceleme başlattıklarını açıkladı. Bu arada Albaraka Türk’ün de bağımsız bir denetim kuruluşu ile çalışma başlattığını ve iddialara konu olan dönemdeki hesapları incettiğini belirten Bilgin, "BDDK müfettişleri de bu konuyu çok yakından takip ediyor. Gerçeklerin ortaya çıkması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Unakıtan ve Ertürk dönemine rastlıyor


MASAK raporunda sözü edilen ve halen BDDK tarafından incelenen para hareketlerinin bazıları Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı (TMSF) Ahmet Ertürk’ün Albaraka Türk’te görev yaptığı dönemlere rastlıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 1995-1998 yıllarında Albaraka Türk’te yönetim kurulu üyeliği yaparken, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, 1992-1995 ve 1996-2003 yıllarında Albaraka Türk’te Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Halen Albaraka Türk’te Murahhas Üye olan ve Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreterliği yapah Osman Akyüz’de bankada genel müdür olarak görev yapıyordu.

Soruşturulan para hareketleri

MASAK raporunda yer alan ve basına da yansıyan bazı para hareketleri şöyle:

El Kadı, Albaraka Türk’te bulunan hesabından 1994 yılında Bin Ladin’in yakın adamlarından Wa’el H. Jelaidan adına Pakistan’a 210 bin dolar, 1995’te de Muvaffak Vakfı’nın Almanya’daki hesabına 200 bin dolar havale gönderdi. El Kadı, Pakistan, Malezya, Singapur, İsviçre ve Arnavutluk’a bazı kişilerin hesaplarına da para transfer etti.

El Kadı Albaraka Türk’teki hesabına 13 Ekim 1997’de 1 milyon dolar para yatırdı. Bu para bir gün sonra Albaraka Türk-Dış İşlemler Müdürlüğü havalasi olarak işlem gördü ve hesaptan çekildi.

BİM tarafından 7 Temmuz 1999’da El Kadı adına İsviçre’deki bir hesaba 50 bin dolar havale edildi. O dönemde El Kadı ve Cüneyd Zapsu BİM’in ortakları arasındaydı. El Kadı’nın Albaraka Türk’teki hesabına Cüneyd Zapsu 1997’de 60 bin dolar, annesi Gaye Zapsu da 1999’da 250 bin dolar yatırdı.

El Kadı’nın Albara Türk’teki 011201-143100 no’lu dolar hesabında 1997-2001 yılları arasında 3 trilyon 145 milyar liralık işlem yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!