Bayer’den ‘ereksiyon yok’ diyene para iadesi

Güncelleme Tarihi:

Bayer’den ‘ereksiyon yok’ diyene para iadesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2005 00:00

TÜRKİYE’de yıllık toplam büyüklüğü 54 milyon Euro’ya ulaşan ereksiyon pazarında faaliyet gösteren firmalardan Bayer, ilaç sektöründe ilk kez ‘iyileşme yoksa, ödeme de yok’ dönemini başlattı. Sistemi bu yıl pilot olarak yalnızca sertleşme sorunun tedavisinde kullanılan Levitra adlı ilaç için uygulayacak olan Bayer kampanyanın başarılı olması durumunda farklı ilaçları da sisteme dahil etmeyi hedefliyor.

YÜZDE 69 PROBLEM VAR:

Kampanya ile yüzde 69’u cinsel sağlık problemi yaşayan Türkleri reçeteli ilaç kullanımına teşvik etmeyi amaçladıklarını söyleyen Bayer Türkiye Genel Müdürü Warner De Prins, ‘Bu yıl uygulamayı hastaların, eczacıların ve ilaç sektörünün kabul edip etmediğini inceleyeceğiz. Yıl sonunda sistemin başarısına inanırsak kapsamı genişleteceğiz’ dedi. Amerika, Danimarka, İsviçre, Belçika ve İspanya’da da uygulanan sistem tedaviyi doktorun tavsiye ettiği şekilde reçetesine göre uygulayan, ancak iyileşme kaydedemeyen hastalara ücret iade edilmesini kapsıyor.

3 HAFTADA İADE:

Hastanın kampanyadan yararlanabilmek için önce ürolog, dahiliye uzmanı veya endokrinolog uzman doktora gitmesi gerektiğini belirten Bayer Medikal Direktörü Dr. Burak Pakkal ise, ‘Tedaviden istenilen başarı elde edilemezse hasta, ‘para iadesi garanti belgesi’ni doldurup doktoruna onaylatacak. Doktorundan almış olduğu reçetenin aslını, para iade garantisi formunu, kimlik fotokopisini ve ilaç satış fişini gönderen hastaya Bayer 3 hafta içinde para iadesi yapacak’ diye konuştu. Sistemi ereksiyon ilaçlarıyla başlatmalarının nedenini sigorta kurumlarının bu ilaçların bedelini geri ödemiyor oluşuna bağlayan Pakkal, ‘Tedavinin başarısının laboratuvar ortamında veya özel tektik gerekmemesi de ereksiyon ilacının seçilmesinde etkili oldu’ dedi.

AVRUPA’DA GERİ DÖNÜŞ YÜZDE 10:

Sistemin Avrupa’da bazı ilaç firmaları tarafından 10 yıldır uygulandığını söyleyen Pakkal, ‘Kampanyayı kullanıp para iadesi isteyenlerin yüzde 10’u geçmediğini biliyoruz. Ayrıca, yaptığımız klinik testler ilacın yüzde 94 başarılı olduğunu gösteriyor. Ürüne olan güvenimiz böyle bir sistemi başlatmamızı da kolaylaştırıyor’ diye konuştu. Avrupa Cinsel Sağlık Derneği Türkiye Başkanı Prof. Halim Hattat da,Türklerin cinsel rahatsızlıkları konuşmak konusunda çekimser davrandığını belirtti.

Amaç doktora gitmeden ilaç almayı önlemek

CERRAHPAŞA Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Akkuş ise, cinsel sorunların bazen diyabet hastalığı, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi rahatsızlıkların ilk belirtisi olabileceğine işaret ederek, ‘Sorunu doktorla çözmek yerine direk eczacıya başvuranlar bu belirtileri atlamış ve asıl sağlık sorununu çözememiş oluyor. Levitra için başlatılan kampanyanın doktor kontrolünde ilaç kullanımını teşvik edeceğini umuyoruz’ dedi.

Kimse sadece para iadesi için ‘ereksiyon yok’ demez

BAYER Medikal Direktörü Dr. Burak Pakkal, herhangi bir teste tabi tutulmadan ‘memnun kalmayana para iadesi’ uygulanmasına karşın kampanyanın suistimale açık olmadığına dikkat çeken Pakkal, ‘Konu hassas olduğu için kimsenin bu konuda yalan söyleyeceğine inanmıyoruz. İlaçla ereksiyonu yakalayan bir kişinin sırf para iadesi için doktora gidip bu konuda yanlış bilgi vereceğine inanmıyoruz’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!