Bayar, Avrupa'nın 50 yıldızı arasında

Güncelleme Tarihi:

Bayar, Avrupanın 50 yıldızı arasında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

BUSSINESS Week Dergisi, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ı, Avrupa'daki ekonomik değişime öncülük eden ‘‘50 yıldız’’ arasında gösterdi. Dergi, ‘‘harika çocuk’’ dediği Uğur Bayar'ın Avrupa'da ekonomik gündemi belirleyen ilk on kişi arasında da olduğunu vurguladı.

İNGİLTERE'de yayınlanan haftalık ekonomi dergisi ‘‘Business Week’’ Avrupa'daki ekonomik değişime öncülük eden ‘‘50 yıldız’’ arasında, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'a da yer verdi. Avrupa'da ekonomik yönetimden sorumlu kişilikleri altı ayrı kategoride değerlendiren dergi Uğur Bayar'ı gündem belirleyen 10 kişi arasında gösterdi ve ‘‘whiz-kid’’ (harika çocuk) diye tanımladı.

Dergi Uğur Bayar için şöyle yazdı: ‘‘Pek az insan, özellikle 36 gibi genç bir yaşta, 20 milyar dolar değerindeki devlete ait malvarlığını satma şansını yakalayabilir. Türkiye'nin Özelleştirme İdaresi'nin başındaki eski bankacı Türkiye'nin ekonomisini yeniden yapılandırıyor.'

New York Üniversitesi'nden mezun olan Bayar'ın POAŞ'ın 1.3 milyar dolarlık bölümünün satışına başkanlık ettiği ve 400 bin kişiyi Tüpraş'ın % 31'ini almaya teşvik ettiği kaydedildi. Bayar'ın bu yılki satış listesinde THY ve Türk Telekom'un bulunduğunu yazan Business Week, ‘‘IMF hedefleri arasında yer alan enflasyonun düşürülmesi ve büyümenin hızlandırılması yolunda bu satışlar çok büyük önem taşıyor’’ diye yazdı.

SİYASETE ATILABİLİR

Devlet sektörünün hafifletilmesinden sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne daha da yakınlaşacağına dikkat çeken dergi, özelleştirme programının beş yılda tamamlanacağını yazdı. Dergi, Uğur Bayar'ın ileride siyasi kariyer yapabileceğini de kaydetti.

Business Week'in yaptığı yıldızlar listesi altı ayrı bölümden oluşuyor. Her listede farklı sayıda kişilikler bulunuyor. Bu kategoriler şöyle: Büyük girişimciler, gündem belirleyenler, yenilikçiler, rekabetçiler, arabulucular, iş bitiriciler.

380 milyon nüfusa sahip Avrupa'nın dünyanın en zengin ekonomik bölgesi olduğuna işaret eden Business Week, seçtiği liderlerin geleneksel iş ve siyaset modellerini devirdiğini yazdı. Bu yıldızların ulusal sınırların dışına çıktığı kaydedilirken ‘‘Yeni oyun teknoloji, sürat ve yarış üzerine kurulu’’ denildi. Seçilen yıldızların İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, İzlanda, Macaristan, Polonya, Türkiye, İsviçre, Portekiz, İsveç'ten çıktığı gözlendi.

Listeden bazı isimler

Chris Gent

Vodafone AirTouch Başkanı

John Browne

BP Amoco Başkanı

Jürgen Schremmp

DaimlerChrysler Başkanı

Werner SeIfert

Alman Borsası Başkanı

Juan VIllalonga

Telefonica (İspanya)

Tom Ford

Gucci'nin baş tasarımcısı (İtalya)

Paul AchleItner

Allianz Sigorta (Almanya)

Barco T. Provera

Pirelli (İtalya)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!