Bayan Watanabe’ye TL cinsinden fon

Güncelleme Tarihi:

Bayan Watanabe’ye TL cinsinden fon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2013 14:52

Finans çevrelerinde "Bayan Watanabe" olarak anılan Japon ev hanımlarının favori yatırımı “carry trade” için Japonya’da ilk kez TL cinsi enstrüman sunan fon kuruldu. Japon fon şirketi Sompo Japan Nipponkoa’nın kurduğu fonu Akportföy yönetecek. Japon yatırımcılarına TL cinsinden kısa vadeli para piyasaları ürünleri sunacak fon ile bir yılda 1 milyar dolarlık büyüklük hedefleniyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 800 milyar doları bulan Japonya fon pazarında ilk kez TL cinsinden ürünler sunan bir fon hayata geçti. Japon fon şirketi Sompo Japan Nipponkoa'nın kurduğu fon ile Japon tasarruf sahiplerine TL cinsi yatırım enstrümanları sunulacak. Fonun yönetimini Akportföy üstlenirken fonla birlikte Japon yatırımcılar Türkiye'de kısa vadeli hazine bonosu, özel sektör tahvilleri, repo, mevduat ürünlerine yatırım yapabilecek. Japon yatırımcı bu enstrümanlara günlük giriş ve çıkış yapabilecek. Fonun 1 sene içinde 1 milyar doları bulması hedefleniyor.

Fon özellikle Japonya ve Türkiye arasındaki faiz farkından ve düşük Yen-TL kurundan faydalanarak “carry trade” kazancı sağlamayı amaçlıyor. Akportföy Genel Müdürü Alp Keler Japonların ülkelerindeki düşük faiz nedeniyle gelişen ülkelere büyük ilgi duyduklarını belirtirken bu fonla Türkiye’ye sermaye girişi için yeni kanal açtıklarını söyledi. Fonu Japon banka ve aracı kurumların bulunduğu 8 kanaldan sunduklarını belirten Keler “İlk sonuçlar çok iyi. Dış sermayenin Türkiye’ye gelmesini sağlayacak bir ürün. Eğer baz senaryomuz gerçekleşirse fon bir yılda 1 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak. Eğer piyasalar dalgalı olursa en kötü senaryoda 500 milyon doları bulabiliriz. Daha iyi bir senaryoda 1 milyar doları da aşabiliriz. Şu an fon pazarında 10 milyar TL’lik büyüklüğümüzün yüzde 2-3’ü uluslararası fonlarımızdan geliyor. Bu oranı yüzde 10’a çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

CARRY TRADE NEDEN REVAÇTA
Düşük faizli bir ülkenin para biriminden borçlanıp yüksek faizli ülkenin para birimine yatırma anlamına gelen carry trade özellikle sıfır faizlerde gezinen Japonya’da hala revaçta. Finans literatüründe “Bayan Watanabe” olarak isimlendirilen Japon ev kadınları bu yatırım şeklini yoğun şekilde kullanıyor. Bunda Japon Başbakanı Shinzo Abe’nin adıyla anılan Abenomics ekonomi politikaları rol oynuyor. Bu politikaların en önemli hedeflerinden biri Yen’i düşük değerde tutmak. Bu da carry trade’i daha cazip hale getiren bir faktör.

Bir başka faktör de Japon faizlerinin düşük seviyesi. 2008’den bu yana Japon reel faizleri ilk kez eksiye döndü. Faiz ve kurun Japonya’da birlikte düşük olması Türkiye gibi ülkelerde carry trade’den kazanç sağlamayı kolaylaştırıyor. Japon yatırımcı kısa vadeli ürünlerle kurda oynaklık riskini üstlenirken faiz farkından kazancını artırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!