Batı Hattı’nda imza yenilenmedi özel sektörü ‘gaz sancısı’ sardı

Güncelleme Tarihi:

Batı Hattı’nda imza yenilenmedi özel sektörü ‘gaz sancısı’ sardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 00:00

Botaş’ın, Rusya’dan yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz ithal sözleşmesini yenilememesinin ardından, ‘gaz sıkıntısı’ tartışması başladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, sıkıntı olmaz derken, Bosphorus Gas CEO’su ve PETFORM Başkanı Metin Şen, “O gazın Türkiye’ye gelmemesini kaldıramayız. Bu miktar gaz Türkiye’ye gelmezse sıkıntı yaşanabilir” dedi.

Haberin Devamı

BOTAŞ’ın Batı Hattı’ndan yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz ithal sözleşmesini yenilememe kararının ardından, gözler Türkiye’de özel sektörle yapılabilecek anlaşmalara çevrildi. Gazprom yetkilileri, miktarın “altı milyar metreküpten az ya da fazla da olabileceği açıklamasını yaparken, Bosphorus Gas CEO’su ve PETFORM Başkanı Metin Şen, “O anlaşmadaki gazın Türkiye’ye gelmemesini, Türkiye tüketim açısından kaldıramaz, sıkıntı yaratır. Bu miktar gazın Türkiye’ye mutlaka gelmesi gerekiyor. Gazın Türkiye’ye akması teknik açıdan da, tüketim açısından da gerekli” dedi. Şen, özel sektörün getireceği miktarın 4.5 veya 5 milyar metreküp olabileceğini dile getirdi.
İki-üç aylık süreç
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da yeni anlaşmalar için özel sektörü adres gösterirken, bundan sonraki sürece ilişkin Şen, özel sektör oyuncularının Gazprom’a başvuracağını ve Gazprom’u ikna eden oyuncuların sözleşme imzalayacağını belirtti. Firmaların ithalat lisansı almaları ve BOTAŞ’la taşıma sözleşmesi imzalamaları gerektiğini kaydeden Şen, “Bundan sonra da gazı satacak müşteri bulacaklar. Bu, yeni oyuncular için üç ila altı aylık süreci gerektirir” dedi.
Sektörde kapasite var
DİVİD (Doğal Gaz İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği) Başkanı Fatih Baltacı ise özel sektör oyuncularının 6 milyar metreküp doğalgaz ithal edebilecek kapasitesiyle ilgili soruya, “6 milyar metreküp ne ki, üç senedir 4 milyar metreküp zaten geliyor. Hiçbir müşterimizi gazsız bırakmadık” yanıtını verdi. Bugün Rusya’dan doğalgaz getiren dört oyuncu olduğunu, bir şirketin de LNG ithal ettiğini anımsatan Baltacı, “Yasal olarak bu gazı özel sektörün almasının önünde engel yok” diye konuştu. Metin Şen “Yeni oyuncuların gelmesi çok daha iyi olur. Daha rekabetçi ve şeffaf bir piyasa oluşmasına katkısı olur” dedi.
Kış tüketimi belirleyici
Doğalgaz sektöründen bir yetkili ise, 6 milyar metreküp doğalgazın gerekli olup olmamasına ilişkin, “Mevcut anlaşmaları toplayınca ‘Toplam kontrat bu kadardır’ denilerek, ihtiyaç olmadığı gibi bir sonuca varıldı. Ancak bunun kış döneminde ulaştığınız günlük tüketim üzerinden değerlendirilmesi lazım” diye konuştu. Mevcut kontratların alım miktarlarıyla, pik dönemi kıyaslandığında ortaya fark çıkması durumunda, kısıntıya gitmek zorunda kalındığını ifade eden yetkili, şöyle konuştu:  “EPDK’nın 2012 için yıllık tüketim tahmini 39 milyar metreküp. Mevcut kontratları depolama kapasitesiyle topladığınızda, 47 milyar metreküplere varan bir rakam çıkıyor. Kontratların günlük bazda değerlendirilmesi lazım. Günlük tüketimleri alt alta topladığınızda ulaştığınız rakamla, geçen yıl ulaşılan pik rakam arasında negatif fark var. Altılık anlaşma devreye girmezse kış döneminde, gazın tüketiminin pik noktaya ulaştığı dönemlerde, o risk var.”

Haberin Devamı

Yıldız: Türkiye’nin gazsız kalması söz konusu değil

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye için herhangi bir gaz sıkıntısının söz konusu olmadığını söyledi. Türkiye’nin Batı Hattı Kontratı’nı sonlandırmış olmasının, o boru hattından gaz geçmeyeceği anlamına gelmediğinin altını çizen Yıldız, ”Oradan yine gaz geçer. Ama özel sektör marifetiyle. Türkiye’nin gazsız kalması inşallah söz konusu değildir” diye konuştu. Kontratın istenen indirim verilmediği için sonlandırıldığını hatırlattı.

Gazprom: Özel şirketlerle gaz vermeye hazırız

RUSYA gaz devi Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev, BOTAŞ’ın Batı Hattı’ndan gaz alımını iptal etmesinin ardından Türkiye’ye gazın özel şirketler aracılığıyla verilebileceğini söyledi. Rus haber ajansı RİA Novosti, Medvedev’in konuyla ilgili, “Batı Hattı’ndan giden gaza Türk kuruluşlarının ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Eğer Botaş ile olan sözleşme uzatılmazsa, mevcut ve yeni partnerlerimize gaz vermeye hazırız. Türk piyasasındaki tüketicilere özel şirketler aracılığıyla bunu sağlamaya hazırız” ifadesini kullandığını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!