BAT değişti, vergi karıştı

Güncelleme Tarihi:

BAT değişti, vergi karıştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 00:00

İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne bağlı kurumlar vergisi rekortmenleri listesinde, tütün mamulleri vergisindeki oynama dikkati çekti. 2009’un ilk 4 ayı ile 2010’un aynı dönemi arasında yüzde 62’lik düşüş gözlendi. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Bülent Sarıgül, düşüşün British American Tobacco’nun (BAT) farklı vergi dairesine geçmesinden kaynaklandığını belirtti.

Haberin Devamı

İSTANBUL Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı, 2009 yılında İstanbul’da kurumlar vergisi rekortmeni olan şirketleri dün açıkladı. Listede 2009 yılının ilk 4 ayı ile 2010 yılının aynı döneminde tütün mamullerinin vergisindeki yüzde 62’lik düşüş dikkat çekti. Bu fark önce kaçak sigaranın vergi gelirlerini etkilediği algısına yol açtı. Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Bülent Sarıgül, bu düşüşün British American Tobacco’nun (BAT) kendilerine bağlı mükellefler arasından geçici süreyle ayrılmasından kaynaklandığını belirtti.
Tekrar geri döndük
BAT’ın geçen yıl belli bir dönem aralığında İstanbul Maslak Vergi Dairesi’ne bağlı olduğunu söyleyen BAT Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, şu açıklamayı yaptı: “Bir süre şirket isimlerindeki değişiklik ve taşınma işlemleri nedeniyle Büyük Mükellefler’den ayrıldık. Maslak Vergi Dairesi’ne bağlandık. Ancak bu ay başında tekrar Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne bağlandık. Bu dönemde de yapılan incelemelerde tütün mamullerinde düşüşü yaşandığı algısı oluştu. Ancak tütün mamulleri vergisinde düşüş söz konusu değil. Kaçak oranı artsa da ödenen vergiler yükseliyor.”
849 mükellefe ulaştık
Yaptıkları incelemede tütün mamulleri şirketlerinin vergisinde düşüş değil artış olduğunu dile getiren Bülent Sarıgül, şu bilgileri verdi: “500 mükellefle başlayan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi 848 mükellefe ulaştı. Mayıs ayı başında geri gelen British American Tobacco ile bu sayı 849’a ulaştı. Bu yılın ilk 4 ayında, 2009’un ilk 4 ayına göre brüt toplam vergi gelirlerimizde tahakkuk ve tahsilat artışımız yaklaşık yüzde 22 oldu. 2009 yılı hesap dönemi kurumlar vergisi Türkiye genelinde ilk 100 listesine giren mükelleflerin 62’sini İstanbul’daki mükellefler oluşturdu. Bunun da 53 tanesi bize bağlı mükelleflerdi. 9 tanesi ise İstanbul Vergi Dairesi mükellefi oldu.”
Tahsilat 39 milyar lira
2009 yılında Türkiye’de brüt vergi gelirleri tahsilatının 196 milyar 289 milyon 913 bin lira olduğunu ifade eden Bülent Sarıgül, şu değerlendirmeyi yaptı: “Burada İstanbul’un toplam payı 85 milyar 534 milyon lira, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığınca toplanan vergi geliri tahsilatı da 39 milyar 134 milyon lira oldu. Bu yılın ilk 4 ayında, 2009’un ilk 4 ayına göre brüt toplam vergi gelirlerimizde tahakkuk ve tahsilat artışımız yaklaşık yüzde 22 oldu. 848 mükellefimizin bir kısmı da kurumlar vergisi bakımından zarar beyan etti. Bu şirketlerin sayısı da 300’e ulaştı. Banka karlılıklarındaki yükseliş vergi gelirlerini artırdı.”

Haberin Devamı

Doğan TV ve Hürriyet vergide el ele önde

Haberin Devamı

AKARYAKIT sektöründe ilk sırayı Petrol Ofisi’nin aldığını, dile getiren Bülent Sarıgül, şöyle konuştu: “Shell ve Aygaz Petrol Ofisi’nin ardından geldi. Gazete-TV reklamcılık ve kağıt matbaa sektöründe Doğan TV Haber ve Görsel Yayıncılık 1’nci olurken, Hürriyet Gazetecilik 2’nci sırada yer aldı. Crown Bevcan Türkiye Ambalaj Sanayi ise kendi sektöründe 3’ncü oldu. Holdinglerde
ilk sarıyı Koç Holding, 2’nci sırayı Tekfen Holding, 3’ncü sırayı Hedef-Alliance
Holding aldı.”

İlk 10’a 9 banka girdi Garanti lider oldu

GARANTİ Bankası’nın 1 milyar 92 milyon 204 bin liralık vergiyle, bu yıl Büyük mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı’na bağlı mükelleflerden 2009 yılı kurumlar vergisi rekortmeni olduğunu açıklayan, Bülent Sarıgül, şöyle konuştu: “İlk 10 sırada 9 banka yer alıyor. Bankacılık sektörü bu yıl sektörel bazda da lider. 2’inci sırayı telekomünikasyon, 3’ncü sırayı da akaryakıt sektörü aldı. 2009’da en fazla artış yüzde 110 ile bankacılık sektöründe oldu. Bankacılık sektöründe 2008 yılında yaklaşık 2 milyar lira olan tahakkuk tutarı, 2009’da 4.2 milyar lirayı çıktı. Tahakkuk tutarlarına göre yapılan bu listede ilk sırayı Garanti Bankası  alırken, 769 milyon 275 bin lira ile Akbank 2’nci oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!