BaÅŸkent DoÄŸalgaz ihalesi bir kez daha iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

BaÅŸkent DoÄŸalgaz ihalesi bir kez daha iptal edildi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 14:37

Daha önce iki kez iptal edilip süresi üç kez uzatılan Başkent Doğalgaz'ın ihalesi bugün bir kez daha yapıldı. Ancak açık artırmada uygun artırım yapılmadığı için 585 milyon dolarda kalan ihale iptal edilecek.

Haberin Devamı

İHALE NASIL GEÇTİ?

* Başkent Doğalgaz ihalesinde elemesiz ilk turda en yüksek tutar 585 milyon dolar oldu.

* İhalede önce Kolin Cengiz-Limak Yatırım Ortak Girişim Grubu elendi.

* Üç firmanın katılımı ile açık artırmaya geçildi. .

* Açık artırmanın ilk turumda Aygaz-Fernas ortaklığı ile STFA teklifini artırmadı ve ihaleden çekildi.Â

* Akfen Holding mola istedi...

*Molanın ardından Akfen de artırım yapmadı

* Başkent Doğalgaz ihalesi uygun artırım yapılmadığı için iptal edilecek.

KÄ°MLER KATILDI?

Başkent Doğalgaz’ın yüzde 80 hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde şu firmalar yer aldı:

Aygaz A.Åž.-Fernas A.Åž. Ortak GiriÅŸim Grubu,
Akfen Holding A.Åž.,
STFA Yatırım Holding A.Ş.
Kolin Cengiz-Limak Yatırım Ortak Girişim Grubu

Ä°KÄ° KEZ Ä°PTAL EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°

Haberin Devamı

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmişti.

İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti.

En yüksek teklifi veren her iki şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihale iptal edilmişti.

ÖİB tarafından 2010 yılında yeniden özelleştirme işlemi başlatılan Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla Kazancı-Karamehmet ortaklığı ile kurulan MMEKA vermişti.

Ancak devir sürecinde, Karamehmet-Kazancı ortaklığında sorunlar çıkmış, ödeme yapılmaması nedeniyle devir gerçekleşememiş ve ihale iptal edilmişti.

2011 KÂRI 46,6 MİLYON LİRA

2011 yılını 46,6 milyon liralık karla kapatan Başkent Doğalgaz,  Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi. Başkent Doğalgaz, 8 bin 625  kilometrenin üzerinde dağıtım şebekesine, bin 100'e yakın basınç düşürme ve ölçüm  istasyonuna, esnek ring sistemi ile düşük basınçlı güvenli dağıtım özelliğine  sahip. Şirketin, 2037 yılına kadar geçerli dağıtım lisansı bulunuyor.

Abone sayısı 1 milyon 339 bin 176 olan şirketin tarifeleri, 2017 yılı  sonuna kadar dolar bazında sabitlenmiş durumda. Başkentgaz, 2011 yıl sonu  itibariyle yaklaşık 2,3 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Belediyeye ait yüzde 20'lik hissenin ihalesi de belediye tarafından eş  zamanlı gerçekleştirilecek ve böylece yatırımcılar yüzde 100 hisseye sahip  olabilecek.

Başkentgaz'ın özelleştirilmesi sonucunda elde edilecek gelirlerden, 5669  sayılı Kanun çerçevesinde öncelikle özelleştirme giderleri düşüldükten sonra,  kalan gelirden öncelikle EGO Genel Müdürlüğü'nün, Hazine ve BOTAŞ'a olan borçları  ödenecek, arta kalan tutar belediyeye aktarılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!